Wat is een zorghotel? Betekenis van zorghotel

Een zorghotel lijkt op een gewoon hotel, maar is speciaal bedoeld voor mensen die tijdelijk hulp nodig hebben. Dat betekent dat het de uitstraling van een hotel heeft, gecombineerd met zorg. U kunt er bijvoorbeeld heen na een operatie, als u mantelzorger er even niet is, óf als u zelf aan vakantie toe bent.

Lees verder

Wat is thuiszorg?

Thuiszorg is hulp aan huis. Hulp in allerlei vormen: bij het huishouden, bij persoonlijke verzorging, in de vorm van begeleiding of verpleging. Thuiszorg is bedoeld voor ouderen die hulp nodig hebben, maar wel thuis willen blijven wonen. En mensen die ziek zijn of een beperking hebben.
Lees verder

Wanneer heeft u recht op thuiszorg na een operatie?

U heeft een operatie gehad. Bijvoorbeeld een bypass-, hernia- of knie-operatie. Dan kunt u thuis goed tijdelijke hulp gebruiken. Dat is altijd mogelijk:

Heeft u een indicatie voor thuiszorg? Dan regelt uw gemeente reguliere thuiszorg voor u.

Heeft u géén indicatie? Dan kunt u altijd nog terecht bij de particuliere thuiszorg. Dit is thuiszorg die u zelf regelt en betaalt.

Lees verder

Lift in huis bouwen: prijs en mogelijkheden

U wilt een echte lift in huis laten maken, omdat u niet of moeilijk de trap op kan? Tegenwoordig zijn er veel mogelijkheden. Van zeer luxe tot eenvoudige liften.

Wat is ongeveer de prijs om een lift te installeren? En welke soorten liften zijn er? Hieronder hebben we een overzicht voor u gemaakt.

Lees verder

5 leuke activiteiten voor demente ouderen

Voor ouderen met dementie zijn er genoeg leuke activiteiten te bedenken. Meer dan u denkt! Zelfs zwaar dementerende mensen kunnen nog lol aan het leven beleven.

Daarom presenteren we u de 5 leukste/creatiefste/eenvoudigste ideeën die we online konden vinden. Hier komen ze!

Lees verder

Zorgrobots in de ouderenzorg: voor- en nadelen

Hoera, de robots komen eraan! Of denkt u eerder: ‘Help’? De discussie over de voor- en nadelen van de zorgrobot wordt vaak gekleurd door emoties. Terwijl – wanneer we er nuchter naar kijken – deze mechanische hulpverleners veel kunnen bijdragen aan het welzijn van ouderen.

De belangrijkste voordelen voor ouderen staan hieronder op een rij. Evenals mogelijke nadelen.

Lees verder

Koolstofmonoxide-vergiftiging herkennen: symptomen

Gelukkig komt koolstofmonoxide-vergiftiging (ook wel: koolmonoxide-vergiftiging of CO-vergiftiging) niet vaak voor. Toch krijgen honderden mensen er ieder jaar mee te maken. Ook ouderen. En ongeveer 10 sterven eraan.

Het is dus belangrijk dat u de eerste tekenen van deze sluipmoordenaar herkent. Hieronder zetten we de symptomen op een rij, van lichte tot zware vergiftiging.

Lees verder

Hoe kunt u traplopen met krukken?

U loopt op krukken, en dat heeft u al best onder de knie. Maar hoe komt u met die krengen die vermaledijde trap op? Wij geven u instructies voor verschillende situaties. Waar het kan ook met video. Succes!

Lees verder

Valpreventie bij ouderen

De cijfers stemmen niet vrolijk: iedere dag sterven ongeveer 11 ouderen door een val. En het aantal dat na een val naar de eerste hulp moet, steeg in 2017 met 40(!)% (bron: zorgvoorbeter.nl). Geen wonder dat veel ouderen hiervoor angst hebben.

Maar is vallen wel te voorkomen? Misschien niet in alle gevallen. Maar u kunt wel degelijk maatregelen nemen om de kans kleiner te maken. In dit artikel geven we een overzicht van de mogelijkheden.

Lees verder

Ouderen en bewegen

Ouderen bewegen nog steeds te weinig. Dat blijkt uit onderzoek. In 2017 werd nog vastgesteld dat 25 tot 50% van de ouderen teveel stilzit (bron: RIVM). Dit heeft vervelende gevolgen als overgewicht en meer risico op vallen.

En dat is jammer, want bewegen heeft heel veel voordelen. Zoals een betere balans, meer energie en een betere gezondheid (lichamelijk én geestelijk).

Hoe zorgt u dat u (weer) meer gaat bewegen? In dit artikel een overzicht van de mogelijkheden.

Lees verder

Hoe en wanneer kunt u meerzorg aanvragen?

U heeft een indicatie vanuit de Wlz (Wet langdurige zorg). Maar de hulp die u krijgt, is niet genoeg. Dan kunt u meerzorg aanvragen. Tenminste: onder bepaalde voorwaarden.

Wanneer aanvragen: voorwaarden

  • U heeft een beperking of aandoening op lichamelijk, verstandelijk of psychisch vlak.
  • Uw zorgprofiel moet meerzorg toestaan.
  • U heeft minimaal 25% méér zorg nodig.

Alleen onder bovenstaande voorwaarden heeft u een kans dat uw aanvraag slaagt.

Lees verder

Voor- & nadelen van zelfstandig wonen van ouderen

Ouderen wonen steeds langer zelfstandig. Daar zijn verschillende redenen voor. De belangrijkste is dat het van de meesten een diepgekoesterde wens is. Van u ook?

Het kán ook steeds makkelijker: de maatschappij wordt er meer en meer op ingericht. Zo hebben gemeenten de taak het mogelijk te maken. Oók als u ziek bent.

Welke voordelen heeft zelfstandig blijven wonen voor u? En zijn er ook nadelen? We zetten ze hier op een rijtje. Zodat u weet wat u kan verwachten, en waar u op moet letten.

Lees verder

18 voorbeelden van de Babbeltruc

De zogenaamde babbeltruc kent vele vormen. Vooral ouderen zijn het doelwit. Natuurlijk wilt u voorkomen dat u slachtoffer wordt.

Daarom geven we u in dit artikel 18 bekende voorbeelden van babbeltrucs. Met eenvoudige tips hoe u de truc kunt herkennen. Zo bent u extra bewust. En kunt u voorkomen dat u geld verliest of inbrekers in huis haalt.

Lees verder