Nachtzorg

Nachtzorg is één van de vormen van particuliere thuiszorg die u kunt aanvragen bij Zuster Jansen. Wij bieden in heel Nederland nachtzorg aan, die al op zeer korte termijn kan worden ingezet. We kunnen ons echter voorstellen dat u graag wat meer informatie wilt voordat u deze zorgvorm definitief aanvraagt. Hoe vraagt u nachtzorg aan? Op deze pagina vindt u daarom uitgebreide informatie over de mogelijkheden. We leggen u bijvoorbeeld uit in welke situaties nachtzorg een goede oplossing kan zijn, hoe u deze zorg regelt en hoe de financiering ervan precies wordt geregeld. Heeft u daarna nog vragen? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op, zodat onze zorgcoördinator u van antwoord kan voorzien. Kies in onderstaand snelmenu een onderwerp om er direct meer over te lezen.

Snel naar…:

Wat is nachtzorg?

De term nachtzorg spreekt natuurlijk al enigszins voor zich: het is zorg die u ’s nachts kunt ontvangen. Nachtzorg van Zuster Jansen houdt in dat u gewoonlijk tussen 23:00 en 07:00 uur gezelschap heeft van een professionele en ervaren zorgverlener, die over u waakt en die voor u klaarstaat als u iets nodig heeft. U kunt bijvoorbeeld voor nachtzorg kiezen als u door ziekte of een handicap niet langer zelfstandig meer bent. Er is dan altijd iemand om u te ondersteunen.

Informatie aanvragen

 

Particuliere nachtzorg van Zuster Jansen kan uitstekend worden gecombineerd met bijvoorbeeld mantelzorg of reguliere thuiszorg, als u die ondersteuning alleen overdag ontvangt. Onze zorgverleners onderhouden altijd goede contacten met uw familie, mantelzorgers en specialisten die bij uw situatie betrokken zijn. Bij Zuster Jansen maken we onderscheid tussen slaapdiensten en waakdiensten. Welke soort het beste bij u past, hangt natuurlijk af van uw persoonlijke omstandigheden. Verderop bespreken wij deze twee diensten wat uitvoeriger, en leggen we uit wat de verschillen zijn.

Hulpvraag om nachtzorg

 

 

 

 

 

 

 

 

Nachtzorg bij dementie

Wanneer bij iemand de diagnose dementie of Alzheimer is gesteld, kan het op den duur nodig worden om meer zorg te ontvangen. Dementie kent veel verschillende symptomen, die zich ook ’s nachts steeds meer kunnen gaan openbaren. Mensen die lijden aan dementie kunnen bijvoorbeeld ’s nachts onrustig worden, of ze kunnen een verstoord dag- en nachtritme ontwikkelen. Voor partners of andere mantelzorgers kan het dan heel zwaar worden om de zorgtaak ook ’s nachts te blijven uitvoeren. Bovendien wordt het misschien minder prettig om de zorgvrager alleen te laten in de nacht.

Zuster Jansen biedt in die gevallen graag professionele hulp: er is dan te allen tijde voldoende toezicht, en de zorgverleners zullen erop aansturen dat er zoveel mogelijk rust terugkomt in de nachten. Zowel voor de zorgvrager als voor een eventuele partner.

In onderstaande afbeelding wordt in het kort weergegeven hoe nachtelijke onrust bij dementie tot stand kan komen:

nachtelijke onrust dementie

 

 

 

 

 

 

 

Onrust kan onder andere uitgelokt worden door de persoon met dementie zelf, de materiële omgeving en de sociale omgeving. Het is dan ook belangrijk dat er een ervaren zorgverlener aanwezig is, die hier begrip voor heeft en die hiermee om weet te gaan.

Nachtzorg bij de ziekte van Parkinson

De ziekte van Parkinson heeft tot gevolg dat bepaalde hersencellen langzaam afsterven. Dit heeft invloed op iemands uiterlijk, maar ook op bewegingen en het gedrag. Genezen van deze aandoening is helaas nog niet mogelijk: het komt dus steeds meer voor dat iemand op zoek moet gaan naar passende zorg. Kiest u voor nachtzorg bij de ziekte van Parkinson, dan komt er iedere nacht een ervaren zorgverlener bij u thuis. Wanneer u dan ’s nachts wakker wordt en hulp nodig heeft bij het uit bed gaan, is ondersteuning direct beschikbaar. Wanneer er overdag een partner is die voor u zorgt, kunnen we ons goed voorstellen dat deze ’s nachts ook zijn of haar rust nodig heeft. Schakel ons daarom gerust in, zodat uw partner voldoende rust krijgt. Dit geldt eveneens voor andere mantelzorgers: onze zorg is uitstekend te combineren met de hulp van uw naasten. Onze zorgverlener zal, bij het komen en gaan, zorgen voor een overdracht met de persoon die overdag voor u zorgt. Door helder en volledig te communiceren met de betrokkenen, is iedereen steeds op de hoogte van eventuele ontwikkelingen en kan de zorg beter worden ingezet.

