Prinsjesdag 2017: wat zijn de gevolgen voor de zorg?

woensdag 20 september 2017, Tijd 12:29 uur

Wellicht heeft u tijdens Prinsjesdag, op 19 september 2017, de televisiereportages wel gevolgd en weet u al het één en ander over de nieuwe begroting. U heeft dan waarschijnlijk gehoord dat de gepensioneerden en mensen met een uitkering er het minst op vooruitgaan, en dat vooral de hogere inkomens de koopkracht zullen zien stijgen. Maar wat is er precies gezegd over de zorg, en waar moeten met name ouderen rekening mee gaan houden? Zuster Jansen zet voor u een aantal belangrijke zaken op een rij die op Prinsjesdag 2017 zijn gepresenteerd.

Begroting zonder nieuw kabinet

Het lastige dit jaar is dat er nog geen nieuw kabinet is gevormd, en dat de onderhandelingen tussen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie nog steeds bezig zijn. Dit heeft namelijk invloed op de nieuwe begroting: er zijn veel plannen die nog niet gefinaliseerd zijn, en die daardoor nog niet gepresenteerd kunnen worden. Dit geldt vooral voor plannen waarvoor extra financiële middelen nodig zijn. De komende weken of maanden, en zeker wanneer het nieuwe kabinet uiteindelijk gevormd is, kunnen er dus nog steeds veranderingen doorgevoerd worden in de begroting. Houd er dus rekening mee dat er nog wijzigingen en aanvullingen kunnen zijn.

Wat zegt de Miljoenennota over de zorg?

De Miljoenennota voor 2018 bevat op verschillende punten informatie over de zorg. In tegenstelling tot de voorgaande jaren, blijft het eigen risico onveranderd: nog steeds is het verplichte eigen risico een bedrag van 385 euro in 2018. De totale verwachte zorgkosten zullen stijgen naar 73 miljard euro in 2018, wat natuurlijk ook invloed heeft op de zorgpremie: gemiddeld betaalt men in 2018 6 euro meer premie per maand. De maximale zorgtoeslag zal daarentegen ook stijgen, naar 1197 euro.

De verwachting is verder dat het aantal banen in de zorg zal stijgen met 2,6 procent.

Begroting van het ministerie van VWS

Het ministerie van VWS (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) geeft aan dat de kwaliteit van zorg in verpleeghuizen omhoog moet. Daarom wordt er geld vrijgemaakt voor de implementatie van het Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg. Hier was eerder incidenteel 100 miljoen euro voor vrijgemaakt, en in de Voorjaarsnota van 2017 nog eens structureel 100 miljoen vanaf 2017. Vanaf 2018 wordt hier 335 miljoen euro voor vrijgemaakt, zodat de kwaliteit van de zorg in verpleeghuizen omhoog gaat en het aantal handen aan het bed kan toenemen.

Meer personeel in verpleeghuizen

Voor de scholing van verpleeghuispersoneel wordt in de periode 2017-2021 in totaal 275 miljoen euro beschikbaar gesteld. De kosten in 2018 worden gedekt binnen de VWS-begroting. De aandacht op dit punt is nodig, omdat het tekort aan zorgmedewerkers behoorlijk oploopt. Een extra impuls van 350 miljoen euro tot 2022 moet ervoor zorgen dat nieuwe mensen kunnen worden aangetrokken en dat het huidige personeel zoveel mogelijk kan worden behouden. Denk hierbij aan scholing voor huidig en nieuw personeel, en het aantrekkelijker maken van werken in de zorg.

Daarnaast is er 8 miljoen euro beschikbaar in 2018 om de structuur van vervolgopleidingen beter vorm te geven. Het gaat dan om opleidingen voor zorgprofessionals die buiten het ziekenhuis werken, zoals bij de patiënt thuis.

Meer bedden in eerstelijnsverblijven

Soms kan iemand door ziekte even niet thuis wonen, maar is verblijf in een ziekenhuis ook niet mogelijk of wenselijk. Wanneer u niet kiest voor een oplossing bij u thuis, zoals particuliere thuiszorg, is er de mogelijkheid om te kiezen voor een eerstelijnsverblijf. Hier maken steeds meer ouderen gebruik van, is gebleken. Vanaf 2017 heeft het huidige kabinet 55 miljoen euro ingezet voor extra bedden en de organisatie die hiervoor nodig is. Dit komt neer op 315 miljoen euro voor 2018.

