Ouderen en bewegen

woensdag 12 december 2018, Tijd 9:20 uur

Ouderen bewegen nog steeds te weinig. Dat blijkt uit onderzoek. In 2017 werd nog vastgesteld dat 25 tot 50% van de ouderen teveel stilzit (bron: RIVM). Dit heeft vervelende gevolgen als overgewicht en meer risico op vallen.

En dat is jammer, want bewegen heeft heel veel voordelen. Zoals een betere balans, meer energie en een betere gezondheid (lichamelijk én geestelijk).

Hoe zorgt u dat u (weer) meer gaat bewegen? In dit artikel een overzicht van de mogelijkheden.

Eenvoudige oefeningen

Een voor de hand liggend advies is: ga (weer) meer wandelen. Bijvoorbeeld door boodschappen te doen. Vrienden op te zoeken. Of simpelweg een rondje te lopen.

Een andere mogelijkheid is de spelcomputer van Nintendo: de Wii of Switch. Er zijn verschillende spellen waarvoor u uit uw stoel moet komen en bewegen. Zoals tennis, fitness of boogschieten.

Wilt u liever uw stoel niet uit, bijvoorbeeld omdat u slechter ter been bent? Dan is zitgymnastiek een uitkomst.

Bewegen op muziek

Van muziek gaat ons lichaam vanzelf bewegen. Dat geldt voor ouderen mensen net zo goed als voor jongere.

Natuurlijk kunt u zelf regelmatig een plaat opzetten. Maar de kans is groot dat bij u in de buurt ook lessen gegeven worden. Of een activiteit bij u in de buurt, bijvoorbeeld georganiseerd door een zorgcentrum.

Informeer ook eens bij sport- en danscentra bij u in de buurt. Wellicht kunt u aansluiten bij een club die jazzgymnastiek geeft. Of line- en volksdans. Maar ook ‘hippere’ stijlen als streetdance en aerobics zijn voor ouderen mogelijk.

Bewegen aan tafel

Woont u in een zorgcentrum? Dan zit u waarschijnlijk vaak aan tafel te wachten, bijvoorbeeld op de lunch. Dat zijn uitstekende momenten om iets actiefs te gaan doen, alleen of met elkaar.

Het kan heel eenvoudig: een bal overgooien of -rollen. Of op uw stoel bewegen op muziek.

Zorgverleners kunnen ook trainingen volgen om ouderen hierin te ondersteunen. Dus vraag aan hen of zij ideeën hebben!

Bewegen in het water

Zwemmen en fitness in het water zijn ideaal voor ouderen. Met name omdat de kans op vallen en blessures minimaal is. In het water bent u immers gewichtsloos.

Bewegen in het water is goed voor uw conditie, uw gewrichten, soepelheid en nog veel meer.

Bijna ieder binnenzwembad heeft wel een programma voor ouderen in de aanbieding. Informeer dus bij het dichtstbijzijnde bij u in de buurt.

Sporten voor ouderen

Naast bovengenoemde mogelijkheden zijn er talloze andere sporten, geschikt voor ouderen. Zoals:

 • Fitness
 • Golfen
 • Tennis
 • Biljart
 • Fietsen

Informeer bij lokale sportverenigingen naar mogelijkheden om gezond te bewegen.

Bewegen in de ouderenzorg

Als thuiszorgorganisatie in de ouderenzorg hebben wij natuurlijk ook onze verantwoordelijkheid. En die nemen we dan ook.

Benieuwd welke mogelijkheden wij precies hebben om u te laten bewegen? Bespreek het met onze zorgcoördinator (020 63 66 847). Hij kan u er alles over vertellen.

Auteur: Karel de Vries, redactie Zuster Jansen

 

Hoe en wanneer kunt u meerzorg aanvragen?

maandag 19 november 2018, Tijd 8:36 uur

U heeft een indicatie vanuit de Wlz (Wet langdurige zorg). Maar de hulp die u krijgt, is niet genoeg. Dan kunt u meerzorg aanvragen. Tenminste: onder bepaalde voorwaarden.

Wanneer aanvragen: voorwaarden

 • U heeft een beperking of aandoening op lichamelijk, verstandelijk of psychisch vlak.
 • Uw zorgprofiel moet meerzorg toestaan.
 • U heeft minimaal 25% méér zorg nodig.

Alleen onder bovenstaande voorwaarden heeft u een kans dat uw aanvraag slaagt.

Hoe aanvragen: bij uw zorgkantoor

Heeft u een pgb (persoonsgebonden budget)? Ga dan naar uw zorgkantoor. Daar kunt u de meerzorg aanvragen.

(Een zorgkantoor regelt de langdurige zorg voor u. Waar u woont, bepaalt bij welk zorgkantoor u moet zijn. Het maakt daarbij niet uit waar u verzekerd bent. Wél is de grootste verzekeraar in uw regio verbonden aan het zorgkantoor.)

De meeste zorgkantoren hebben een kant-en-klaar sjabloon voor de aanvraag. Het kan ingewikkeld zijn om dat in te vullen. Gelukkig kunt u daarbij hulp krijgen van een cliëntondersteuner. Elk zorgkantoor heeft die. Daar kunt u gewoon naar vragen.

Krijgt u de zorg in natura? Dan hoeft u zelf niets te doen. Uw zorgaanbieder vraagt de meerzorg aan bij het zorgkantoor.

Meerzorg

Complexe aanvragen

Advies van het CCE
Uw zorgkantoor beoordeelt uw meerzorgaanvraag. Maar soms is een situatie zo complex, dat ze er niet uitkomen. In dat geval vragen ze advies van het CCE (Centrum voor Consultatie en Expertise).

Het CCE geeft in dat geval een onafhankelijk advies. Vóórdat ze daartoe komen, zullen ze sowieso eerst met u spreken.

Aangepaste regeling Meerzorg 2019
Speciaal voor mensen die complexe problematiek hebben, is de regeling Meerzorg aangepast. Met als doel: hogere kwaliteit van zorg.

Auteur: Karel de Vries, redactie Zuster Jansen

Voor- & nadelen van zelfstandig wonen van ouderen

woensdag 14 november 2018, Tijd 10:12 uur

Ouderen wonen steeds langer zelfstandig. Daar zijn verschillende redenen voor. De belangrijkste is dat het van de meesten een diepgekoesterde wens is. Van u ook?

Het kán ook steeds makkelijker: de maatschappij wordt er meer en meer op ingericht. Zo hebben gemeenten de taak het mogelijk te maken. Oók als u ziek bent.

Welke voordelen heeft zelfstandig blijven wonen voor u? En zijn er ook nadelen? We zetten ze hier op een rijtje. Zodat u weet wat u kan verwachten, en waar u op moet letten.

