7 voorbeelden van meetinstrumenten in de zorg

In de zorg wordt van alles gemeten. Daarvoor zijn verschillende soorten meetinstrumenten. Welke zijn dat zoal? We geven 7 voorbeelden.

Maar eerst: wat ís een meetinstrument precies, en waarom worden die zoveel gebruikt in de zorg?

Wat zijn meetinstrumenten in de zorg?

Elk meetinstrument is gemaakt om iets specifieks te meten. Bijvoorbeeld of een patiënt ondervoed is. Of dementie heeft. Dat is natuurlijk van grote betekenis: want zo weet de zorgverlener welke zorg nodig is. Daarnaast wordt regelmatig de kwaliteit van de zorg gemeten. Om die te bewaken, en waar dat mogelijk is te verbeteren.

De gegevens worden ook verzameld en gebruikt voor onderzoek. Zo krijgen we een goed beeld van de zorg(behoefte) in Nederland.

Voorbeelden van meetinstrumenten zijn vragenlijsten, checklists en posters.

Lees verder

Voorbeelden van hulpmiddelen in de thuiszorg in 2019

In de thuiszorg gebruiken wij, maar ook cliënten, allerlei hulpmiddelen. Dat kunnen ‘ouderwetse’ hulpmiddelen zijn zoals steunkousen. Maar ook hele technologische en innovatieve. Welke zijn er zoal in de thuiszorg? We geven in dit artikel enkele voorbeelden.

Wat zijn hulpmiddelen in de zorg?

Hulpmiddelen in de thuiszorg hebben allemaal hetzelfde doel: zorgen dat mensen zo gezond mogelijk blijven, en tegelijkertijd zo zelfstandig mogelijk. Zodat ze met behulp van thuiszorg zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. En dus niet naar een verzorgingshuis hoeven. Gezien de druk op de zorg, zijn deze ontwikkelingen belangrijk. Dat is waarom er continu gewerkt wordt aan nieuwe hulpmiddelen.

Lees verder

5 voorbeelden van innovaties in de thuiszorg in 2019

5 voorbeelden van innovaties in de thuiszorg in 2019

De thuiszorg innoveert. Continu. En dat is ook hard nodig. Ontwikkelingen zoals de vergrijzing en personeelstekort vergroten de noodzaak om nieuwe dingen te bedenken. Zodat mensen langer zelfstandig kunnen blijven wonen. En minder hulp nodig hebben.

Wij gingen op zoek naar 5 veelbelovende innovaties in de thuiszorg. Sommige zijn in 2019 al beschikbaar. Andere zijn nog volop in ontwikkeling.

Lees verder

7 voorbeelden van domotica in de thuiszorg

Gebruik van domotica wordt in de zorg steeds gewoner. Nu al zijn er vele verschillende soorten toepassingen te vinden. Enkele interessante vormen van die domotica hebben we hier voor je verzameld. Zo krijg je een goed beeld van de mogelijkheden.

Lees verder

Ervaringen als ZZP’er in de zorg

Je denkt erover als ZZP’er in de zorg te werken. Maar doe je daar wel goed aan? Het is fijn om ervaringen van anderen te lezen. Welke voordelen ervaren zij? En welke nadelen?

We hebben een aantal ervaringen voor je verzameld. En gesorteerd op categorie:

  • Over meer geld verdienen
  • Over vrijheid om te werken waar en wanneer je wilt
  • Over het werk zelf
  • Over ondernemer zijn

Lees verder

Domotica in de zorg

Domotica-systemen zijn nu al niet meer weg te denken in de zorg. Ook in de thuiszorg zien wij die trend. En gelukkig maar: technologie kan een prachtige, ondersteunende functie hebben.

Maar wat is domotica in de zorg precies? Hoe ziet het er in de praktijk uit? Wat zijn de voordelen, en zijn er ook nadelen? En…hoe ziet de toekomst van slimme technologie er uit in de zorg?

Lees verder

Wat is domotica in de zorg? | Betekenis & Definitie

Domotica betekent zoveel als ‘huisautomatisering’. Oftewel: slimme elektronica in uw huis, die uw leven makkelijker maakt. Domotica kan ook ingezet worden voor uw zorgbehoeftes. Met als doel dat u langer zelfstandig kunt blijven wonen. Bijvoorbeeld door zorg op afstand.

Lees verder

Wat is het uurloon van een ZZP’er in de zorg?

Wat is een goed tarief als je als ZZP’er in de (thuis)zorg gaat werken? Het antwoord dat we in eerste instantie geven, klinkt flauw. Maar het is wel precies zoals het is:

Het ‘juiste’ tarief bepaal je helemaal zelf. Of dat nu 20 of 120 euro per uur is.

Je bent immers ondernemer. En ondernemers ‘laten’ niet bepalen hoeveel ze verdienen. Je zet jezelf in de markt. Concurreert met anderen. En zorgt zo zelf voor een goede omzet.

Lees verder

Hoe word je ZZP’er in de zorg?

Een praktisch stappenplan

Dus, jij wilt starten als ZZP’er in de zorg. Misschien eerst nog naast je vaste baan. Dan zoek je eerst antwoord op de vraag: ‘wat heb je nodig en wat moet je doen om te beginnen?’. We geven je een vliegende stap met ons praktische stappenplan.

Lees verder

Artificial intelligence (AI) in de zorg

‘Artificial intelligence’, oftewel AI, is de Engelse benaming voor kunstmatige intelligentie. Die is overal in opmars, óók in de gezondheidszorg. Wat is het precies? En waar in de zorg wordt AI nu al gebruikt? Is het eigenlijk gevaarlijk om zo op computers te vertrouwen? We zochten het voor u uit.

Lees verder

Waarom eHealth in de zorg?

Bij eHealth wordt technologie ingezet om de gezondheid van mensen te verbeteren, én om de gezondheidszorg als geheel te ondersteunen. Er komen steeds meer toepassingen. Waarom is dat? En wat kan eHealth voor u betekenen? Daarvan krijgt u een beeld door dit artikel.

Lees verder

Wat is eHealth in de zorg? | Betekenis

eHealth: wat is het en wat betekent het voor de zorg? In één zin: technologie die ingezet wordt om de gezondheid van mensen te ondersteunen en verbeteren. We zien hier steeds meer toepassingen van terug, met name in de gezondheidszorg zelf. Dankzij eHealth kunnen mensen meer regie houden over hun eigen gezondheid.

Lees verder

Zorg kostenpost in Maasdriel: gemeente zoekt naar oplossingen

De gemeente Maasdriel heeft in 2018 veel geld uit moeten geven aan jeugdzorg en de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Door de hoge zorgkosten zou je verwachten dat de gemeente in het rood zou belanden, maar dat is gelukkig niet het geval. Maasdriel werd onder andere gespekt door het regionale solidariteitsfonds.

Lees verder

Hoe te communiceren met dementerende ouderen

Hulpmiddelen en tips

Communicatieproblemen bij dementie zijn onvermijdelijk. Al bij beginnende dementie komen ze voor.

Gelukkig zijn er hulpmiddelen en methodes die goed werken. Een aantal daarvan zetten we hieronder op een rijtje. Hopelijk heeft u iets aan onze tips.

Lees verder