In de thuiszorg kun je meer verdienen dan je denkt

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, kun je in de thuiszorg goed verdienen. Met name wanneer je als zzp’er aan de slag gaat. Wat zijn de geldende salarissen en tarieven anno 2022? Hieronder zetten we het op een rij.

Salarissen per niveau

Ga je in loondienst in de thuiszorg? Dan kun je van 2.200,- tot 3940,- euro bruto verdienen, afhankelijk van het niveau dat je hebt. Deze zijn als volgt ingedeeld:

 • Niveau 1 Zorghulp (1 jaar mbo Zorghulp met vmbo-diploma): huishoudelijke en licht verzorgende taken.
 • Niveau 2 Helpende Zorg en Welzijn (2 jaar mbo): persoonlijke verzorging van ouderen en gehandicapten.
 • Niveau 3 Verzorgende Individuele Gezondheidszorg (3 jaar mbo, met specialisatie verpleeghuis en thuiszorg): zelfstandige verpleegkundige handelingen zoals injecties, medicatie en katheterisatie.
 • Niveau 4 Verpleegkundige (4 jaar mbo): zelfstandig zorg bieden, met analyse en besluitvorming.

Tot en met Niveau 3 start je rond 2.200,- bruto per maand. Je kunt doorgroeien naar salarisschaal 35: maximaal 2.900,- bruto per maand.

Op Niveau 4 kun je doorgroeien naar 3.160,- bruto per maand. Het plafond zit op hbo-niveau, namelijk 3.940,- bruto, plus toeslagen voor bijvoorbeeld onregelmatig werken.

Deze bedragen gelden voor een standaardwerkweek van 36 uur.

Voorwaarden voor thuiszorgers

Voor thuiszorgers geldt volgens de laatst afgesproken cao onder andere het volgende:

 • Zij mogen maximaal 5 dagen per week ingeroosterd worden. Dit mag alleen meer zijn, als je dat zelf aangeeft.
 • Je mag onbereikbaar wanneer je niet-ingeroosterd bent.
 • Je mag stoppen na 45 dienstjaren. Daarna word je doorbetaald tot aan je pensioen.
 • Je kunt sparen voor verlof, tot 100 vrije weken.

Thuiszorg-zzp’ers verdienen meer

Ga je als zzp’er aan de slag in de thuiszorg? Dan kun je meer verdienen:

 • Op Niveau 3 kun je een tarief vragen van 30 tot 35 euro per uur.
 • Op Niveau 4 kun je een tarief vragen van 45 tot 50 euro per uur.
 • Het maximum ligt op 70 tot 90 euro per uur.

Maar let op: als zzp’er draag je veel kosten zelf. Denk aan kosten voor vervoer, pensioenopbouw en hoge verzekeringen voor medische risico’s. Daarnaast moet je een nauwkeurige administratie bijhouden.

Maar als je alles goed inricht, kun je als zzp’er je zorghart ophalen in de thuiszorg.

Wil jij als zzp’er aan de slag voor Zuster Jansen?

Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe, gedreven thuiszorg-zzp’ers. Als je bij ons werkt, krijg je een eerlijk tarief. En kun je je werk uitoefenen zoals het bedoeld was: persoonlijk en warm, waarbij je veel tijd krijgt om je cliënt de aandacht te geven die hij/zij verdient.

Verder lezen over werken bij ons als zzp’er >

 

Leven met iemand met Parkinson: 5 tips

Is uw partner, ouder of een andere naaste gediagnosticeerd met Parkinson? Dan gaat niet alleen zijn of haar leven, maar ook úw leven veranderen. Terecht dat u zich daar zorgen over maakt.

Gelukkig bent u niet de enige, en zeker niet de eerste. Veel mantelzorgers gingen u voor. U kunt veel van hen leren.

Hieronder geven we u alvast 5 tips voor wanneer u leeft met iemand met Parkinson. Uiteraard zijn er veel meer. Daarom is het belangrijkste advies: zoek lotgenoten op. Daarmee omzeilt u veel valkuilen.

Lees verder

Parkinson bij vrouwen

Parkinson bij vrouwen

Komt Parkinson ook bij vrouwen voor? Jazeker! Zelfs net zo vaak als bij mannen. Het is één van de grootste misverstanden die er bestaan rond de ziekte van Parkinson.

Er is verder weinig verschil tussen mannen en vrouwen: de symptomen van Parkinson zijn hetzelfde, evenals het verloop ervan. Het enige noemenswaardige verschil is dat mannen gemiddeld vroeger met de ziekte te maken krijgen dan vrouwen.

Lees verder

Komt Parkinson door dopamine?

Dopamine speelt een belangrijke rol bij Parkinson. Maar welke precies? En zijn er behandelingen voor de problemen die ontstaan? In dit artikel beantwoorden we uw vragen hierover.

Wat is de rol van dopamine bij Parkinson?

Een tekort aan dopamine is een belangrijke oorzaak voor de ziekte van Parkinson. Dat zit zo:

Dopamine is een ‘boodschappenstof’. Oftewel: dopamine zorgt ervoor dat signalen vanuit en naar de hersenen, goed doorgegeven worden.

