Hét thuiszorgbureau voor particuliere cliënten!

Landelijk werkend met uitstekende zorgverleners...

Bekijk ons zorgaanbod

 

Waarom Zuster Jansen?

  • Kleine vaste zorgteams
  • Met professionele zorgverleners
  • Uitstekende referenties
  • Zorg met respect en aandacht
  • In uw eigen vertrouwde omgeving
  • Lid van branchevereniging
  • HKZ gecertificeerd

Beau Schneider wil met podcast “Door met dementie” anderen helpen

zaterdag 22 april 2023, Tijd 16:20 uur

Dementie is een bekend begrip in Nederland. Toch roept de ziekte veel vragen op, wanneer mensen plotseling direct in contact komen met de ziekte. Dit overkwam ook acteur Beau Schneider (34 jaar). Zijn vader werd gediagnosticeerd en overleed vorig jaar aan de gevolgen van vasculaire dementie. Met zijn podcast “Door met dementie” wil hij anderen helpen, informeren en steun bieden.

Vaak wordt er bij dementie aan “oudere slachtoffers” gedacht, maar de hersenziekte treft helaas alle generaties. Dit ondervond Schneider aan den lijve: “Als iemand in je omgeving de diagnose krijgt, zit je vol vragen. Voor dementie is op dit moment geen genezing. Je staat voor je gevoel met lege handen.” Schneider wilde graag weten hoe anderen hiermee om gingen en wat hij wél kon doen. Zelf heeft hij veel op gevoel gedaan: “En dat ging goed, maar met terugwerkende kracht wil ik er toch graag heel veel meer over weten.”

Uit onderzoek blijkt dat naasten lang wachten met het vragen van hulp, terwijl ze dat achteraf liever veel eerder hadden gedaan. Met de podcast die Schneider, in samenwerking met Alzheimer Nederland en Tonny Media, maakte hoopt hij anderen te kunnen helpen en vragen te beantwoorden.

Vier afleveringen

De podcast bestaat uit vier afleveringen, waarin Schneider in gesprek gaat met ervaringsdeskundigen, experts, bekende Nederlanders en zorgprofessionals. Naasten met een dierbare met dementie vertellen hoe zij, emotioneel en praktisch gezien, met de situatie omgaan. Bekende Nederlanders geven persoonlijke tips over hun ervaring met de hersenaandoening. Zorgprofessionals beantwoorden de meest gestelde vragen over de ziekte. En het grote voordeel? Je herkent, lacht, huilt en luistert zonder dat je zelf hoeft te reageren.

Openhartigheid

Het succes van de podcast zit in de openhartigheid. De gasten die aanschuiven vertellen veel over hun persoonlijke situatie, maar Schneider zelf ook. Zo vertelt hij aan Lizzy Boots, psycholoog en onderzoeker van het Alzheimer Centrum Limburg: “Als het buiten ging schemeren, ging het in mijn vaders hoofd ook schemeren.” En Schneider blijkt niet de enige te zijn die dat ziet gebeuren bij een dierbare met dementie: “Ik dacht dat het iets specifieks van hem was, maar er lopen dus heel veel mensen tegenaan. Dat had ik graag eerder geweten.”

Tips van bekende Nederlanders

Ook bekende Nederlanders delen uit eigen ervaring wat zij beter wel en vooral niet konden doen bij hun dierbare. Zo komt Hans Klok ook in één van de afleveringen aan het woord: “Maak iemands leven niet tot één grote quiz door steeds vragen te stellen. Daar wordt iemand alleen maar angstig van. Ga mee in de beleving van iemand met dementie en knuffel ze.”

De eerste aflevering (over het betrekken van je sociale netwerk) verscheen op 4 april. De andere afleveringen gaan over professionele hulp zoeken, actief zijn en mindset en veranderende rollen.

De podcast is te beluisteren via dementie.nl/podcast en Spotify.

Auteur: redactie Zuster Jansen

Artikelen archief