Waterpokken

Bij waterpokken denken we direct aan een kinderziekte die we misschien (of zelfs: waarschijnlijk) zelf ook hebben gehad. Maar wat zijn waterpokken nu precies en hoe ontstaan ze? Zuster Jansen geeft informatie en advies.

Waterpokken worden veroorzaakt door het varicellazostervirus. Een medische term voor de ziekte is dan ook Varicella. Waterpokken kunnen vervelende klachten opleveren en zijn bovendien zeer besmettelijk. Lees hieronder meer over symptomen, incubatietijd en immuniteit bij waterpokken.

Waterpokken symptomen

Symptomen bij waterpokken en de volgorde waarin ze optreden kunnen per persoon verschillend zijn. Meestal begint de ziekte met koorts. Na een aantal dagen ontstaan er kleine rode bultjes op de huid, die vervolgens gaan lijken op een soort blaasjes en vervelende jeuk of een branderig gevoel veroorzaken. Deze blaasjes kunnen over het hele lichaam zitten, zelfs in de mond. Uiteindelijk worden de blaasjes korstjes en sterven ze af. Dit betekent dan ook het einde van de ziekte en tevens het einde van de besmetting.

Incubatietijd waterpokken en besmetting

Incubatietijd is de tijd tussen besmetting en het optreden van ziekteverschijnselen en klachten. Bij waterpokken ligt de incubatietijd gemiddeld op 13 tot 18 dagen. In de eerste incubatieperiode zijn de waterpokken niet besmettelijk, maar tot twee dagen voor de verschijnselen kan dit wel het geval zijn. Tot de meeste blaasjes korstjes hebben, zijn de waterpokken besmettelijk. Naast direct contact kan besmetting ook veroorzaakt worden door het inademen van besmette druppeltjes, bijvoorbeeld bij niezen, hoesten en praten. Het virus zit namelijk in de neus en keel van iemand die besmet is. Besmetting is hierdoor bijna niet te voorkomen, vooral niet omdat iemand die al wel besmettelijk is tot twee dagen voor het optreden van ziekteverschijnselen de infectie al kan overbrengen.

Immuniteit voor waterpokken

Waterpokken is een immuniteitsziekte. Dit betekent dat als u waterpokken heeft gehad, u het niet opnieuw kunt krijgen. Oorzaak hiervan is dat het lichaam bij besmetting antistoffen aanmaakt tegen het varicellazostervirus, die actief blijven en optreden wanneer het virus opnieuw binnendringt. Omdat kinderen extra vatbaar zijn voor waterpokken komt de ziekte het meest voor onder jonge kinderen. Op een volwassen leeftijd heeft ongeveer 95 procent van de Nederlanders waterpokken gehad. Toch kan de ziekte bij zowel baby’s als kinderen en volwassenen voorkomen.

Waterpokken baby

Bij kinderen kan hangerigheid en lichte koorts wijzen op waterpokken. Bij baby’s is de ziekte echter moeilijker te herleiden, vooral omdat deze zelf niet in staat zijn om aan te geven wat er aan de hand is. Meestal wordt de ziekte dan ook pas herkend als de eerste rode bultjes verschijnen. Waterpokken valt niet te behandelen, hoewel de jeuk kan worden verminderd met lotion of talkpoeder.

Waterpokken volwassenen

Hoewel het risico op het krijgen van waterpokken bij volwassenen aanzienlijk lager is, kan het toch zijn dat u als volwassene waterpokken krijgt. Dit kan alleen als u als kind de ziekte nog niet heeft gehad. Ook hierbij geldt dat de ziekte vanzelf over moet gaan na ongeveer tien dagen. Mocht dit niet het geval zijn, of bent u zwanger/net bevallen en krijgt u te maken met waterpokken? Dan is het verstandig om uw huisarts te raadplegen.

Wilt u meer informatie ontvangen over uw specifieke zorgbehoefte?
Stel hieronder uw vraag:

*

*

*

*

captcha