Ziekte van Lyme

De ziekte van Lyme staat ook wel bekend als de tekenbeet-ziekte. De ziekte wordt overgebracht door teken die besmet zijn met de borreliabacterie. Om deze reden wordt de ziekte van Lyme ook wel lymeborreliose genoemd. De aandoening kan alleen opgelopen worden via een tekenbeet. In dit artikel geven we informatie over de ziekte van Lyme. Hoe ontstaat de ziekte precies en wat zijn de symptomen?

Besmette tekenbeet

Zoals hierboven genoemd wordt de ziekte van Lyme overgebracht door een tekenbeet. Teken zijn geclassificeerd als geleedpotigen en leven van bloed van dieren en mensen, net zoals parasieten. Ze voeden zich door zich vol te zuigen met bloed. Deze beet wordt vaak niet gevoeld, doordat in het speeksel van de teek een verdovende stof zit. Hierdoor kan een teek zich onmerkbaar ergens nestelen en wel tot een week op dezelfde plek blijven zitten. Enkele soorten teken zijn in staat om ziekteverwekkers of gif over te brengen. Dit betekent dat dus niet alle teken besmet zijn met de borreliabacterie. Ongeveer 20 procent van alle teken draagt de bacterie bij zich. En zelfs wanneer u een besmette teek verwijdert kan het zijn dat u niet te maken krijgt met de ziekte van Lyme. Wel geldt: hoe langer de teek blijft zitten, hoe groter de kans op infectie.

Ziekte van Lyme symptomen

Hoe herkent u de ziekte van Lyme? De rode kring die ontstaat om de tekenbeet is het meest voorkomende en het meest bekende verschijnsel. Het kan echter ook gaan om een blauwachtige vlek. De signalen op uw huid zijn het teken dat de bacterie zich in uw lichaam bevindt. Ook wanneer bijvoorbeeld de rode kring verdwijnt kan de bacterie nog aanwezig zijn. Het is dan ook van belang om zo snel mogelijk de ziekteverwekker te bestrijden met antibiotica.

Wanneer de bacterie niet voldoende is/wordt bestreden kan het zenuwstelsel, de gewrichten, de huid en soms zelfs het hart worden aangetast. De symptomen van de ziekte van Lyme kunnen gepaard gaan met griep. Klachten verschillen echter per persoon, waardoor de diagnose ziekte van Lyme ook moeilijk vast te stellen is.

Ziekte van Lyme behandeling

Ziekte van Lyme wordt behandeld met antibiotica. Deze werkt meestal goed, maar toch kunnen klachten blijven aanhouden, ook wanneer de ziekte is bestreden. Dit noemt men het post-lymeziekte syndroom. Het allerbeste is om de ziekte van Lyme te voorkomen, door te zorgen dat een tekenbeet niet plaatsvindt.

Ziekte van Lyme voorkomen

Teken bevinden zich in bossen, struiken, duinen, gras en tuinen. Ze leven in een vochtige omgeving en zijn in staat om omhoog te klimmen, om zich vervolgens vast te grijpen aan een geschikte gastheer. Wanneer u dus bijvoorbeeld bezig bent geweest in de tuin, een boswandeling heeft gemaakt of in een omgeving woont waar teken veel voorkomen is het belangrijk om uzelf regelmatig te controleren. Teken nestelen zich het liefst in huidplooien, zoals onder de armen of in de knieholten. Maar overal op uw lichaam kan een teek zich vastzetten. Ook dient u teken die vastzitten op de juiste manier te verwijderen, met kop en al. Op Lymenet.info leest u meer over een teek veilig verwijderen.

Wilt u meer informatie ontvangen over uw specifieke zorgbehoefte?
Stel hieronder uw vraag:

*

*

*

*

captcha