Voordelen

Thuis bent u gelukkiger
Het is onderzocht: ouderen die thuis blijven wonen, zijn gelukkiger. Dat komt door 3 factoren:

 • U blijft thuis langer zelfstandig. Al dan niet met extra hulp. Hoe dan ook bent u niet overgeleverd aan het ‘regime’ van een verzorgingshuis.
 • U bent thuis in uw vertrouwde omgeving. Een plek waar u geschiedenis hebt. Waar u zich op uw gemak voelt.
 • U kunt thuis makkelijker contact houden. Met vrienden, familie, kennissen en buren. Soms is een verzorgingshuis ver weg van uw huidige woonplek.

Thuis bent u baas over eigen huis
In uw huis gebeurt wat u wilt. Wat heeft u nodig om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen? U bepaalt vervolgens zelf wat er gebeurt, wanneer en hoe.

Evenals wie er wanneer langskomt om de hulp te bieden die u nodig hebt.

Thuis houdt u meer geld over
Veel ouderen hebben lage vaste woonlasten. U waarschijnlijk ook: misschien is uw hypotheek al afgelost. Of huurt u voor weinig geld.

Daar komt bij dat u geen geld hoeft te betalen aan een verzorgingshuis. Dat betekent dat u uw vermogen – de waarde van uw huis – behoudt. Zodat uw kinderen dat kunnen erven, bijvoorbeeld.

Nadelen

Thuis kunt u eenzaam raken
Niet iedere oudere wordt gelukkiger van thuis blijven wonen. Eenzaamheid kan op de loer liggen. Zeker als u alleen woont. Bijvoorbeeld nadat uw partner is overleden.

Hier heeft u natuurlijk wel enige controle over. U kunt zelf maatregelen nemen om eenzaamheid te voorkomen.

Hoe dan ook: wees u bewust van dit risico. Zodat het u niet overvalt. En u de juiste stappen kunt zetten om contact met anderen te houden.

Thuis hulp regelen kan lastig zijn
Gemeenten hebben vaak lange procedures om hulp te krijgen vanuit de Wmo. Dat kan uw plezier om alleen te wonen in de weg staan.

Daarnaast zijn niet alle vormen van hulp beschikbaar in iedere plaats of wijk.

Onderzoek dus van tevoren goed wat mogelijk is voor u. Tip: als de gemeente niet meewerkt, kunt u altijd nog particuliere thuiszorg inschakelen. Dan heeft u geen indicatie nodig.

Thuis blijven wonen kan duur zijn
Hulp bij zelfstandig wonen kan duur uitpakken. Algemeen geldt: hoe complexer uw hulpvraag, hoe complexer, intensiever en dus duurder de zorg. Zo hebben dementerende ouderen hoe langer hoe meer hulp nodig.

Zoek daarom van tevoren goed uit welke hulp u op korte én lange termijn nodig heeft. Dan kunt u ook goed inschatten of alleen wonen voor u financieel haalbaar is.

Hoe helpt Zuster Jansen u om langer thuis te blijven wonen?

Wij hebben een landelijk netwerk voor particuliere thuiszorg. De kans is groot dat we u op uw adres kunnen helpen om alleen te blijven wonen.

Wilt u hier eens vrijblijvend met ons over van gedachten wisselen? Geen probleem: neem contact op met onze zorgcoördinator (020 63 66 847). Samen bespreekt u de mogelijkheden.

Auteur: Karel de Vries, redactie Zuster Jansen

18 voorbeelden van de Babbeltruc

donderdag 08 november 2018, Tijd 13:59 uur

De zogenaamde babbeltruc kent vele vormen. Vooral ouderen zijn het doelwit. Natuurlijk wilt u voorkomen dat u slachtoffer wordt.

Daarom geven we u in dit artikel 18 bekende voorbeelden van babbeltrucs. Met eenvoudige tips hoe u de truc kunt herkennen. Zo bent u extra bewust. En kunt u voorkomen dat u geld verliest of inbrekers in huis haalt.

Wat is de Babbeltruc? Uitleg en betekenis

‘Babbeltruc’ betekent dat iemand met een smoes uw spullen of geld probeert te stelen. Vaak aan de deur, maar ook wel via de telefoon of op straat. Met name senioren zijn het doelwit omdat die minder weerbaar zijn.

Babbeltruc

Babbeltrucs aan de deur

 1. “u heeft een openstaande rekening”

Een nepmedewerker van Ziggo, Nuon of een andere maatschappij komt bij u aan de deur. Hij beweert dat u een openstaande rekening heeft. Soms zeggen ze dat u direct (contant) moet betalen. Soms proberen ze binnen te komen om spullen, bijvoorbeeld sieraden of geld, te stelen.

Tip: bedrijven komen nooit aan de deur om rekeningen te innen. Trap hier dus niet in.

 2. “u krijgt geld terug”

Een nepmedewerker van KPN of een ander bedrijf komt bij u aan de deur. Hij beweert dat u geld terugkrijgt van het bedrijf. U hoeft alleen maar even uw bankrekeningnummer te geven…

Tip: bedrijven komen nooit aan de deur om geld terug te geven. Trap hier dus niet in.

 3. “gratis bosje bloemen”

Iemand belt aan en biedt u een bosje bloemen aan. Zogenaamd van een tuincentrum bij u in de buurt. Soms is het bosje ‘gratis’, soms wordt u gevraagd het te betalen. In beide gevallen proberen ze u af te leiden om geld te stelen.

Tip: winkels en bedrijven komen niet zomaar aan de deur om u bloemen aan te smeren. Weiger het bosje dus altijd. Ook als het gratis is.

 4. “ik ben van de thuiszorg”

Plotseling staat er iemand voor de deur die beweert van de thuiszorg te zijn. Hij of zij komt kijken ‘of het goed met u gaat’. Vaak zijn ze met z’n 2-en. Zodra u ze binnenlaat, leidt de ene u af, terwijl de andere spullen en/of geld steelt.

Tip: thuiszorgmedewerkers komen nooit zonder afspraak bij u langs. Trap er dus niet in. U kunt eventueel om legitimatie vragen. Maar soms vervalsen ze die ook. Ga hier dus niet vanuit.

 5. “wij zijn uw nieuwe buren”

Iemand staat aan uw deur en beweert uw nieuwe buren te zijn. En of hij of zij even binnen mag komen.

Tip: laat nooit zomaar onbekenden binnen. Zeker niet als u alleen bent.

 6. “even in de meterkast kijken”

Iemand wil graag even in uw meterkast kijken. Maar zodra u hem binnenlaat, ziet hij zijn kans schoon om spullen mee te nemen.