Nachtzorg bij Parkinson

 

 

 

 

 

 

Nachtzorg als overbruggingszorg

Particuliere thuiszorg wordt niet altijd aangevraagd op permanente basis, soms niet eens voor een heel lange periode: ook mensen die gedurende een kortere tijd hulp nodig hebben, kunnen een beroep doen op de zorg- en dienstverlening van Zuster Jansen. Dit kan voorkomen wanneer u:

    • Net uit het ziekenhuis ontslagen bent, maar nog niet volledig op eigen benen kunt staan
    • Graag thuis wilt revalideren nadat u bijvoorbeeld een heupoperatie heeft ondergaan
    • In afwachting bent van een plek in een zorginstelling
Informatie aanvragen

 

Overbruggingszorg is er dus letterlijk op gericht om een bepaalde periode te overbruggen. Bent u van plan in een verzorgingshuis te gaan wonen, dan kan het zijn dat er sprake is van een behoorlijke wachtlijst. Als u echt niet langer kunt wachten op de juiste ondersteuning, is particuliere nachtzorg (in combinatie met bijvoorbeeld mantelzorg) of wellicht 24-uurs zorg, dan mogelijk de beste oplossing voor u. Bij Zuster Jansen kunt u dit zelfs met spoed aanvragen, waarbij er binnen enkele uren al een professionele zorgverlener aanwezig kan zijn.

help heart logo

 

 

 

 

 

 

 

 

Nachtzorg in de terminale fase

Nachtzorg wordt vaak aangevraagd voor chronisch zieke mensen, ouderen en cliënten die terminaal ziek zijn. Bij mensen in deze doelgroepen is het vaak nodig dat er ’s nachts iemand is om de situatie in de gaten te houden, en de nodige verpleging te bieden. In de palliatieve of terminale fase is het meestal zo dat iemand dag en nacht moet worden verpleegd. De zorg is erop gericht om het de zorgvrager zo comfortabel mogelijk te maken, en om rust te creëren in een periode die voor alle betrokkenen erg emotioneel en zwaar kan zijn.

Door nachtzorg in te schakelen in de laatste levensfase, kunnen partners en andere mantelzorgers er overdag helemaal voor u zijn. Zij kunnen iedere nacht met een gerust hart gaan slapen, wetende dat u in goede, professionele handen bent.

Nachtzorg om mantelzorgers te ontlasten

Om hulp vragen is niet eenvoudig. U bent waarschijnlijk gewend om alles zelf te kunnen doen, en dan is ondersteuning inschakelen niet het eerste waar u aan denkt als u bijvoorbeeld ziek wordt of te maken krijgt met pijn. Veel mensen vinden het extra moeilijk om vrienden of familie te vragen: ze willen hen niet dagelijks, en al helemaal niet ’s nachts, belasten met een zware zorgtaak. Hoe vraagt u nachtzorg aan om een mantelzorger te ontlasten? Heeft u op dit moment een mantelzorger, maar wilt u niet dat deze persoon ’s nachts ook bij u moet blijven? Of dreigt uw huidige mantelzorger overbelast te raken omdat de zorg voor u niet meer te combineren is met het eigen leven? Schakel dan Zuster Jansen in voor nachtzorg. Onze zorgverleners weten als geen ander welke zorg ze moeten bieden en nemen deze taak graag over van uw mantelzorger. Hij of zij kan zich dan weer volledig concentreren op uw gezelschap en kan ‘s nachts bovendien weer rust vinden.

