Overbruggingszorg: veelgestelde vragen beantwoord

maandag 22 mei 2017, Tijd 9:44 uur

Vraagt u zich af wat overbruggingszorg precies is? En wat uw mogelijkheden zijn als u deze vorm van hulp thuis nodig heeft? In dit artikel beantwoorden we al uw vragen.

Hebben we toch nog een vraag onbeantwoord gelaten? Stuur ons dan gerust een e-mail naar info@zusterjansen.nl of bel ons (020 63 66 837).

Lees verder

Wat is de betekenis en definitie van palliatieve zorg?

maandag 08 mei 2017, Tijd 8:52 uur

Palliatieve zorg is voor patiënten die ongeneeslijk ziek zijn. De zorg richt zich dan ook niet op genezing.

Het gaat erom klachten van patiënten te verlichten en verzachten. Lichamelijk én geestelijk. Zodat zij zo min mogelijk lijden. En hun kwaliteit van leven zo hoog mogelijk is.

Wat een ‘zo hoog mogelijke kwaliteit van leven’ precies is, bepaalt de patiënt zelf.

Let op: palliatieve zorg is niet hetzelfde als terminale zorg (zie verderop in dit artikel).

Lees verder

Omgaan met dementie: filmpjes, boeken & cursussen

dinsdag 25 april 2017, Tijd 14:13 uur

Over omgaan met dementie is enorm veel geschreven. Maar óók gefilmd. En verschillende organisaties hebben alle tips en informatie omgezet in praktische cursussen.

In dit artikel geven we een overzicht van dit waardevolle materiaal. Zodat u verder kunt lezen, kijken en leren over omgaan met dementie. Handig ingedeeld per doelgroep:

  • Patiënten
  • Mantelzorgers & familie
  • Hulpverleners & verzorgers

Dit is deel 6 van onze blogserie over omgaan met dementie

Vindt u in dit artikel niet de tips of informatie die u zoekt? Dan vindt u die zeker wél in 1 van de andere delen uit deze serie:

Materiaal voor patiënten

Mensen met dementie komen er bekaaid vanaf als het gaat om informatief materiaal. We vonden welgeteld 2 video’s die (deels) op patiënten gericht zijn. Geen boeken of cursussen.

Hebben we materiaal over het hoofd gezien? Laat het ons dan weten via info@zusterjansen.nl.

Filmpjes voor patiënten

Omgaan met dementie (van Belgische zorgverzekeraar CM)

Onderstaand filmpje is een productie van de Belgische verzekeraar CM. Als patiënt kunt u zeker iets aan de informatie hebben. Maar het is ook vooral een video die bedoeld is het aanbod van CM in de etalage te zetten.

Actief omgaan met dementie (van SGL Zorg)

Dit filmpje bevat persoonlijke verhalen van patiënten en hun naasten.

Materiaal voor mantelzorgers en familie

Voor mantelzorgers en familie is heel veel materiaal te vinden. Online veel filmpjes en cursussen, offline veel boeken.

Filmpjes voor mantelzorgers en familie

Omgaan met dementie (van zorgverzekeraar CZ)

Webinar ‘Dementie: hoe ga je ermee om’ (van Medicinfo)

Actief omgaan met dementie (van SGL Zorg)

Dit filmpje bevat persoonlijke verhalen van patiënten en hun naasten.

Website met veel informatie en filmpjes

Dan vonden we nog een Belgische website met heel veel informatie. Zowel geschreven als in de vorm van 10-tallen video’s.

Het is wel een zogenaamde ‘flash’-website. Deze verouderde techniek werkt niet meer op alle computers. Maar u kunt het natuurlijk altijd proberen. Surf naar www.omgaanmetdementie.be

Boeken voor mantelzorgers en familie

Voor mantelzorgers en familie zijn er heel veel boeken beschikbaar. Bijna allemaal staan ze goed aangeschreven. Een 3-tal uitblinkers zetten we hier op een rij:

<onderstaand overzicht bij voorkeur in een tabelopmaak, met de afbeelding van de kaft erbij>

De dag door met dementie – Anneke van der Plaats

Kruip in het hoofd van mensen met dementie. En krijg uitleg over hoe je ermee om kunt gaan. Aan de hand van praktische tips van sociaal geriater Anneke van der Plaats. Zij schreef meerdere boeken over dementie.