Tip: energiebedrijven komen alleen op afspraak. Trap er dus niet in.

 7. “er is een gaslek”

Iemand beweert dat er lekkage in uw huis is. Bijvoorbeeld door slecht weer. Ze willen graag uw huis even controleren.

Tip: een lekkage ontstaat echt niet zomaar. Trap er dus niet in.

 8. “ik collecteer voor KWF”

Er staat een collectant voor uw deur. Bijvoorbeeld van KWF Kankerbestrijding. Maar u vertrouwt het niet: ‘ik heb nergens gelezen dat er collecte was deze week…’

Tip: als u het niet vertrouwt, geef dan niet. Bel eventueel het goede doel om te vragen of zij die week collecteren. U kunt later altijd nog geld overmaken als het wél een echte collectant was.

 9. “ik ben van de Kamer van Koophandel”

Er staat een duo voor u deur, zogenaamd van de Kamer van Koophandel. Ze willen graag binnenkomen om met u te praten. De ene leidt u af. De andere steelt spullen.

Tip: de KvK staat nooit zomaar voor uw deur. Trap er dus niet in.

 10. “u heeft de Postcode Loterij gewonnen!”

‘Gefeliciteerd! U heeft de loterij gewonnen!’ 2 personen komen met deze fijne boodschap, en willen graag binnenkomen. De ene leidt u af. De andere steelt spullen.

Tip: als u niet meedoet, klopt het verhaal natuurlijk sowieso niet. En de Postcode Loterij staat nooit zomaar voor uw deur. Tenzij met camera’s en Caroline Tensen of Gaston.

 11. “ik kom via Marktplaats gekochte spullen ophalen”

Degene aan de deur beweert spullen van u gekocht te hebben via Marktplaats. Zo proberen ze binnen te komen en dingen te stelen.

Tip: laat u niet overbluffen. Heeft u niets verkocht via Marktplaats? Dan klopt het verhaal sowieso niet. Wél iets verkocht? Vraag dan of ze specifiek kunnen vertellen wát ze dan komen ophalen.

 12. “mag ik even naar uw computer kijken?”

Een man belt aan en vraagt of hij even uw computer mag checken. Hij concludeert al snel dat ‘ie aan vervanging toe is. Voor een klein bedrag regelt hij dat wel even voor u…

Tip: laat zonder afspraak nooit iemand zomaar binnen. Want dan klopt er iets niet.

Babbeltrucs aan de telefoon

 13. “ik ben van Microsoft”

Degene aan de lijn zegt dat hij van Microsoft is. Vaak spreekt hij u in het Engels toe. Hij beweert dat er een virus op uw computer zit. Als u uw inloggegevens geeft, fikst hij het wel even voor u.

Tip: Microsoft neemt nooit op deze manier contact met u op. Trap er dus niet in. Hang direct op.

 14. “uw pinpas is aan vervanging toe”

Er belt iemand, zogenaamd van uw bank. Uw pinpas is aan vervanging toe. En uw pincode. Nog geen minuut later staat er iemand voor de deur: hij wil uw pinpas en pincode. Dan regelt hij het wel even. Vervolgens haalt hij uw bankrekening leeg.

Tip: een bank zal nooit op deze manier uw pinpas vervangen. Trap er dus niet in.

15. “u moet direct een belastingschuld betalen”

Deze truc richt zich meestal op ondernemers. Iemand doet zich voor als medewerker van de Belastingdienst. Die beweert dat u een belastingschuld hebt en nú moet betalen.

Tip: dit is absoluut nooit de werkwijze van de Belastingdienst. Trap er dus niet in.

Babbeltrucs op straat/bij de supermarkt

 16. “goedkoop gereedschap/pannenset”

Iemand heeft een ‘mooie deal’ voor u. Namelijk een goedkope set gereedschap of pannen. Zo’n mooi aanbod kunt u toch niet laten schieten?

Tip: op straat aangeboden spullen zijn vaak gestolen en/of van zeer slechte kwaliteit. Sla het aanbod dus af.

 17. “geld voor een treinkaartje”

Iemand spreekt u aan: hij is zijn geld verloren. Of u geld voor hem heeft voor een treinkaartje. Soms komen mensen ook aan de deur met dit verhaal.

Tip: het verhaal is hoogstwaarschijnlijk verzonnen. Trap er dus niet in.

Babbeltruc langs de snelweg

 18. “geld voor benzine”

Iemand staat stil langs de snelweg en trekt uw aandacht. Zijn benzine is op. Of hij een lift kan krijgen naar het volgende tankstation. Daar aangekomen blijkt hij geen geld te hebben. Kan hij dat van u lenen?

Deze truc is extra geniepig omdat hij u borg geeft: sieraden, telefoon of iets anders. Maar let op: dit is allemaal namaakspul.

Tip: wilt u iemand langs de weg helpen en herkent u iets wat hierboven is beschreven? Dan kunt u ervan uitgaan dat het foute boel is. Trap er dan niet in.

Extra tips: legitimatie vragen, oefen-app & filmpjes

Legitimatie: als er iemand aan de deur staat, kunt u altijd om legitimatie vragen. Maar let op: pasjes kunnen ook vervalst worden. Staart u zich dus niet blind hierop. Altijd geldt: geen afspraak = verdacht.

Oefen-app: er is een app die verschillende babbeltrucs naspeelt. Zo kunt u oefenen en uzelf er beter tegen wapenen. Meer informatie over deze app.

Filmpjes: Op YouTube vindt u ook veel voorlichting over de babbeltruc. Daarnaast is er een campagne geweest met André van Duin. Die vertelt in 19 seconden hoe het zit met babbeltrucs:

https://www.youtube.com/watch?v=zobrpu_8vtg

Aangifte doen

Daders van babbeltrucs zijn strafbaar volgens het Nederlandse strafrecht. De straf kan oplopen tot jaren gevangenisstraf.

Doe daarom altijd aangifte bij de politie als u onverhoopt toch slachtoffer bent geworden! Zo voorkomt u ook dat anderen slachtoffer worden.

Ga naar politie.nl. Daar kunt u melden wat u overkomen is. U kunt natuurlijk ook altijd naar uw plaatselijke politiebureau bellen, of ernaartoe gaan.

Auteur: Karel de Vries, redactie Zuster Jansen

Kan Fibromyalgie genezen worden?

donderdag 27 september 2018, Tijd 12:23 uur

Van fibromyalgie genezen is nog niet mogelijk. Wel bestaan er methodes om de klachten te verlichten.

Hieruit volgt ook een waarschuwing: wantrouw ‘wondergenezers’ die beweren u van fibromyalgie af te kunnen helpen. Zij zijn meestal slechts geïnteresseerd in uw geld. Lees dit verhaal maar eens van een ervaringsdeskundige.

