Zorgverzekeringswet

Het Nederlandse zorgstelsel heeft een aantal wetten nodig om de gezondheidszorg goed tot haar recht te kunnen laten komen. Iedereen heeft namelijk recht op zorg, en de kosten hiervan moeten in de hand gehouden kunnen worden door de overheid. Eén van deze wetten is de Zorgverzekeringswet. Deze wet is de laatste jaren aan enkele veranderingen onderhevig geweest, waarbij de zorgverzekeraar meer verantwoordelijkheden en taken gekregen heeft.

Wat is Zorgverzekeringswet (Zvw)?

De Zorgverzekeringswet verplicht dat iedereen die woont of werkt in Nederland en 18 jaar of ouder is een basisverzekering afsluit. Hiermee biedt de overheid een dekking die ervoor zorgt dat iedereen de medische zorg kan ontvangen die noodzakelijk is. Hiermee wordt bijvoorbeeld een bezoek aan de huisarts of het ziekenhuis vergoed.

Voor u, maar ook voor verzekeraars

De Zorgverzekeringswet is er in eerste instantie voor u, om ervoor te zorgen dat u de zorg kunt ontvangen die nodig is. Daarnaast verplicht de Zorgverzekeringswet zorgverzekeraars om iedereen te accepteren die een basisverzekering wil afsluiten. Ook mogen zorgverzekeraars een zorgverzekering niet beëindigen wanneer iemand bijvoorbeeld veel zorg nodig heeft. Hiermee komt u niet opeens voor vervelende verrassingen te staan.

Wat is mijn bijdrage Zvw?

Voor de Zorgverzekeringswet dient u een eigen bijdrage te betalen. Enerzijds gaat het hierbij om de kosten die u kwijt bent aan uw basisverzekering. U gaat een basisverzekering aan met een zorgverzekeraar naar keuze en u betaalt maandelijks het afgesproken bedrag. Daarnaast dient u een inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet te betalen. De hoogte hiervan is dus afhankelijk van uw inkomen. In de meeste gevallen wordt deze bijdrage door uw werkgever of uitkeringsinstantie betaald, door het van uw loon of uitkering af te trekken. Lees meer over deze bijdrage op de website van de Belastingdienst.

Welke zorg ontvang ik vanuit de Zorgverzekeringswet?

Wanneer er medische zorg nodig is wordt dit in eerste instantie vergoed vanuit uw zorgverzekering. Sinds 2015 valt verzorging en verpleging aan huis daar echter ook onder. Naast de zorg die u normaal gesproken ontvangt via uw basisverzekering (zoals een bezoek aan de huisarts en zorg bij chronische aandoeningen), regelt u nu dus ook wijkverpleging vanuit de Zorgverzekeringswet. Hiermee kunt u langer thuis blijven wonen.

Wat is nu het verschil tussen particuliere thuiszorg en deze wijkverpleging, als het allebei zorg aan huis is? Bij wijkverpleging vanuit de basisverzekering, is het zo dat de wijkverpleegkundige en de zorgverzekeraar uiteindelijk bepalen óf u zorg nodig heeft, welke vorm dit moet zijn en in welke hoeveelheid u deze ontvangt. Bij particuliere thuiszorg bepaalt u dit geheel zelf. U kiest zelf de aanbieder, de soort zorg en de hoeveelheid hulp die u krijgt.

Zelf zorg kiezen en financieren

Wanneer u behoefte heeft aan zekerheid over zorg, kunt u ervoor kiezen om uw eigen zorg te financieren en te regelen. U kunt dan particuliere thuiszorg ontvangen, afgestemd op uw persoonlijke wensen en behoeften. De medische zorg die u nodig heeft, zoals een bezoek aan het ziekenhuis, ontvangt u dan nog steeds vanuit de Zorgverzekeringswet.

Het voordeel van particuliere zorg is dat u één op één zorg ontvangt bij u thuis, zoals u dit wenst. Omdat u uw eigen zorg inkoopt, hoeft u geen genoegen te nemen met een paar uur wijkverpleging. Lees op onze website alles over de verschillende soorten particuliere thuiszorg waarvoor u Zuster Jansen kunt inschakelen.