Informatie aanvragen

 

nachtzorg

Verschil tussen slaapdiensten en waakdiensten

Zoals eerder in dit artikel genoemd, maken we bij Zuster Jansen onderscheid tussen twee soorten nachtzorg: de zogenoemde slaap- en waakdiensten. Wij zien deze los van elkaar omdat ze allebei een andere invulling van de zorg met zich meebrengen. Aan de termen kunt u al enigszins zien wat de verschillen zijn. 12-uurs slaapdiensten worden ingezet als er sprake is van laagdrempelige, weinig intensieve verzorging in de nacht. De zorgverlener gaat zelf ook naar bed, en gaat er gemiddeld één tot twee keer per nacht uit om u ondersteuning te bieden. De tijden waarop deze zorg plaats kan vinden zijn flexibel: meestal van 20:00 tot 08:00 uur of van 21:00 tot 09:00 uur. De zorgverlener kan u helpen met naar bed gaan en staat u in de ochtend bij met het opstaan en het ontbijt. Is er ‘s nachts juist meer intensieve zorg nodig, en is er sprake van meerdere zorgmomenten? Dan kunnen we u waakdiensten adviseren. De zorgverlener gaat dan zelf niet slapen, maar houdt bij u de wacht voor als u iets nodig heeft.

Kosten particuliere nachtzorg

Wilt u een beroep doen op Zuster Jansen voor particuliere nachtzorg, dan moet u met een aantal zaken rekening houden. Particuliere thuiszorg is namelijk ondersteuning die u geheel zelf regelt, maar die u ook zelf betaalt. U regelt dit niet via uw zorgverzekeraar, en de zorg wordt niet vergoed vanuit uw basispakket. Wanneer u een CIZ-indicatie heeft voor zorg vanuit de Wet langdurige zorg, komt u mogelijk in aanmerking voor een pgb (persoonsgebonden budget). Met zo’n budget kunt u zelf zorg inkopen. Daar kunt u normaliter reguliere thuiszorg mee inkopen, maar u kunt het budget ook gebruiken om particuliere nachtzorg bij Zuster Jansen gedeeltelijk mee te bekostigen.

Hoeveel particuliere nachtzorg u precies gaat kosten, kunnen we van tevoren niet zeggen. Dit hangt bijvoorbeeld af van de invulling die de zorg krijgt, of deze met spoed moet worden ingezet enzovoort. Wilt u weten wat voor u de kosten zouden zijn, dan raden we u aan om in gesprek te gaan met onze zorgcoördinator.

Hoe kunt u nachtzorg aanvragen?

Het aanvragen van nachtzorg is eigenlijk heel eenvoudig, omdat er geen sprake is van tussenpersonen of instanties waar u eerst iets mee moet regelen. U kunt simpelweg contact opnemen met Zuster Jansen en aangeven dat u ’s nachts verzorging nodig heeft. We kunnen dan telefonisch nog wat vragen beantwoorden, en dan gaan we over tot het plannen van een intakegesprek. Dit gesprek vindt in de meeste gevallen plaats bij u thuis, en meestal is er ook een partner of mantelzorger bij aanwezig. In de praktijk zullen onze professionele zorgverleners namelijk dikwijls contact hebben met uw naasten, bovendien is het altijd prettig om iemand mee te nemen die ook vragen kan stellen. Tijdens het intakegesprek nemen we uw situatie door: waar loopt u tegenaan, wat kunt u allemaal nog zelf en wat niet, en wat zijn uw wensen als het gaat om thuiszorg?

Informatie aanvragen

 

Wanneer uw omstandigheden en uw voorkeuren volledig in kaart zijn gebracht, gaan we voor u een team samenstellen. Wij werken met zorgteams die bestaan uit maximaal vijf ervaren zorgverleners, omdat we het belangrijk vinden dat u niet steeds hoeft te wennen aan een ander gezicht naast uw bed. In overleg met u bepalen we dan wanneer de zorg voor het eerst zal worden ingezet. Ook tijdens het verdere verloop van de periode blijven we met u in overleg: er vinden dikwijls evaluatiegesprekken plaats, om te bespreken hoe we de zorg zo goed mogelijk kunnen blijven inzetten. Zo houdt u altijd controle over de hulp die u krijgt.

Meer weten over onze werkwijze? Bekijk dan ook onderstaande video:

Zoals u heeft kunnen lezen, valt er veel te vertellen over nachtzorg. Wanneer u nog vragen heeft die op deze pagina niet zijn beantwoord, of wanneer u advies wilt over de zorgmogelijkheden in uw specifieke situatie, nodigen we u uit om contact met ons op te nemen. Wij denken graag met u mee, en kunnen u bovendien adviseren met betrekking tot de kosten. Waar u ook woont in Nederland: particuliere nachtzorg van Zuster Jansen is altijd dichtbij. Onze zorgverleners zijn in heel het land al snel inzetbaar, om u te geven wat u nodig heeft.

Auteur: redactie Zuster Jansen

Wilt u meer informatie ontvangen over uw specifieke zorgbehoefte?
Stel hieronder uw vraag:

*

*

*

*