Er is geen eenduidige behandelmethode voor wekedelenreuma. Wel zijn er veel verschillende wegen die u kunt bewandelen. In dit artikel geven we daarvan een (niet-compleet!) overzicht.

Pijnstillers

Natuurlijk zijn er altijd medicijnen voorhanden in de vorm van pijnstillers. Wordt uw pijn daar minder van? Waarschijnlijk wel. Maar wees bedacht op de mogelijke bijwerkingen: vermoeidheid en neerslachtigheid. Juist 2 factoren die uw klachten op den duur ook weer kunnen verergeren.

Voor de lange termijn is het slikken van pillen in ieder geval geen goede optie. Langdurig gebruik kan namelijk veel nadelen opleveren, zoals schade aan uw organen. Hoe dan ook: bespreek dit goed met uw arts.

Natuurlijke, lichaamseigen pijnstiller

Uw lichaam heeft ook een eigen, natuurlijke pijnstiller. Die heet ‘palmitoylethanolamide’. Deze kunt u zelf aanvullen door een supplement dat vrij verkrijgbaar is. In hoeverre u hier baat bij heeft wat betreft uw klachten, is moeilijk te zeggen. Hiervoor geldt in ieder geval: baat het niet, dan schaadt het niet.

Dieet

De oorzaak van fibromyalgie wordt deels gezocht in slechte voeding. Of dit ook zo is, is nog niet bewezen.

Maar natuurlijk is wel bekend dat gezonde voeding altijd belangrijk is. Wie gezond eet, heeft minder last van lichamelijke klachten.

Er bestaan ook speciale diëten voor fibromyalgie. U kunt hierover advies inwinnen bij een goede voedingsdeskundige.

Beweging

Net als gezonde voeding is bewegen altijd goed voor een mens. Specifiek voor fibromyalgie lijkt er een positieve relatie te bestaan met een actief leven. Denk aan wandelen, fietsen, hardlopen, etc.

Er zijn legio mogelijkheden om regelmatige beweging in te bouwen in uw leven. Denk aan fitness, lid worden van een sportclub, of gewoon op een vast moment van de dag een rondje lopen.

Homeopathie

Fibromyalgie genezen met homeopathie is evenmin mogelijk als met ‘echte’ medicijnen. Homeopathische middeltjes bevatten geen werkende bestanddelen. Tóch geven veel mensen aan dat hun klachten erdoor verminderen.

Hoe komt dat dan? Misschien door het placebo-effect: mensen voelen zich beter doordat ze het middel innemen. Dat heeft vervolgens een positief effect op hun geestestoestand. Wat weer leidt tot de ervaring dat de pijnklachten lichter zijn.

Dit laatste is vooral interessant in het licht van het volgende:

Acceptatie en leren omgaan met de klachten

Misschien vindt u het flauw, maar uw klachten accepteren is enorm belangrijk. Verzet tegen de klachten verergeren uw pijnbeleving juist. Maar accepteren dat u ze nu eenmaal heeft? Dat geeft direct (geestelijke) verlichting.

Wanneer u heeft leren accepteren, heeft dit ook een positieve uitwerking op alle andere vormen van behandeling die u toepast. Uw geest is krachtiger dan u denkt!

Wed op méér dan 1 paard

Het belangrijkste advies is: beperk u niet tot 1 behandeling. Ga altijd voor een combinatie, en ontdek wat voor u het beste werkt.

En spreek erover met specialisten: uw huisarts, reumatologen, lotgenoten, etc.

Thuiszorg

Kunt u hulp thuis goed gebruiken door fibromyalgie of een andere vorm van reuma? Onze zorgcoördinator staat altijd klaar om u van vrijblijvend advies te voorzien. Bel: 020-6366837.

Auteur: Karel de Vries, redactie Zuster Jansen

Oorzaak van Fibromyalgie

vrijdag 14 september 2018, Tijd 13:05 uur

Is de oorzaak van fibromyalgie al ontdekt? Nee, althans nog niet met zekerheid. Onderzoek heeft wel een aantal mogelijke verklaringen gevonden. Die zijn in hoofdlijnen op te delen in psychisch, lichamelijk en voeding.

In dit artikel bespreken we de meest waarschijnlijke oorzaken per categorie.

Psychisch

 • Hooggevoeligheid voor prikkels van buitenaf
 • Perfectionisme
 • Prestatiedrang
 • Laag zelfbeeld

Bovenstaande oorzaken kunnen stress veroorzaken. Normaal gaat uw lichaam dit tegen door bepaalde hormonen vrij te laten. Bij fibromyalgie gebeurt dit niet en blijft uw lichaam in de ‘stress-stand’ staan.

Doordat emotionele factoren een grote rol lijken te spelen, wordt wekedelenreuma door veel mensen afgedaan als iets wat ‘tussen de oren’ zit. Maar luister hier dus niet naar! Uw lichaam gaat anders met de prikkels om, dát is het verschil. Aanstellerij is het niet.

Dan zijn er ook nog websites die een ‘spirituele’ verklaring geven. Die luidt ongeveer zo: “je denkt veel te ‘moeten’ doen om ‘goed’ te zijn, je voelt je een martelaar, je wordt overweldigd ; gebrek aan liefde voor jezelf.” (bron: prinsss.nl)

Deze beschrijving sluit goed aan bij bovengenoemde psychische oorzaken. Maar let op: meer onderzoek is nodig om met zekerheid te kunnen zeggen in hoe zwaar deze factoren meewegen bij fibromyalgie.

Lichamelijk

 • Verstoorde bloedstroom
 • Darminfecties
 • Verzwakt immuunsysteem
 • Schimmelinfecties
 • Overbelasting van de lever door giftige stoffen

Veroorzaken bovengenoemde aandoeningen fibromyalgie, of zijn het symptomen die een gevolg zijn van de ziekte? (Veel) meer onderzoek is nodig om hier uitsluitsel over te geven. Zeker is in ieder geval dat ze vaak voorkomen bij wekedelenreuma.

Voeding

Volgens velen speelt voeding een belangrijke rol bij fibromyalgie. Maar is het er een oorzaak van, of heeft het vooral invloed op de (hevigheid van de) symptomen van de ziekte?

Aangezien er nog geen duidelijkheid bestaat over de oorzaken, is ook deze vraag lastig te beantwoorden. Slechte voeding zou tot ontstekingen kunnen leiden, die fibromyalgie kunnen veroorzaken. Maar of dit ook echt zo is?

In het algemeen kun je natuurlijk stellen dat gezonde voeding altijd belangrijk is. Wie slecht eet, heeft een groter risico op talloze aandoeningen en ziektes.