(5 sterren op bol.com.)

Had ik het maar geweten – Ruud Dirkse en Caro Petit

Praktisch boek over dementeren thuis verzorgen. Gericht op onder andere communicatie, omgaan met geheugenproblemen en financiële kwesties. Gebaseerd op ervaringen van familieleden én deskundigen.

(4,5 sterren op bol.com.)

Ma – Hugo Borst

Het inmiddels beruchte boek van Hugo Borst over zijn dementerende moeder. Het zijn deze ervaringen die de schrijver ertoe aanzette actie te voeren voor betere zorg in verpleeghuizen. Door heel Nederland (terecht) bejubeld als prachtig en liefdevol ervaringsverhaal.

(4,5 sterren op bol.com)

Nog niet uitgelezen? Kijk dan op familieblauwborgje.nl en dementie.nl voor overzichten met meer boeken.

<h3> Cursussen voor mantelzorgers en familie

Heeft u niet genoeg aan online artikelen, filmpjes en boeken? Krijgt u liever duidelijke instructies over hoe om te gaan met dementie? Dan kunt u verschillende cursussen volgen.

De cursussen die we hieronder beschrijven, zijn landelijk online te volgen. Informeer eens bij uw gemeente of er een lokale zorginstelling is die in uw buurt cursussen geeft. Grote kans van wel!

10-stappencursus omgaan met Alzheimer (gratis!)

Verpleegkundig consulent Freek Gillissen (VUmc Alzheimercentrum) geeft in deze videocursus praktische tips. Mede gebaseerd op het hierboven beschreven boek Had ik het maar geweten.

Situaties worden in de video’s nagespeeld. Dat geeft een extra goed beeld van de werkelijkheid. De werkelijkheid waar u mee te maken heeft – of krijgt.

De cursus duurt ongeveer een uur.

Naar de cursus

Cursus ‘Omgaan met dementie’ van CZ (gratis!)

Zorgverzekeraar CZ heeft eveneens een gratis online cursus ‘Omgaan met dementie’ gemaakt. Nadeel: deze kunt u alléén volgen als u óf de dementerende verzekerd is bij CZ.

Naar de cursus

Materiaal voor hulpverleners en verzorgenden

Ook voor zorgprofessionals is behoorlijk wat educatief materiaal voorhanden. Daarmee kunt u uw kennis en vaardigheden flink verdiepen.

Filmpjes voor hulpverleners en verzorgenden

Documentaire ‘Omgaan met dementie’

Een documentaire van 15 minuten. (De video ziet er interessant uit. Jammer genoeg is momenteel de audio gedempt omdat er een liedje zonder toestemming gebruikt wordt. Hopelijk lossen ze dit in de nabije toekomst op.)

Webinar ‘Omgaan met agressie en dementie’

Een webinar van Jannie de Jong, expert op het gebied van agressie en geweld. Het webinar doet een beetje saai aan, maar bevat wel veel waardevolle informatie.

Boeken voor hulpverleners en verzorgenden

Wil je je als zorgprofessional verdiepen in dementie? Dan zijn er hele goede – en zeer leesbare – boeken beschikbaar.

Omgaan met dementie – Jurn Verschraegen e.a.

Geschreven om in een behoefte te voorzien. Een behoefte bij hulpverleners die steeds vaker geconfronteerd worden met dementie. Zij willen beter leren omgaan met gedragsproblemen. Maar ook met de familie van de patiënt. In dit boek komt dit – en veel meer – aan bod.

Aan dit boek is een opleiding gekoppeld. Die kun je volgen met de bijgeleverde cd-rom.

