Beginnende symptomen van Parkinson

Wat zijn beginnende symptomen van de ziekte van Parkinson? Hoe begint het? De ziekte in een vroeg stadium herkennen is moeilijk. Vaak blijkt pas achteraf – soms jaren later – dat bepaalde klachten beginnende verschijnselen van Parkinson waren.

Maar áls u de eerste kenmerken (her)kent, des te beter; des te sneller kunt u dit aangeven bij uw huisarts. En de beginnende symptomen zo goed en lang mogelijk beteugelen.

Lees verder

Is de ziekte van Parkinson erfelijk bepaald?

Is de ziekte van Parkinson erfelijk bepaald of niet? Daarnaar wordt veel erfelijkheidsonderzoek gedaan. Daaruit kunnen we een voorzichtige conclusie trekken:

Op erfelijkheid.nl staat dat “zowel omgevingsfactoren als erfelijke factoren een rol bij het ontstaan van Parkinson [spelen]. Soms is de ziekte van Parkinson erfelijk.”

Volgens parkinsonfonds.nl is Parkinson “in uitzonderlijke gevallen (minder dan 10%) […] wel erfelijk. Dan komt de ziekte (meerdere keren) in de familie voor. Of een fout in het DNA veroorzaakt de Parkinson.”

In het laatste citaat gaat het echter meer om een aanleg, en minder om erfelijkheid. Het verschil daartussen leggen we hieronder uit.

Lees verder

Oorzaak van de ziekte van Parkinson

De oorzaak van de ziekte van Parkinson is het afsterven van zenuwcellen in de hersenen. Deze cellen produceren dopamine. Een tekort aan dopamine leidt tot de symptomen van Parkinson. Ongeveer wanneer 70% van de zenuwcellen is verdwenen.

Waaróm de cellen afsterven, is echter niet bekend. De uiteindelijke oorzaak van Parkinson is dus nog niet ontdekt. Wel bestaan er theorieën over de risicofactoren: mogelijke oorzaken zouden gif, zware metalen, virussen en bacteriën kunnen zijn. En erfelijkheid kan soms een rol spelen.

(Bron: Parkinsonfonds.nl)

Lees verder

Is alcohol de oorzaak van Parkinson?

Kun je Parkinson krijgen door alcohol? Het antwoord is: nee. Dat wil zeggen: tot op heden is überhaupt nog niet vastgesteld wat precies de oorzaak van Parkinson is. Laat staan dat dit alcohol is.

Wel weten we wat er gebeurt bij Parkinson: bepaalde zenuwcellen in de hersenen sterven af, waardoor iemand drastisch minder dopamine aanmaakt. Zo komt het dat de patiënt steeds minder controle heeft over zijn lichaam: bewegingen, emoties en andere functies. Maar waarom die cellen afsterven, daarover is nog niets bewezen.

Lees verder

Behandeling van een delier bij ouderen

Waaruit bestaat de behandeling van een delier bij ouderen? Die valt uiteen in 3 delen:

 1. Oorzaak van het delier wegnemen (indien mogelijk)
 2. Symptomen van het delier bestrijden
 3. Zorgen voor een veilige omgeving

Lees verder

Is een delier gevaarlijk?

Is een delier gevaarlijk? Het korte antwoord is: ja. Dan is de vraag: hóe gevaarlijk is een delier? Daarover gaat dit artikel. We beantwoorden ook de prangende vraag: wat zijn de gevolgen van een delier? Is een delier bijvoorbeeld dodelijk?

Lees verder

Gevolgen van een delier bij ouderen

Wat zijn de gevolgen van een delier bij ouderen? Hieronder sommen we ze op, verdeeld in lichamelijke en sociale gevolgen.

Natuurlijk verschillen de gevolgen per persoon. Maar één ding is duidelijk: de risico’s na een delier zijn groot voor ouderen.

Lees verder

Delier-symptomen bij ouderen

Wat zijn de symptomen van een delier? Zijn die bij ouderen anders dan bij jongere mensen? Wat dat laatste betreft: meestal niet. Er zijn maar weinig kenmerken van een delier die specifiek voor ouderen gelden.

Hoe dan ook: in dit artikel zetten we ze allemaal op een rij. Dat helpt u wellicht bij het herkennen van een delier.

Lees verder

Oorzaken van een delier bij ouderen

Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van een delier bij ouderen? Voordat we die behandelen, eerst een belangrijke opmerking:

Het is niet altijd even gemakkelijk om de oorzaak van een delier te achterhalen. Vaak spelen er meerdere tegelijk. Ga daarom niet te snel uit van een van onderstaande oorzaken; alleen zorgprofessionals kunnen de oorzaak met enige zekerheid vaststellen.

Lees verder

Wat is een delier bij ouderen?

Een delier bij ouderen is hetzelfde als bij iedereen: een verwardheid die ineens ontstaat. Wel komt het bij ouderen vaker voor. Een delier is geen ziekte maar een stoornis. Een delier hebben betekent dat de hersenen alle prikkels niet meer kunnen samenvoegen tot een logisch beeld van de werkelijkheid. Dit gaat gepaard met enorme angst, onrust en zelfs hallucinaties.