Erfelijkheid

Fibromyalgie lijkt bij sommige families vaker voor te komen. Erfelijkheid zou dus ook een rol kunnen spelen.

Verder lezen over de erfelijkheid van fibromyalgie…

Thuiszorg

Kunt u hulp thuis goed gebruiken door fibromyalgie of een andere vorm van reuma? Onze zorgcoördinator staat altijd klaar om u van vrijblijvend advies te voorzien. Bel: <tel.nr.>.

Percentage verzuim en personeelsverloop in de zorg blijft stijgen

woensdag 05 september 2018, Tijd 16:45 uur

Accountantsbureau EY heeft onderzoek gedaan naar het personeelsverloop in de zorg. Afgelopen dinsdag publiceerde EY de resultaten van het onderzoek. Hieruit blijkt dat het verzuim en personeelsverloop in de afgelopen vijf jaar tijd niet zo hoog is geweest.

In 2017 trok het kabinet maar liefst 200 miljoen euro extra uit voor de ouderenzorg. Het doel van deze investering was om de meest urgente problemen, zoals de personeelstekorten in de zomermaanden, op te lossen. Echter, deze investering mocht niet baten; “zowel verzuim als verloop steeg naar zorgwekkende niveaus”, zo meldden de onderzoekers.

personeel in de zorg

De onderzoekers vrezen dat er in de toekomst niet genoeg mensen beschikbaar zullen zijn om in de ouderenzorg te gaan werken. In 2017 stond het verzuim op 5,3 procent en het personeelsverloop op 13,3 procent. In 2016 lag het personeelsverloop nog 1 procent lager, op 12,3 procent. EY vindt dit verontrustend; “zeker als werknemers uitstromen naar functies buiten de zorg”.

Het personeelsverloop heeft volgens de onderzoekers ongewenste effecten. Dienstverbanden worden omgezet in zzp-constructies, rijke instellingen betalen hun werknemers meer en detacheringsbureaus worden ingeschakeld.

Auteur: Karel de Vries, redactie Zuster Jansen

Wat zijn Tenderpoints bij Fibromyalgie

woensdag 15 augustus 2018, Tijd 14:40 uur

Heeft u het over fibromyalgie, dan valt al snel de term ‘tenderpoints’. Wat zijn dat precies? En welke rol spelen ze bij de diagnose?

Wat zijn tenderpoints?

Tenderpoints (ook wel: drukpunten) geven hevige, uitstralende chronische pijn. Dit is 1 van de belangrijkste symptomen van fibromyalgie. We onderscheiden 18 typische tenderpoints, die op verschillende plekken aan beide kanten van uw lichaam zitten:

 • Bij je schedel, waar die overloopt in je nek
 • Bij je hals, aan de voorkant
 • Bij je bovenste schouderlijn
 • Bij je schouder
 • Bij je sleutelbeen, net onder de verbinding met je borstbeen
 • Bij je ellenbogen, aan de binnenkant
 • Bij je ruggengraat, ter hoogte van je navel
 • Bij je heupen, ter hoogte van je billen
 • Bij je knieschijven, aan de binnenkant

Let op: tenderpoints zijn iets anders dan zogenaamde ‘triggerpoints’! Dit zijn namelijk spierknopen in het lichaam. Die kunnen ook flink pijn doen, maar alleen bij flinke druk.

Lees verder: Wat is fibromyalgie?

Rol bij diagnose

Tenderpoints spelen (nog steeds) een belangrijke rol bij de diagnose van fibromyalgie. De regel is dat u op 11 van de 18 drukpunten pijn moet hebben. Dan kan de ziekte vastgesteld worden.

Hoe kwamen ze tot deze test? Domweg omdat dit de regel was bij onderzoek naar tenderpoints en fibromyalgie. Alleen personen die 11 uit 18 ‘scoorden’ mochten meedoen. Later is dit klakkeloos overgenomen bij de diagnosestelling.

Sinds 2010 wordt fibromyalgie ook zonder tenderpoints vastgesteld. Deze methode wordt de ‘fibromyalgiescore’ genoemd. Overigens spelen pijngebieden op het lichaam daarbij nog steeds een belangrijke rol. Maar nu worden ook andere belangrijke symptomen meegenomen als vermoeidheid en concentratieproblemen. Evenals de hevigheid waarin pijn en andere symptomen voorkomen.

Lees verder: Fibromyalgie: hoe wordt de diagnose gesteld?

Thuiszorg

Kunt u hulp thuis goed gebruiken door fibromyalgie of een andere vorm van reuma? Onze zorgcoördinator staat altijd klaar om u van vrijblijvend advies te voorzien. Bel: 020-6366837

Hoe blijft uw dementerende cliënt goed eten?

dinsdag 07 augustus 2018, Tijd 10:34 uur

Het vergeten van eten en drinken is een groot probleem onder mensen met dementie. Wat te denken van het weggooien van voedsel, of het buiten de koelkast laten van een pak melk. Na een jarenlange routine van eten en opruimen, lijkt het toch dat dit allemaal veel van onze hersenen vergt. Goede voeding is voor iedereen van levensbelang en dit geldt zeker voor kwetsbare mensen. Bovendien is goed eten en drinken belangrijk voor het sociale aspect, waarbij we gezellig bij elkaar komen en de dag doorspreken. In het boek ‘Eten en drinken bij dementie’ vertelt Jeroen Wapenaar hier meer over.

Dementerende mensen hebben schade aan hun hersenen, waardoor zij regelmatig vergeten te eten en drinken. Daarnaast worden ook andere normale zaken lastig, zoals de vuilnis weggooien, vlees en kaas in de koelkast leggen, het gas uitzetten, of spulletjes op de juiste plek terugleggen. Door vermoeidheid en prikkels wordt de eetlust van dementerende ouderen ook vaak minder. Daarnaast kan het gebruik van medicijnen en een depressie negatieve gevolgen hebben voor de eetlust.

Familie en vrienden

Om uw cliënt beter te helpen met het consumeren van eten en drinken, kunt u altijd hulp vragen aan de familie en vrienden van uw cliënt. Een dochter of de kleinkinderen zijn vaak goed op de hoogte van de eetgewoonten van uw cliënt. Wat, wanneer en hoe eet hij of zij? Is er een bepaalde tijd waarop er graag gegeten wordt? Is er speciaal bestek voor een bepaalde dag, omdat er een herinnering aan zit? Eten heeft een goed effect op de sociale aspecten van uw cliënt, waardoor u altijd aan familie en vrienden kunt vragen of zij met uw cliënt mee willen eten. Samen eten is tenslotte gezelliger dan alleen. Dit geldt ook voor de dagbesteding: samen met een kleinkind kan het prettiger zijn dan alleen.