Oog op de toekomst

Sinds 2015 zijn de taken van de gemeenten en de wijkverpleegkundigen omvangrijker en belangrijker geworden. Het ministerie van VWS bereidt daarom een wet voor die de administratieve lasten zal doen afnemen, en die de samenwerking en professionalisering van zorgverleners in de sociale en medische zorg zal bevorderen.

Zoals gezegd kunnen er nog steeds zaken veranderen, gezien het kabinet nog geen definitieve vorm heeft aangenomen. Mocht er informatie beschikbaar komen over andere plannen die voor u relevant kunnen zijn, dan zullen we u hierover uiteraard informeren via deze website.

Medicijn tegen dementie

dinsdag 19 september 2017, Tijd 13:48 uur

Is er een medicijn tegen dementie? Helaas, nog niet. Er zijn nu géén medicijnen die dementie vertragen. Laat staan genezen.

Er is wél hoop: nieuwe medicijnen tegen dementie zijn volop in ontwikkeling. En er zijn al middelen die de symptomen van de hersenziekte onderdrukken.

Lees verder

Ouderenbonden

maandag 18 september 2017, Tijd 9:21 uur

Als u op leeftijd bent en graag contact zou willen leggen met andere ouderen, kunt u zich aansluiten bij een ouderenbond. Het doel van een ouderenbond is om saamhorigheid te creëren onder ouderen, maar bijvoorbeeld ook om belangen te behartigen, en ouderen van handige informatie te voorzien. Daarnaast kunt u vaak profiteren van aantrekkelijke kortingen, als u lid bent van een ouderenbond.

Er zijn verschillende soorten ouderenbonden: u kunt zich aansluiten bij een algemene bond, maar het is ook mogelijk om te kiezen voor een bond waarbij een specifieke interesse of visie centraal staat. Wellicht wilt u zelfs als vrijwilliger of ambassadeur aan de slag bij één van de organisaties: ook dat is vaak uitstekend mogelijk bij u in de regio. In dit artikel lichten we enkele van de grootste ouderenbonden voor u uit, en vertellen we u meer over de beweegredenen en mogelijkheden binnen deze verenigingen en netwerken.

Lees verder

Medicatie bij Parkinson

Tijd 9:09 uur

Als u Parkinson heeft, is medicatie niet direct van belang. Zodra u door Parkinson last krijgt in uw dagelijkse leven, zal uw neuroloog beginnen met medicijnen voorschrijven.

Welke soorten zijn er? Wat zijn mogelijke bijwerkingen? Waarom hameren artsen op een strak innameschema? Wat is het verband met voeding? Deze en andere vragen komen aan bod.

Lees verder

Verloop van de ziekte van Parkinson

maandag 04 september 2017, Tijd 9:56 uur

U heeft Parkinson (of u vermoedt dit). Dus u maakt zich zorgen: hoe verloopt de ziekte?

Wat kunt u verwachten? Welke symptomen? Gaat Parkinson altijd gepaard met dementie? Kunt u thuis blijven wonen, of moet u straks naar een verzorgingshuis?

En hoe snel gaat het eigenlijk allemaal?

Op al deze vragen geven we antwoord in dit artikel.

Lees verder

Toiletgang: hoe helpt u als mantelzorger?

dinsdag 22 augustus 2017, Tijd 13:45 uur

Helpen bij de toiletgang: het is een taak waar u als mantelzorger misschien tegenop kunt zien, zeker als u dit nog nooit gedaan heeft. Toiletbezoek is tenslotte een moment van privacy, waar mensen doorgaans liever geen publiek bij hebben. Maar wat nu als iemand fysiek niet meer in staat is om geheel zelfstandig naar het toilet te gaan? Dan kunt u op een respectvolle manier tóch helpen. Mantelzorgers moeten er daarnaast goed op letten dat ze de handelingen correct uitvoeren, zodat de situatie veilig blijft. Bepaalde bewegingen kunnen tenslotte zorgen voor overbelasting, zowel bij u als bij de zorgvrager. In dit artikel vertellen we waar u zoal rekening mee kunt houden als u een ander moet helpen naar het toilet te gaan.