Lees verder

Een delier bij ouderen

Een delier kan grote gevolgen hebben bij (kwetsbare) ouderen. Terwijl het lastig te herkennen is – laat staan te voorkomen. Maar hoe eerder een delier wordt herkend, hoe groter de kans op een goed herstel.

Daarom hebben we een serie artikelen geschreven, die u helpen om te gaan met (de gevolgen van) een delier.

Lees verder

Coronavirus leidt tot meer tremoren bij Parkinsonpatiënten

Uit onderzoek van wetenschappers van het Radboudumc blijkt dat Parkinsonpatiënten vaker last hebben van tremoren wanneer er sprake is van stress. De resultaten van het onderzoek, uitgevoerd op het Donders Instituut, werden gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Brain en benadrukken waarom de coronacrisis nadelige gevolgen kan hebben voor mensen met Parkinson.

Onderzoek met MRI-scan

Een tremor is een bevende, ritmische beweging die ontstaat als spieren zich meermaals samentrekken en verslappen. Het onderzoek werd onder andere uitgevoerd door de auteurs van het artikel; Michiel Dirkx, Rick Helmich en Bas Bloem. Maar liefst 33 patiënten namen deel als participant van het onderzoek. Zij werden bestudeerd in een MRI-scanner. Het onderzoek met de MRI-scan bestond uit twee delen; tijdens één deel mochten de participanten rust houden en tijdens het andere deel moesten ze een stressvolle taak (snel rekensommen maken) uitvoeren. Tijdens de MRI-scan werden de pupildiameter en hartslag gemeten, waardoor de mate van stress nauwkeurig bepaald kon worden. Door de versnellingsmeter op de arm van de participanten konden de tremoren geregistreerd worden.

Het is geen verrassing dat deze stressvolle taak leidde tot meer tremoren. Patiënten gaven zelf ook aan dat tremoren vaker worden opgewekt in stressvolle situaties.

Parkinson

Parkinson

Journal of Parkinson’s Disease

Helmich en Bloem, twee van de auteurs van het wetenschappelijke artikel, schreven een tijd geleden ook al een artikel voor Journal of Parkinson’s Disease. Daarin waarschuwden zij voor de gevolgen van het coronavirus voor Parkinsonpatiënten. Door hun zwakkere gezondheid zijn ze niet alleen kwetsbaarder voor het virus. Ook lopen ze het risico om extra stress te ervaren in deze onstuimige tijd. “Social distancing” heeft daar een grote invloed op. Doordat patiënten nu meer last ondervinden van stress-gerelateerde klachten, zoals angst of depressie, bestaat er een grote kans dat zij vaker te maken hebben met tremoren. Om te kunnen concluderen of dit ook daadwerkelijk het geval is, zijn de auteurs begonnen met een onderzoek naar de ervaring van Parkinsonpatiënten tijdens de coronacrisis.

Auteur: Karel de Vries, redactie Zuster Jansen

 

Mantelzorg bij dementie

Ongeveer 300.000 mantelzorgers zorgen in Nederland voor iemand met dementie in hun eigen omgeving. Soms is de zorg die de mantelzorger moet bieden zo intensief dat men dag en nacht in touw is.

Vaak zien onbekenden niet hoe zwaar het is om als mantelzorger te moeten zorgen voor een naaste met dementie. De naaste vraagt voortdurend aandacht van de mantelzorger en de mantelzorger ziet van dichtbij zijn naaste veranderen.

Dementie

Gelukkig zijn er ook mogelijkheden van ondersteuning. In Nederland bieden casemanagers dementie ondersteuning en hulp aan mantelzorgers en hun naaste met dementie. Op deze wijze kan er een professioneel traject worden gestart van diagnose tot mogelijk aan opname toe.

In Nederland zijn er ook divers Alzheimer Cafe waar informele bijeenkomsten zijn. Hier kunnen ervaringen worden uitgewisseld.

Komt u dagelijks in contact met iemand die lijdt aan de ziekte van Alzheimer? Of bent u mantelzorger van iemand met dementie Lees dan ook onze gratis whitepaper, waarin antwoord wordt gegeven op belangrijke vragen rondom dementie.

Download onze Alzheimer whitepaper

 

Huisartsen en maatschappelijk werk hebben vaak ook een goed netwerk voor doorverwijzingen bij dementie. Diverse instanties zoals Alzheimer Nederland of de Alzheimer telefoon kunnen ook een luisterend oor bieden.  Ook Zuster Jansen kan bijvoorbeeld op korte termijn 24 uurs zorg inzetten.

Auteur: Karel de Vries, redactie Zuster Jansen

Neem contact op:

  Wilt u meer informatie ontvangen over uw specifieke zorgbehoefte?
  Stel hieronder uw vraag:

  *

  *

  *

  *

  Wat is vasculaire dementie?

  Vasculaire dementie is één van de vele vormen van dementie. Het wordt veroorzaakt door problemen met de doorbloeding in de hersenen. Daardoor ontstaat vaatschade, wat leidt tot hersenbeschadiging. Ongeveer 16% van de dementerenden heeft in hoofdzaak vasculaire dementie. Meestal komt deze vorm in combinatie met andere soorten dementie voor. Vasculaire dementie wordt ook wel ‘multi-infarct’ dementie genoemd.

  Lees verder