Hebben je hersenen te weinig dopamine? Dan zorgt dat voor problemen met bewegen en denken. Zo ontstaat Parkinson.

De reden voor het tekort aan dopamine is dat de hersencellen die deze stof maken, langzaam afsterven.

Lees verder

Langer thuis wonen leidt tot zorg mijden bij dementie

Voor ouderen is het heerlijk dat zij tegenwoordig langer thuis kunnen blijven wonen. Er komen steeds meer hulpvormen en technologische oplossingen die dit mogelijk maken. Maar nu blijkt dat aan langer thuis wonen een belangrijk nadeel kleeft:

Mensen met beginnende dementie worden minder snel opgemerkt. Terwijl een vroege diagnose juist zo belangrijk is: hoe eerder de dementie aan het licht komt, hoe eerder passende behandeling kan starten.

Lees verder

Wat is een atypische parkinsonisme?

Een atypische parkinsonisme is een ziekte die op Parkinson lijkt, maar het niet is. In beide gevallen raken de zenuwcellen in de hersenen steeds meer beschadigd. De symptomen die een atypische parkinsonisme veroorzaakt, zijn dan ook erg vergelijkbaar met de ziekte van Parkinson. Daardoor werken medicijnen tegen parkinsonklachten ook niet of minder goed. Dat heeft ook effect op het verloop: de gezondheid gaat sneller achteruit. En er zijn complicaties mogelijk die niet voorkomen bij Parkinson.

Lees verder

Oefeningen bij Parkinson om thuis te doen

Wilt u thuis oefeningen doen, zodat u beter omgaat met de ziekte van Parkinson? Wij hebben voor u rondgezocht op internet, en een mooie verzameling aangelegd.

Hieronder vindt u meer dan 15 oefeningen op een rij. Bij iedere oefening staat een YouTube-video, zodat u die goed kunt bekijken.

Belangrijk: doe de oefeningen nooit alleen! Zorg dat er een familielid, vriend of zorgverlener bij is. Want er kan tijdens het oefenen natuurlijk iets misgaan. U kunt bijvoorbeeld vallen.

Lees verder

Wat zijn de symptomen van een parkinsonisme?

De symptomen van een parkinsonisme zijn:

 • Trager bewegen
 • Minder ver kunnen bewegen
 • Minder beweging van uw gezichtsspieren
 • Stijvere ledematen (armen en benen)
 • Bevende handen
 • Moeite met lopen
 • Moeite met fietsen
 • Moeite met fijne motoriek
 • Depressie
 • Angst
 • Lusteloosheid
 • Moeite met denken
 • Geheugenproblemen
 • Verwardheid
 • Psychose
 • Moeite met de stoelgang en plassen
 • Verslikken
 • Kwijlen
 • Rusteloosheid
 • Slaapproblemen

Deze klachten zijn gelijk aan de ziekte van Parkinson. Er is wel een verschil in het verloop: meestal zijn de symptomen van een parkinsonisme sneller ernstiger. Er is ook minder aan te doen: medicijnen tegen Parkinson werken niet of nauwelijks bij een parkinsonisme.

Hieronder gaan we wat dieper in op de symptomen.

Lees verder

Amazonewoud kent bijna geen dementiepatiënten: hoe kan dat?

Dementie komt steeds vaker voor in onze samenleving. In Nederland komen er ieder uur vijf mensen met dementie bij. Toch blijken niet alle volkeren wereldwijd veel last te hebben van de hersenziekte. In het Amazonewoud, waar inheemse gemeenschappen wonen, komt dementie amper voor. Dit blijkt uit een onderzoek dat werd uitgevoerd onder twee bevolkingsgroepen in het Boliviaanse Amazonewoud: de Tsimane en de Moseten.

Lees verder

De ziekte van Alzheimer: verloop & fases

U hebt Alzheimer. Of het gaat om uw naaste. En nu wilt u weten: hoe verloopt de ziekte? Welke fases zijn er? En wat is eigenlijk de snelheid van het verloop?

Er bestaan verschillende fase-indelingen voor de ziekte van Alzheimer. Sommige bronnen spreken van 3 fases. Andere van 4. Wij hanteren in dit artikel het meest uitgebreide model met 7 fasen.

Lees verder

Wat is een chronische ziekte?

De letterlijke betekenis van ‘chronische ziekte’ is ‘lichamelijke of psychische ziekte of aandoening zonder uitzicht op (volledige) genezing en met gemiddeld een lange ziekteduur’ (bron: encylo.nl). Met ‘lange ziekteduur’ wordt doorgaans langer dan 3 maanden bedoeld, óf meer dan 3 periodes van ziekte in 1 jaar.

Lees verder

Wanneer heb ik recht op thuiszorg na een operatie?

U heeft een operatie gehad. Bijvoorbeeld een bypass-, hernia- of knie-operatie. Dan kunt u thuis goed tijdelijke hulp gebruiken. Dat is altijd mogelijk. Heeft u een indicatie voor thuiszorg? Dan regelt uw gemeente reguliere thuiszorg voor u. Heeft u géén indicatie? Dan kunt u altijd nog terecht bij de particuliere thuiszorg. Dit is thuiszorg die u zelf regelt en betaalt.

