Zweepslag

Als iemand een zweepslag heeft, dan betreft dat een plotselinge scheur in een spier, meestal de kuitspier. In theorie zou een zweepslag in elke spier kunnen optreden. De benaming zweepslag heeft te maken met het gevoeld dat iemand heeft op het moment dat hij of zij de blessure oploopt: alsof iemand met een zweep hard tegen de kuit aan slaat. Het gevolg is dan ook een plotselinge en fell  pijnscheut.

Oorzaak zweepslag

De grootste oorzaak bij zweepslag is dat de spier te veel belast (of overbelast) is. Dit is het geval als de spier lang gebruikt wordt, maar het kan ook plotseling ontstaan. Bijvoorbeeld bij het op de tenen gaan staan of bij een krachtsexplosie. Meestal ontstaat een zweepslag tijdens het sporten, waarbij geen goede warming-up heeft plaatsgevonden. Het een aantal dagen op hoge hakken lopen en daarna weer op lagere hakken overschakelen, zorgt er ook voor dat de kans op het krijgen van een zweepslag groter is.

Symptomen zweepslag

Wat zijn nu eigenlijk de symptomen bij een zweepslag? Direct na het oplopen van de blessure kan er soms nog heel even goed gelopen worden. Toch wordt dat vaak al snel weer minder. In de buurt van de scheuring van de spier ontstaat een bloeduitstorting en het kan ook zijn dat er een deukje voelbaar is. Is het moeilijk om de voet aan de kant van de scheuring te bewegen? Bezoek dan zo snel mogelijk een arts want de kans bestaat dan dat de spier helemaal afgescheurd is en er een operatie nodig is.

Zweepslag voorkomen

Een zweepslag voorkomen is nooit volledig mogelijk maar er zijn wel dingen die u kunt doen om de kans dat u een zweepslag oploopt te verkleinen. Doe als u gaat sporten daarom altijd een goede warming-up zodat de spieren langzaam warm kunnen worden en draag ook de juiste schoenen. Preventief worden er door sporters ook steeds vaker compressiekousen gedragen die extra steun aan de kuit geven en waarbij daarnaast ook de afvalstoffen beter en sneller worden afgevoerd.

Behandeling zweepslag

De directe behandeling bij zweepslag is koelen met ijs, een paar keer per dag ongeveer een kwartier lang. Zorg ervoor dat het ijs of het icepack niet direct de huid raakt en wikkel het in een doek. Als iemand naar een arts gegaan is, wordt er vaak een tapeverband aangelegd, waarna er 48 uur rust moet worden gehouden. Het is altijd verstandig om bij de behandeling van zweepslag naar een fysiotherapeut te gaan om op de juiste manier te kunnen herstellen. Is de spier helemaal afgescheurd, dan is een operatie noodzakelijk.

Wilt u meer informatie ontvangen over uw specifieke zorgbehoefte?
Stel hieronder uw vraag:

*

*

*

*

captcha