Samen koken

Wilt u een leuke activiteit met uw cliënt inplannen? Ga dan gezellig koken, en let er goed op dat u weet wat uw cliënt wel of niet kan. De één vindt het prettig om mee te helpen met het snijden van de groenten, terwijl de ander alleen wilt kijken. Door te koken komen er geuren vrij in de keuken, die kunnen helpen bij het ophalen van herinneringen. Dit vinden dementerende ouderen erg fijn. Kookt u regelmatig samen met uw cliënt? Zorg er dan voor dat u varieert met de gerechten. U kunt bijvoorbeeld de ene dag allemaal verschillende kleine gerechten maken en de volgende dag een oer-Hollandse stamppot bereiden.

Aangename omgeving

Mensen met dementie hebben last van veel prikkels om hun heen, die je met bepaalde zaken rondom het eetmoment kunt proberen te verminderen. Leg bijvoorbeeld geen gekleurd tafelkleed neer, want dat kan erg afleidend zijn. Uw cliënt kan zo te veel prikkels ontvangen en vergeten om te eten. Ook de manier waarop het eten zelf gepresenteerd wordt doet veel met dementerende mensen. Onderzoekers van de universiteit van Boston hebben ontdekt dat mensen met dementie meer eten en drinken wanneer een bord of beker rood is. Doordat zij een rode opvallende beker zien, zijn ze eerder geneigd hieruit te drinken. In de praktijk weten mensen echter dat gekleurde borden en bekers te veel prikkels kunnen opleveren in het hoofd van de cliënt.

Afbeeldingen helpen

Communiceren wordt steeds lastiger voor dementerende mensen. Door afbeeldingen te gebruiken kunt u dit makkelijker maken voor uw cliënt. Print bijvoorbeeld verschillende afbeeldingen van oude frisdranken (zoals Raak), stoofpeertjes, koekjes of koffie (van Van Nelle), en vraag of uw cliënt hier iets van wilt eten of drinken. Door afbeeldingen van verschillende voorwerpen te printen zoals, bestek, een mok, een bord of een kaasschaaf kunt u het gemakkelijker maken wanneer uw cliënt niet meer op de juiste benaming komt. Daarnaast is het een goede manier om een gesprek op gang te brengen. Het kan stimulerend zijn voor uw cliënt om een mooi verhaal te delen bij het zien van deze afbeeldingen.

Betrek eten en drinken bij activiteiten

Door activiteiten te combineren met eten en drinken, kunt u een prettige beleving rondom de maaltijd creëren. Weet u van tevoren dat er vanavond een stukje vlees op het menu staat? Dan kunt u hier tijdens de dagbesteding verhalen van vroeger over aanwakkeren. Wanneer er ‘s middags tijdens de lunch melk wordt gedronken geldt hier hetzelfde voor. Misschien is een familielid van uw cliënt vroeger wel boer geweest en kan hij of zij hier de mooiste verhalen over vertellen. Kortom: door eten en drinken bij de dagbesteding te betrekken kunnen er veel mooie herinneringen naar boven komen. Op deze manier krijgt het eten en drinken een prettige beleving.

hulp bij eten bij dementie

Werk samen met specialisten

Door samen te werken met verschillende specialisten kunt u ervoor zorgen dat uw cliënt toch op een goede manier voeding binnenkrijgt. Als uw cliënt moeite heeft met kauwen en slikken, is het verstandig om hulp te zoeken bij een logopedist. Daarnaast kan een ergotherapeut uw cliënt helpen bij handelingen die uitgevoerd moeten worden tijdens het boodschappen doen. Voor tips over een gezonde en gevarieerde voeding kunt u uiteraard aankloppen bij een diëtist.

Voor meer informatie kunt u het boek ‘Eten en drinken bij dementie’ van Jeroen Wapenaar raadplegen.

(Bron: Vakblad Dagbesteding)

Auteur: Posted by Karel de Vries, redactie Zuster Jansen

Fibromyalgie: hoe wordt de diagnose gesteld?

woensdag 01 augustus 2018, Tijd 7:27 uur

Vermoedt u dat u fibromyalgie hebt? Is er misschien al een diagnose gesteld, maar denkt u dat dit de verkeerde is? In dit artikel vertellen we hoe de ziekte vastgesteld wordt.

Diagnosestelling

Differentiaal

Vroeger werd fibromyalgie vooral vastgesteld door andere ziektes uit te sluiten (zogenaamde differentiaaldiagnose).

Dit komt omdat er geen manier is om de ziekte vast te stellen door bijvoorbeeld bloedonderzoek of een MRI-scan. Dat had – en heeft – tot gevolg dat veel artsen de aandoening niet serieus namen (en nemen).

Tot op de dag van vandaag kampen patiënten met dit onterechte beeld: zowel artsen als mensen uit hun omgeving doen de symptomen nog weleens af als iets ‘tussen de oren’.

Tenderpoints

Tenderpoints zijn specifieke ‘drukpunten’ op uw lichaam. Er zijn er 18. Heeft u pijn aan 11? Dan heeft u fibromyalgie. Althans, dat was tot 2010 de gebruikelijke methode.

Ook deze diagnose wordt niet door alle artsen gebruikt, laat staan serieus genomen.

Lees verder: Wat zijn Tenderpoints bij Fibromyalgie

Fibromyalgiescore

Tegenwoordig is de fibromyalgiescore leidend bij de diagnosestelling. Hoewel nog niet alle artsen en landen deze methode gebruiken. Het is ook geen vervanging voor de diagnose via tenderpoints; het is een alternatief. Zo werkt het:

Is uw fibromyalgiescore hoger dan 12? Dan wordt de ziekte vastgesteld. U krijgt ‘punten’ op 2 onderdelen:

 • Pijn
 • Symptomen

Pijnscore

Er zijn 19 gebieden op uw lichaam aangewezen waar fibromyalgie kan voorkomen in de vorm van chronische, uitstralende pijn. Deze zijn uiteraard min of meer hetzelfde als de tenderpoints:

Borst, buik, bovenrug, onderrug, nek, linker en rechter schoudergordel, bovenarm, onderarm, heup-bil, bovenbeen, onderbeen en kaak.

De score is simpel: voor ieder gebied waar u pijn hebt, krijgt u 1 punt. U hebt er ‘slechts’ 3 nodig om in aanmerking te komen. Maar dan heeft u dus nog wel minimaal 9 symptoompunten nodig (zie hieronder) om aan de vereiste 12 te komen voor de diagnose.