(Bekijk dit boek op bol.com)

Het demente brein. Omgaan met probleemgedrag – Gerke de Boer en Anneke van der Plaats

Dit boek geeft inzicht in wat er gebeurt als iemand dementeert. Waarom ontstaan problemen met het geheugen en gedrag? Wat is de invloed van de omgeving? Een praktisch boek voor verzorgenden, artsen en behandelaars.

(Dit boek krijgt 5 sterren op dementie-winkel.nl)

Cursussen voor hulpverleners en verzorgenden

Juist als zorgprofessional heeft u behoefte aan scholing. De ontwikkelingen op uw vakgebied gaan immers snel. We hebben enkele cursussen voor u verzameld, die een prima startpunt zijn om uw kennis en vaardigheden te verdiepen.

Scholing en cursussen op zorgvoorbeter.nl

Op zorgvoorbeter.nl (‘kennisplein voor verpleging, verzorging en zorg thuis’) is veel aanbod. Cursussen, trainingen en onderwijsmodules worden via de website aangeboden. Al dan niet gratis te volgen!

Bekijk de cursussen

Trainingen (op maat) via Geriant

Zorgorganisatie Geriant biedt in Noord-Holland vele trainingen op het gebied van dementie. Over onbegrepen gedrag, vormen van dementie, omgang met familie etc. Deze trainingen zijn ook op maat te boeken.

Educatieve muziektheatershow

Een hele bijzondere cursus van oudwordenmetzorg.nl: een muziektheatershow over dementie, met lezing en workshop. Zorgprofessionals die deze show gezien hebben, zijn laaiend enthousiast.

Bekijk deze bijzondere cursus

Kent u filmpjes, boeken en cursussen die hier niet mogen ontbreken?

Wij horen graag uw tips over interessant materiaal over dementie. Stuur ons een e-mail maar info@zusterjansen.nl

 

Omgaan met verschillende soorten dementie

vrijdag 21 april 2017, Tijd 14:18 uur

De bekendste en meest voorkomende vorm van dementie is de Ziekte van Alzheimer. Maar er zijn ook andere soorten: vasculaire dementie en lewy body bijvoorbeeld.

In dit artikel geven we per soort dementie enkele specifieke tips. Geschikt voor mantelzorgers, familie, verpleegkundigen en verzorgenden.

Lees verder

Omgaan met gedragsproblemen bij dementie

vrijdag 14 april 2017, Tijd 8:13 uur

Helaas gaat dementie vaak gepaard met probleemgedrag. De hersenen van de dementerende gaan immers achteruit. Dat kan leiden tot onder andere agressie, achterdocht en agitatie.

In dit artikel krijgt u tips en handvatten om er beter mee om te gaan. Geschikt voor mantelzorgers, familie, verpleegkundigen en verzorgenden.

Lees verder

Omgaan met dementie als hulpverlener/verzorgende: 7 tips

vrijdag 07 april 2017, Tijd 13:31 uur

Als hulpverlener/verzorgende helpt u mensen met dementie. Dat kan lastig zijn. Hoe gaat u beter om met deze cliënten?

U zult zien: er is verrassend weinig nodig om het uzelf én de cliënt makkelijker te maken. In dit artikel 7 praktische tips.

Lees verder

Particuliere zorg aan huis: veelgestelde vragen beantwoord

vrijdag 31 maart 2017, Tijd 13:10 uur

Vraagt u zich af wat particuliere zorg precies is? En wat uw mogelijkheden zijn als u deze vorm van hulp nodig heeft? In dit artikel beantwoorden we al uw vragen.

Hebben we toch nog een vraag onbeantwoord gelaten? Stuur ons dan gerust een bericht of bel ons (020 63 66 837).

Lees verder

Omgaan met dementie als familie en mantelzorger

Tijd 12:57 uur

Hoe kunt u het beste omgaan met uw dementerende moeder, vader of partner? In dit artikel geven we praktische tips. Ook geschikt voor andere mantelzorgers!

We geven tips bij beginnende dementie, én voor wanneer de ziekte ver(der)gevorderd is.

