Ziekte van Crohn

Wat is de ziekte van Crohn? Met deze ziekte wordt een chronische ontsteking bedoeld aan het spijsverteringskanaal. Hierbij kunnen er ontstekingen optreden in het gebied vanaf de slokdarm tot de endeldarm. Meestal vinden de ontstekingen alleen plaats in de dunne, dikke en/of endeldarm. Hoe ontstaat de ziekte van Crohn en wat zijn de symptomen? Zuster Jansen geeft antwoord.

Ontstaan ziekte van Crohn

Bij de ziekte van Crohn ontstaan er kleine ontstekingen in de darmwand. Hoe deze ontstekingen precies ontstaan is niet bekend. Wel is uit onderzoek gebleken dat diverse factoren van invloed kunnen zijn op het ontstaan van de ziekte van Crohn. Zo kunnen een verstoord afweersysteem, erfelijkheid, stress en roken invloed hebben op het ontstaan van de ziekte. De ontstekingen die zijn ontstaan worden zweren genoemd en die zweren kunnen zich verspreiden in de rest van de darmwand. Hierdoor kunnen verschillende klachten en complicaties ontstaan, afhankelijk van de ernst van de ziekte en het verloop ervan.

De ziekte van Crohn kan bij zowel mannen als vrouwen ontstaan. In het verloop van de ziekte kan echter wel verschil te zien zijn. Met name bij vrouwen verloopt de ziekte vaak agressiever. De ziekte van Crohn is niet leeftijdsgebonden, hoewel de diagnose het meest wordt gesteld bij een leeftijd tussen de vijftien en dertig jaar.

Ziekte van Crohn klachten

Klachten en symptomen die kunnen optreden bij de ziekte van Crohn zijn: diarree of dunne ontlasting, vaak met bloed en slijm, buikpijn, gewichtsverlies, koorts, vermoeidheid en bloedarmoede. Ook kunnen er andere klachten ontstaan die niet direct in verband staan met de ontstekingen. Voorbeelden hiervan zijn pijnlijke gewrichten, ontstoken ogen, huidklachten of galstenen. Daarnaast kunnen de ontstekingen in de darmen tot plaatselijke vernauwing van de darmen. Dit komt door de vorming van littekenweefsel dat wordt aangemaakt bij wonden.

Ziekte van Crohn behandeling

Wanneer u vragen of twijfels heeft over de ziekte van Crohn kunt u een afspraak maken met uw arts. Er kan vervolgens een diagnose worden gesteld op basis van röntgenfoto’s of darmonderzoek, waarbij de darmen intern worden onderzocht (coloscopie). Ook kan op basis van bloedonderzoek worden vastgesteld of bepaalde stoffen missen als gevolg van het minder functioneren van de darmen. Wanneer de diagnose is gesteld kan de behandeling beginnen. Deze wordt altijd precies aangepast aan de persoon zelf. De ziekte zelf valt niet te genezen, maar kan wel worden behandeld om klachten zoals diarree en bloedarmoede te verminderen. Vaak wordt er gestart met het voorschrijven van medicijnen. Het verloop van de ziekte is vervolgens vaak moeilijk te voorspellen. In de meeste situaties is een operatie na verloop van tijd noodzakelijk, om de ontstoken darmen te verwijderen. Dit hoeft echter niet altijd het geval te zijn.

 

Wilt u meer informatie ontvangen over uw specifieke zorgbehoefte?
Stel hieronder uw vraag:

*

*

*

*

captcha