Symptoomscore

Naast pijn zijn er 3 andere hele belangrijke symptomen van fibromyalgie: vermoeidheid, niet uitgerust wakker worden en moeite met nadenken of concentreren. Bij de symptoomscore krijgt u punten voor de hevigheid waarin deze voorkomen:

 • 0 – niet
 • 1 – licht of mild
 • 2 – matig of aanzienlijk
 • 3 – ernstig

Maximale score: 9 (3×3).

Maar alsof het nog niet genoeg is, zijn er 42(!) andere klachten die kunnen voorkomen. Bijvoorbeeld darmproblemen, kou, hoesten, krachtverlies, droge ogen, depressie en angst.

Deze worden niet apart beoordeeld. Hier gaat het erom hoeveel van deze overige klachten u hebt:

 • 0 – geen
 • 1 – weinig
 • 2 – aanzienlijk
 • 3 – veel

Maximale score: 3.

In totaal kunt u dus 12 symptoompunten krijgen. U hebt er minimaal 5 nodig om in aanmerking te komen voor de diagnose. Dan moet u daarnaast dus wel nog minimaal 7 pijnpunten (zie hierboven) scoren om aan de vereiste 12 te komen.

Lees verder: Fibromyalgie: Symptomen

Test

Komen bovenstaande symptomen u iets té bekend voor? U kunt uzelf eenvoudig testen: met de online zelftest van het Fibrocentrum. Die geeft u 88% zekerheid.

Wie kan de diagnose stellen?

Uiteindelijk moet de officiële diagnose gesteld worden door een reumatoloog. Uw huisarts kan u hiervoor doorverwijzen. Deze zal echter eerst met een test vaststellen of dat nodig is.

Fibromyalgie…en nu?

Is bij u de diagnose gesteld? Dat kan al enorm opluchten: er is een naam voor wat u heeft. Nu kunt u er wellicht gericht iets tegen doen.

Hou het in ieder geval niet voor uzelf; praat erover. Met uw partner, familie, vrienden, op het werk én lotgenoten. De ervaringen van anderen horen en uw eigen delen kan emotioneel enorm opluchten.

Verder zijn er allerlei soorten behandelingen, van fysiotherapie tot gezonder eten en massages.

Thuiszorg

Kunt u hulp thuis goed gebruiken door fibromyalgie of een andere vorm van reuma? Onze zorgcoördinator staat altijd klaar om u van vrijblijvend advies te voorzien.

Auteur: posted by Karel de Vries, redactie Zuster Jansen

Arts maakt cruciale fout en krijgt waarschuwing van het Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg

vrijdag 20 juli 2018, Tijd 17:42 uur

Het gebeurt weleens; medische specialisten stellen een verkeerde diagnose bij cliënten en/of patiënten. Gelukkig is er in de meeste gevallen niet direct sprake van een dodelijke afloop. Echter, bij een 70-jarige vrouw ging het wel mis. De specialist ouderengeneeskunde van het geriatrisch revalidatiecentrum waar zij verbleef, stelde een verkeerde diagnose. Hierdoor kwam zij onnodig te overlijden.

Foute diagnose

De behandelend specialist diagnosticeerde een urineweginfectie en zag de verslechterde gezondheid van de vrouw niet als aanleiding om haar door te verwijzen naar het ziekenhuis voor nader onderzoek. Dat is niet gebeurd, zo meldt de Limburger. De familie van de 70-jarige vrouw wilde dat zij in het ziekenhuis werd onderzocht, maar de specialist greep pas in toen de ambulance al nodig was. Veel te laat, want toen deze bij de vrouw arriveerde was zij al overleden door nierfalen.

Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg

De specialist heeft in hoger beroep een waarschuwing gekregen van het Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg wegens het niet accuraat handelen; “De focus van de specialist ouderengeneeskunde was te eenzijdig gericht op een urineweginfectie. Hij had onvoldoende oog voor een ernstigere diagnose en had moeten overwegen of een ziekenhuisopname geïndiceerd was”.

Waarschuwing voor arts en verpleegkundige

Aangezien het tuchtcollege de klacht van de familie over het niet doorverwijzen van de 70-jarige vrouw als gegrond verklaard, krijgt de specialist een waarschuwing. Deze waarschuwing geldt overigens ook voor de betrokken verpleegkundige die te weinig zorg bood aan de vrouw. Zij liet tijdens de zitting niet merken dat zij voldoende inzicht had in haar eigen foutief handelen.

Ondanks de woede van de familie over het slechte handelen van de specialist, houden zij hem niet direct verantwoordelijk voor de dood van de vrouw.

Auteur: Karel de Vries, redactie Zuster Jansen

 

Zes zorgtips om jezelf én anderen te beschermen tegen warm weer

donderdag 19 juli 2018, Tijd 10:24 uur

Het is warm; al een aantal weken stijgt de temperatuur en verergert de droogte in ons land. Ook volgende week beloofd het weer een warme week te worden met 30 tot 40 procent kans op een hittegolf. Velen genieten van dit zomerweer, maar het brengt voor een specifieke, kwetsbare groep ook risico´s met zich mee. In dit artikel vind je zes tips om jezelf en anderen te beschermen tegen de hitte.

Met de “kwetsbare groep” worden kleine kinderen, ouderen, chronisch zieken, mensen met overgewicht en mensen in zorginstellingen bedoeld. Het warme weer kan bij deze groep leiden tot duizeligheid, hoofdpijn, concentratieproblemen en vermoeidheid. Tevens kunnen ze in het ergste geval uitdrogen, waardoor ze last krijgen van misselijkheid en krampen en uiteindelijk bewusteloos raken. Als professional is het je taak om goed op de volgende zaken te letten;

 1. Drink genoeg

Zorg dat je cliënten minimaal twee liter per dag drinken. Echter, let op met cafeïne; dat zorgt voor een verhoogde hartslag, lichaamstemperatuur en ademhaling en dat is niet prettig bij warm weer. Ook het eten van pap, soep, fruit en vla is aan te raden (deze voedingsmiddelen bevatten veel vocht). Slikt een cliënt medicijnen, waarbij hij/zij niet veel mag eten en/of drinken? Benader dan de behandelend arts.

 1. Houdt het huis koel

Laat gordijnen dicht en eventuele zonwering zakken. Houdt overdag (als het buiten warmer is dan binnen) de ramen dicht en zet deze ´s nachts en ´s ochtends open om het huis te verkoelen.

 1. Wijzig je planning en tempo

Plan in warme periodes een beperkt aantal afspraken in op de koelste momenten van de dag. Vermijd afspraken tussen 12:00 uur en 16:00 uur, want dat is, over het algemeen, het heetste moment.