Lees verder

Omgaan met dementie: 7 praktische tips voor patiënten

vrijdag 24 maart 2017, Tijd 12:37 uur

Opeens staat uw leven op z’n kop: u hebt dementie. Hoe kunt u daar als patiënt goed mee omgaan?

In dit artikel geven we u 7 praktische tips. Zodat het voor uzelf wat makkelijker wordt. En ook voor uw familie en andere naasten.

Lees verder

Omgaan met dementie

Tijd 12:32 uur

Zoekt u praktische, concrete tips en handvatten om om te gaan met dementie? In onze blogserie komt iedereen aan bod: patiënten, familie, mantelzorgers en hulpverleners.

Maak uw keuze uit onze blog-artikelen:

Deel 1: 7 praktische tips voor patiënten

Opeens staat uw leven op z’n kop: u hebt dementie. Hoe kunt u daar als patiënt goed mee omgaan?

In dit artikel geven we u 7 praktische tips. Zodat het voor uzelf wat makkelijker wordt. En ook voor uw familie en andere naasten.

Lees dit artikel

Deel 2: Tips voor familie en mantelzorgers

Deel 3: Tips voor hulpverleners en verzorgenden

Deel 4: Specifieke tips bij gedragsproblemen door dementie

Deel 5: Specifieke tips bij verschillende soorten dementie

Deel 6: Verder leren, lezen en kijken over dementie:
artikelen, boeken, filmpjes en cursussen

Verwacht in week 17 van 2017.

Download onze Alzheimer whitepaper

 

Eenzaamheid bij ouderen in Nederland

maandag 20 maart 2017, Tijd 9:40 uur

Een serieus maatschappelijk probleem

Eenzaamheid bij ouderen is een nog steeds onderschat probleem. In dit artikel geven we een zo compleet mogelijk beeld: van de cijfers tot de gevolgen. Van de oorzaken tot de oplossingen.

Allereerst: wat ís eenzaamheid eigenlijk? Wanneer kun je spreken van ‘eenzame ouderen’? De volgende definitie omschrijft het treffend:

Eenzame ouderen voelen zich niet (meer) verbonden met de wereld en andere mensen. Ze voelen daardoor leegte, verdriet en soms angst.

Eenzaamheid is persoonlijk: iemand is eenzaam als hij of zij zich eenzaam voelt.

Lees verder

Verschil particuliere thuiszorg en thuiszorg

donderdag 16 maart 2017, Tijd 14:52 uur

Veel mensen vragen zich af wat het verschil tussen particuliere thuiszorg en thuiszorg precies is. Wanneer heet iets ‘reguliere thuiszorg’, en wanneer spreekt men van particulier? Wat zijn de verschillen op papier, in de portemonnee en in het dagelijks leven? Wij leggen u graag wat meer uit over dit verschil, zodat het wellicht gemakkelijker wordt om een keuze te maken wanneer u te maken krijgt met een groeiende zorgbehoefte.

Lees verder

Thuiszorg aanvragen: hoe en wanneer?

woensdag 15 maart 2017, Tijd 14:29 uur

Heeft u behoefte aan thuiszorg? In dit artikel leest u hoe u thuiszorg aanvraagt. Dit hangt mede af van of u wel of niet een indicatie heeft. In beide gevallen is thuiszorg mogelijk.

(Wij zijn een particuliere thuiszorgorganisatie. Dat betekent dat wij alleen thuiszorg verlenen zónder indicatie.)

Lees verder

ZZP’er worden in de particuliere thuiszorg

Tijd 14:26 uur

Overweegt u ZZP’er te worden in de particuliere thuiszorg? Dan vindt u in dit artikel het antwoord op alle vragen die u daarover hebt. En wat wij voor u kunnen betekenen als bemiddelingsbureau.

Uw opdrachtgever is altijd de cliënt zelf. Cliënten kopen vaak via een particuliere thuiszorgorganisatie (zoals wij) de zorg in.

Lees verder