Lees verder

Dementie in de laatste dagen: enkele adviezen

dementie in laatste fase. Zuster Jansen kan 24 uurs zorg bieden

Hoe gaat u met iemand met dementie om in de laatste dagen? Hoe maakt u het hem/haar zo comfortabel mogelijk? En hoe zorgt u ervoor dat u in alle rust afscheid van elkaar kunt nemen?

Die vragen proberen we hieronder te beantwoorden. We hebben geen panklare antwoorden. Maar kunnen u wel adviezen geven, suggesties doen, vanuit onze expertise.

Besef dat er een einde komt aan een lange, intensieve periode

Zodra iemand met dementie/Alzheimer gediagnosticeerd wordt, gaat hij/zij de zogenaamde palliatieve fase in. Oftewel: de fase waarin zorg niet meer gericht is op genezing (want dat is niet meer mogelijk), maar op verzachting of verlichting van zijn/haar klachten.

Vaak wordt gedacht dat het dan ook om de laatste dagen van iemands leven gaan. Maar dat is lang niet altijd zo: de palliatieve fase bij dementie kan wel 6 tot 8 jaar duren.

Dat is dus een lange periode, waarin heel veel is veranderd. Niet alleen in het leven van uw naaste met dementie, ook in uw eigen leven. Veranderingen die bij de meesten gepaard gaan met verdriet, rouw, onzekerheid en angst.

Nu is uw naaste in de terminale fase gekomen: echt de laatste maanden/dagen van zijn/haar leven. Straks is hij/zij er niet meer. Dat betekent dat uw leven ook weer een enorme verandering ondergaat.

U heeft waarschijnlijk veel voor uw naaste met dementie gezorgd. Al jarenlang. Die zorg valt straks weg. Neem alle tijd om dat te beseffen, en om u aan te passen. Niemand kan na zo’n lange, intensieve periode direct weer door met het eigen leven.

Praat er zo veel mogelijk over met uw naasten. Zoek professionele, psychologische hulp als u daar behoefte aan heeft. Zodat u niet vastloopt.

Maak het uw naaste zo gemakkelijk mogelijk

Het laatste stadium van dementie is voor uw naaste moeilijk. Hij/zij begrijpt niet meer wat er gebeurt. Dat zorgt vaak voor veel onrust. Bovendien kan hij/zij last hebben van heftige emoties als angst, of fysieke pijn.

Zorgprofessionals met deskundigheid in dementie kunnen daarbij een wereld van verschil maken. Zij weten precies wat ze moeten doen om het uw naaste zo gemakkelijk mogelijk te maken.

Doe een beroep op hen! Dat kan ook vanuit de particuliere thuiszorg: dan huurt u zelf een deskundige in.

Wanneer uw naaste comfortabel is, of geen last heeft van onrust omdat hij/zij verdoofd is, kunt u ook afscheid nemen in een zo rustig mogelijke omgeving.

Maak het uzelf zo gemakkelijk mogelijk

Het is prettig als de laatste dagen van uw naaste ook voor u zo rustig mogelijk verlopen. Zodat u afscheid kunt nemen op de manier die u wilt. Als u dan alleen maar bezig bent met mantelzorg, kan dat misschien niet.

Misschien wilt u juist de zorg in de laatste dagen. Omdat dat voor u de beste manier is om waardig afscheid te nemen van uw naaste. In dat geval kunt u dit advies natuurlijk totaal negeren.

Desalniettemin: denk erover na hoe u afscheid wilt nemen. En wat u daarbij nodig heeft. Schakel hulp in als u dat nodig heeft.

Particuliere thuiszorg bij dementie

Zuster Jansen is een particuliere thuiszorgorganisatie. Bij ons kunt u precies de hulp inroepen die u zoekt tijdens de laatste dagen van uw naaste met dementie.

Bekijk ons aanbod

 

 

Typische ouderdomsziektes

Vermoedt u dat u een ouderdomsziekte hebt? Heeft u last van bepaalde klachten die op zo’n ziekte kunnen duiden, maar weet u dat niet zeker? Of misschien gaat het om uw partner?

Dit geeft veel onzekerheid. Daarom helpen we u graag op weg. Hieronder vindt u informatie over verschillende ouderdomsziektes.

Uiteraard is het beste advies dat we kunnen geven: ga naar uw huisarts als u klachten heeft. Hij/zij kan u onderzoeken, geruststellen of doorverwijzen als dat nodig is.

Lees verder

Terminale fase herkennen

Terminale fase herkennen. Zuster Jansen biedt ook terminale thuiszorg en palliatieve zorg.

Hoe herkent u de terminale fase? Er zijn verschillende signalen, die we hieronder benoemen.

Gaat het om uzelf, of om uw naaste? Weet dan dat u er niet alleen voor staat, of hóeft te staan. Na het benoemen van de kenmerken, en een korte uitleg over wat de terminale fase precies ís, geven we u enkele tips voor deze laatste levensfase in iemands leven.

Lees verder