Voedselvergiftiging

Een voedselvergiftiging klinkt heel ernstig, maar hoeft dat niet per se te zijn. Hoe krijg je voedselvergiftiging? Bij een voedelvergiftiging heeft u letterlijk giftige stoffen binnengekregen via het voedsel. Dit betreft dan vaak stoffen die geproduceerd worden door bacteriën en/of schimmels.

Oorzaak voedselvergiftiging

Schimmels en bacteriën kunnen in het voedsel komen wanneer u het voedsel op de verkeerde manier bewaart of bereidt. Iets te lang bewaren, onder de verkeerde omstandigheden bewaren (verkeerde temperatuur, er kan vocht bij komen etc.) of iets bereiden waarbij het in aanraking komt met onhygiënische stoffen kan ervoor zorgen dat er voedselvergiftiging optreedt.

Soms wordt een vergiftiging verward met een voedselinfectie, maar dit zijn twee verschillende dingen. Bij een voedselinfectie zitten er bacteriën, virussen of parasieten in het voedsel die niet per se ontstaan uit het verkeerd bereiden of bewaren van het eten.

Wat zijn de symptomen?

Wanneer u voedsel heeft binnengekregen met giftige stoffen erin, hoeft u dat niet direct te merken. Het kan zelfs tot acht uur duren voor u last krijgt van de symptomen van voedselvergiftiging: buikkrampen, misselijkheid, diarree of braken. Deze verschijnselen ontstaan omdat het lichaam als het ware in opstand raakt tegen de giftige stoffen en alles zal doen om die op dat moment kwijt te raken. Meestal zijn de klachten bij voedselvergiftiging in het begin heel heftig en wanneer het lichaam de eerste afvalstoffen kwijt is, zullen de symptomen langzaam afnemen.

Is er een behandeling voor voedselvergiftiging?

Voedselvergiftiging kan soms heftige symptomen geven, maar er is geen behandeling voor. Het lichaam moet de stoffen kwijt zien te raken en het is beter om daaraan toe te geven. Een behandeling, bijvoorbeeld met antibiotica, zou zelfs voor complicaties kunnen zorgen.

In sommige gevallen krijgt u echter extra symptomen die kunnen wijzen op andere gevaren. Bij koorts, bloed of slijm in de ontlasting en uitdrogingsverschijnselen is het bijvoorbeeld raadzaam om toch contact op te nemen met een arts. Vooral als kinderen door veel en lang overgeven weinig vocht binnenkrijgen, kan een bezoek aan de huisarts verstandig zijn.

Algemene tips

Het voorkomen van voedselvergiftiging kan gerealiseerd worden door u bewust te zijn van wat u eet en hoe het bereid en bewaard is. In uw eigen huishouden kunt u bijvoorbeeld het volgende doen:

  • Was uw handen.
  • Was fruit en groente onder stromend water.
  • Houd rauw en bereid voedsel gescheiden, door onder andere ook een andere snijplank te gebruiken.
  • Zorg dat het eten (vooral dierlijke producten) goed verhit wordt. Dit geldt ook restjes die u weer opwarmt.
  • Bederfelijk eten goed koelen.
  • Ook restjes snel weer in de koeling zetten.
  • Etensresten maximaal twee dagen in de koelkast bewaren.
  • Houd oppervlakken waarop u werkt altijd schoon en droog.

Meer informatie over het veilig bewaren en bereiden van voedsel vindt u op de website van het Voedingscentrum.

Wilt u meer informatie ontvangen over uw specifieke zorgbehoefte?
Stel hieronder uw vraag:

*

*

*

*

captcha