Whiplash

Wat is een whiplash? Van een whiplash is sprake wanneer het hoofd ten opzichte van de romp een heftige slingerbeweging maakt. Dit soort bewegingen komen vooral voor tijdens een ongeval, waarbij het hoofd een onverwachte snelle beweging maakt. Het hoofd botst dan meestal nergens tegenaan. De halswervelkolom wordt heel even uitgerekt en extreem gebogen. Het meemaken van een whiplash ongeval overkomt jaarlijks ongeveer 15.000 tot 20.000 mensen in Nederland en kan ernstige gevolgen hebben.

Symptomen whiplash

Wanneer men na een (auto-)ongeval het dagelijkse leven weer oppakt, kunnen bepaalde klachten optreden die wijzen op een whiplash. Deze klachten heten dan ook het whiplashsyndroom. U kunt hierbij denken aan pijn in het hoofd, de nek, de schouders en de rug. Andere symptomen van whiplash kunnen zijn: duizeligheid, vergeetachtigheid, vermoeidheid en problemen met concentratie.

Welke gevolgen kunt u ervaren?

Whiplash zorgt in het gunstigste geval ‘slechts’ een aantal weken voor ongemak. Het kan echter ook langer aanhouden en in sommige gevallen blijven mensen hun leven lang met de klachten zitten. Direct na een ongeval is het daarom verstandig om goed te letten op de verschijnselen en hierop in te spelen, eventueel met advies van een arts. Op uw houding letten, actief blijven en uzelf niet overbelasten spelen een belangrijke rol in het bevorderen van herstel. In sommige situaties is er echter onomkeerbare schade ontstaan door de whiplash. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat er blijvende beschadiging is toegebracht aan het aangezicht, de halsruggenmerk of de hersenen met hersenstam.

Kan whiplash behandeld worden?

Een goede behandeling waarmee whiplash genezen kan worden, is er helaas niet. Wel heeft onderzoek aangetoond dat actief blijven de kans verkleint op langdurige klachten. Regelmatig oefeningen doen is gezond en wordt absoluut geadviseerd. Hoewel er geen behandeling is voor whiplash, zijn er wel diverse behandelingen die de specifieke klachten zouden kunnen verlichten. Wanneer u door de whiplash bijvoorbeeld overgevoelig bent geworden voor geluid, kunt u terecht bij een audiologisch centrum. Ook slaapproblemen, cognitieve en gedragsmatige klachten en pijn kunnen door verschillende disciplines worden onderzocht en behandeld.

Leven met…

Het leven met de gevolgen van whiplash is niet altijd gemakkelijk, zeker wanneer u te maken hebt met blijvende beschadigingen en chronische klachten. Veel van de beslissingen in uw leven die vanzelfsprekend leken, vereisen ineens meer overweging en uw dagelijkse ritme moet worden afgesteld op wat u allemaal wel en niet kunt uitvoeren. Een ongeluk meemaken is sowieso al heftig, maar als daar ook nog eens de gevolgen van whiplash bij komen kunt u behoorlijk schrikken. Veel mensen hebben in deze situatie behoefte aan een extra vangnet en contact met mensen die hetzelfde hebben meegemaakt. De Whiplash Stichting Nederland is een voorbeeld van een organisatie die u in contact kan brengen met lotgenoten, en waar u ook advies kunt krijgen over hoe u kunt omgaan met de klachten.

Wilt u meer informatie ontvangen over uw specifieke zorgbehoefte?
Stel hieronder uw vraag:

*

*

*

*

captcha