 1. Kies verkoelende kleding

Laat je cliënten lichtgekleurde, katoenen of linnen kleding dragen met een zonnehoed of klep en smeer ze in met een hoge beschermfactor.

 1. Zorg voor jezelf én je collega´s

Het is uiteraard je taak om op je cliënten te passen, maar vergeet jezelf en je collega´s niet! Zorg ervoor dat je voldoende eet en drinkt. Vanuit een stabiele en veilige positie kun je een ander namelijk veel beter helpen en van dienst zijn. Verdeel je energie op de juiste manier en ga verstandig om met inspanningen.

 1. Let op eenzame mensen

Deze tip is essentieel voor mantelzorgers; houdt geïsoleerde ouderen nauwlettend in de gaten. Spreek met buurtbewoners af of zij extra goed op willen letten of iemand zich vreemd gedraagt of verward overkomt. Mocht dit het geval zijn, neem dan direct contact op met de huisarts van de betreffende persoon.

water drinken

Hitteplan

Sinds 2007 heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) een Nationaal Hitteplan opgesteld. Als het vier achtereenvolgende dagen warmer dan 27 graden is, zijn organisaties die werken met de “kwetsbare groep” verplicht om zich aan de verantwoordelijkheden te houden die het Hitteplan hen voorschrijft.

Auteur: posted by Karel de Vries, redactie Zuster Jansen

 

Tekort aan zorgappartementen in Nederland

woensdag 18 juli 2018, Tijd 8:20 uur

Er is een oplopend tekort aan zorgappartementen in Nederland. Het gaat om zorgappartementen in de vrije sector.

Uit onderzoek van vastgoed adviseur CBRE blijkt dat er nu al een tekort van 32 duizend zorgappartementen is en dit kan de komende jaren oplopen naar 52 duizend appartementen. Juist wanneer er niet zal worden bijgebouwd. Vooral in de gebieden rondom de Veluwe, Groot-Amsterdam, Utrecht, Groot-Rijnmond zijn er tekorten.

Ook de woningmarkt voor senioren lijkt vast te zitten. Er is moeizame doorstroom omdat ouderen pas op het laatste moment verhuizen wanneer blijkt dat thuis wonen niet meer haalbaar is.

Mogelijk zijn er kansen voor zorginstellingen om zich op een andere manier binnen de vastgoedsector en zorg te positioneren.

Auteur: posted by Karel de Vries, redactie Zuster Jansen

zorgappartementen

Hoger beroep gewonnen door Zilveren Kruis tegen thuiszorg ZZP-ers

donderdag 12 juli 2018, Tijd 14:19 uur

In het hoger beroep heeft zorgverzekeraar Zilveren Kruis de rechtszaak gewonnen tegen stichting Zorgrecht. Deze stichting is een club van ZZP-ers werkzaam in de thuiszorg.

Er mogen door deze uitspraak door de zorgverzekeraar extra maatregelen worden genomen bij inzet van zorg door niet-gecontracteerde zorgverleners. Het zal voor niet-gecontracteerde zorgverleners moeilijker worden om zonder contract te werken door de machtingseis en door het cessieverbod.

In het hoger beroep zegt Zilveren Kruis dat niet-gecontracteerde thuiszorgorganisaties meer onterechte zorgdeclaraties aanbrengen dan gecontracteerde thuiszorgorganisaties. Ook declareren zij veel meer zorguren.

Stichting Zorgrecht wil onderzoeken of men in cassatie zal gaan. Zilveren Kruis heeft nog geen datum bekendgemaakt wanneer de maatregelen worden teruggedraaid.

Auteur: posted by Karel de Vries, redactie Zuster Jansen

justice

Waar vind je een goede Fibromyalgie-test?

maandag 09 juli 2018, Tijd 9:32 uur

Zoekt u een goede (online) zelftest om te bepalen of je wekedelenreuma hebt? Hoe werkt zo’n test eigenlijk? En geeft die wel een betrouwbare diagnose? Lees het hier.

Test en diagnose

Fibromyalgie is lastig vast te stellen. Een bloedtest heeft geen zin, want daar is de ziekte niet aan af te lezen. Vroeger was het vooral het uitsluiten van andere ziektes en aandoeningen die tot de diagnose ‘fibromyalgie’ leidde.

Toen werd de diagnose vastgesteld aan de hand van de zogenaamde ‘tenderpoints’ of ‘drukpunten’: als je pijn had op minimaal 11 van de 18 tenderpoints, werd fibromyalgie vastgesteld. Ook deze methode is verouderd.

Hoe wordt het dan nu gedaan? Welnu, sinds 2010 wordt de fibromyalgiescore gehanteerd. Dat is een som van 2 aparte scores:

 • Pijnscore
 • Symptoomscore

Voor de diagnose moet je totaalscore minimaal 12 zijn. Er zijn geen ‘niveaus’; je hebt het of je hebt het niet (volgens de medische wetenschap, dan).

Pijnscore

Er zijn 19 gebieden waar je pijn kunt hebben. In hoeveel gebieden heb jij pijn gehad in de afgelopen week? Voor ieder gebied krijg je 1 punt.

Voor de diagnose moet je minimaal 3 pijnpunten (+9 symptoompunten) scoren.

Symptoomscore

Bij fibromyalgie zijn 3 symptomen het belangrijkst: vermoeidheid, niet uitgerust wakker worden en moeite met nadenken of concentreren. Je krijgt punten afhankelijk van hoe sterk deze symptomen bij jou spelen:

 • 0 – niet
 • 1 – licht of mild
 • 2 – matig of aanzienlijk
 • 3 – ernstig

Daarnaast zijn er nog 42 andere symptomen die vaak bij wekedelenreuma een rol spelen. Die worden niet individueel beoordeeld, maar aan de hand van hoeveel jij er hebt:

 • 0 – geen
 • 1 – weinig
 • 2 – aanzienlijk
 • 3 – veel

Voor de diagnose moet je minimaal 5 symptoompunten (+5 pijnpunten) scoren.

Online zelftest

Alleen de online zelftest van het Fibrocentrum hanteert de fibromyalgiescore. Naar eigen zeggen geeft deze je 88% zekerheid.

Laten testen

Uiteindelijk kan alleen een arts de diagnose officieel vaststellen. Maar nog niet alle artsen gebruiken de fibromyalgiescore. Het is en blijft een ietwat mysterieuze aandoening, waar nog veel over te ontdekken valt.

Thuiszorg

Kunt u hulp thuis goed gebruiken door fibromyalgie of een andere vorm van reuma? Onze zorgcoördinator staat altijd klaar om u van vrijblijvend advies te voorzien. Bel: 020-6366837

Auteur: posted by Karel de Vries, redactie Zuster Jansen