Wratten

Hoogstwaarschijnlijk heeft iedereen wel eens een gewone wrat gezien. Een wrat is als het ware een knobbeltje, dat ruw aan kan voelen. Wratten komen vooral voor op handen, maar kunnen ook op andere plaatsen zitten, afhankelijk van het type wrat. In dit artikel leest u meer over wratten, hoe ze ontstaan, wat u er tegen kunt doen en welke soorten wratten er zijn.

Hoe ontstaan wratten?

Wratten worden veroorzaakt door een virus. Dit virus is besmettelijk, maar niet iedereen krijgt wratten. Het is niet bekend waarom de ene persoon wel besmet kan worden en de ander niet. Wel kunt u, wanneer u vatbaar blijkt voor het virus, te maken krijgen met verdere besmetting door bijvoorbeeld trekken of krabben aan een wrat.

Wat te doen tegen wratten?

Wratten zijn onschuldig en verdwijnen vanzelf. Soms kan dit aanzienlijke tijd duren, dit varieert van maanden tot jaren. Waarom het bij de ene persoon snel verdwijnt en bij de ander niet is onbekend. U kunt eventueel wel uw wratten laten behandelen. Hierover kunt u het beste een afspraak maken met uw arts, omdat de behandeling afhangt van het type wrat. Let wel: klachten die optreden bij het (laten) behandelen van wratten kunnen in sommige situaties pijnlijker zijn dan de wrat zelf. In principe is het laten behandelen van wratten niet nodig, tenzij de wratten pijn bezorgen.

Voorkomen en behandelen van gewone wratten

Wilt u toch van uw wratten af? Dan kunt u verschillende dingen doen. Gewone wratten kunt u proberen aan te stippen met wrattentinctuur. Dit kunt u verkrijgen bij de apotheek of drogist. Ook kunt u diverse huismiddelen proberen, zoals kleurloze nagellak of lijm. De wetenschappelijke werking hiervan is echter niet aangetoond. Daarnaast helpt het om er zoveel mogelijk vanaf te blijven, om verdere besmetting te voorkomen. Ook kunt u het beste schoenen of slippers dragen in gymzalen en zwembaden, ruimten waar het wrattenvirus veel voorkomt.

Andere soorten wratten

Er bestaan verschillende soorten wratten, die ieder een eigen oorzaak hebben. De wratten moeten dan ook op verschillende manieren behandeld worden. Zo zijn er naast gewone wratten genitale wratten, voetwratten en waterwratjes.

Genitale wratten

Bij genitale wratten gaat het om wratten in of rond de geslachtsdelen. Deze wratten zijn besmettelijk en kunnen worden overgegeven via seksueel contact. Om deze reden is er bij genitale wratten sprake van een seksueel overdraagbare aandoening (SOA).

Voetwratten

Voetwratten zijn wratten aan de onderkant van de voet en kunnen pijnlijk zijn bij het lopen. Het kan ook zijn dat de wratten door het lopen in het eelt onder de voeten worden gedrukt. U kunt deze wratten dan ook het beste laten behandelen door uw huisarts.

Waterwratjes

Waterwratjes komen vooral bij kinderen voor en kunnen overal op het lichaam zitten. Ze zijn meestal klein en glad, met een klein puntje. Waterwratjes zijn onschuldig en verdwijnen vaak vanzelf. Wel zijn de wratjes erg besmettelijk.

Wilt u meer informatie ontvangen over uw specifieke zorgbehoefte?
Stel hieronder uw vraag:

*

*

*

*

captcha