Lees verder

Hulp bieden bij uit bed komen

maandag 21 augustus 2017, Tijd 8:00 uur

Mantelzorgers moeten vaak helpen bij het verplaatsen van iemand die zorg nodig heeft. In de zorg worden deze verplaatsingen ook wel transfers genoemd. Vaak gaat het dan om de transfer van en naar het bed/toilet/bad/douche/stoel of auto. Lichamelijk is dit niet altijd gemakkelijk, het kan voor mantelzorgers zelfs heel zwaar zijn. Daarom is het verstandig om op de hoogte te zijn van goede technieken, en te weten welke hulpmiddelen of aanpassingen eventueel ingeschakeld kunnen worden. Zo voorkomt u dat u last krijgt van uw rug, nek en/of schouders.

Lees verder

Mantelzorg bij reuma

vrijdag 18 augustus 2017, Tijd 12:29 uur

Reuma is niet één ziekte, maar deze term omvat meer dan honderd chronische aandoeningen aan gewrichten, spieren en pezen. Veel Nederlanders (bijna twee miljoen) hebben een vorm van reuma. Bij het woord reuma denken veel mensen aan ouderen, maar wist u dat ongeveer 60 procent van de mensen met reuma juist jonger is dan 65 jaar?

Lees verder

Valpreventie: wat kunt u als mantelzorger doen?

Tijd 12:18 uur

Bent u mantelzorger van een oudere, of van iemand anders die om welke reden dan ook meer meer risico loopt op vallen? Dan is het verstandig om de zorgvrager te gaan helpen met valpreventie. Als mantelzorger kunt u hier een grote rol in spelen. Niet alleen als u aanwezig bent: u kunt er ook voor helpen zorgen dat de woning veiliger is, en dat er minder gevaarlijke plekken zijn. In dit artikel leggen we uit wat u zoal kunt doen om de situatie te verbeteren.

Lees verder

Hulp bieden bij aan- uittrekken steunkousen

donderdag 17 augustus 2017, Tijd 12:36 uur

Als mantelzorger moet u misschien handelingen uitvoeren waar u van tevoren nooit over na heeft gedacht. Een voorbeeld hiervan is het helpen aan- en uittrekken van steunkousen. Steunkousen kunnen preventief worden gebruikt, maar worden over het algemeen ingezet als mensen last hebben van pijnlijke benen, spataderen en zwellingen. Een steunkous aantrekken lijkt enigszins op het aantrekken van een gewone kniekous, maar er komt wel veel meer bij kijken. Het zijn uiterst strakke kousen die precies goed moeten zitten, en bij het aantrekken moet er vaak wat kracht worden gezet.

Lees verder

Hulp bieden bij aan- en uitkleden als mantelzorger

Tijd 8:00 uur

Helpen bij het aan- en uitkleden klinkt in eerste instantie niet zo moeilijk: u heeft misschien al wel kinderen die u vroeger dikwijls geholpen heeft. Maar wat nu als u mantelzorger bent, en u moet iemand helpen die pijn heeft? Of iemand die eigenlijk niet geholpen wil worden? In dit artikel geven we wat meer informatie over wat erbij komt kijken als u dagelijks iemand gaat helpen met aan- en uitkleden.

Hoe u precies te werk gaat, hangt uiteraard af van de situatie. Moet u bijvoorbeeld iemand aan- en uitkleden die op bed ligt? Dan gaat u anders met de situatie om dan wanneer deze persoon gewoon kan staan. Er zijn echter een aantal dingen die u altijd zou kunnen doen:

Lees verder

Gedragsverandering bij CVA: hoe gaat u daar als mantelzorger mee om?

woensdag 16 augustus 2017, Tijd 10:17 uur

CVA, ook wel een beroerte genoemd, brengt veel veranderingen met zich mee. Iemand die te maken heeft gekregen met een dergelijke vorm van niet-aangeboren hersenletsel, kan een heel ander persoon lijken dan voorheen. Dit is doorgaans heel moeilijk voor de mensen die na de beroerte de taak van verzorger op zich nemen. De partner is in veel gevallen de belangrijkste mantelzorger, maar ook de kinderen in een gezin zijn vaak betrokken bij de zorg in het dagelijkse leven.

Lees verder

Mantelzorg bij verslaving

dinsdag 15 augustus 2017, Tijd 16:13 uur

Een verslaving is een ingewikkeld probleem. Mensen die verslaafd zijn, bijvoorbeeld aan drugs of alcohol, moeten namelijk geheel zelf de beslissing maken om beter te willen worden. U kunt daarbij deels helpen, maar u kunt een ander niet sturen als deze persoon het zelf niet wil. Dat zorgt dikwijls voor veel frustratie bij mantelzorgers. Hoe moet u iemand helpen die misschien wel niet geholpen wil worden, of die in strijd is met zichzelf over het verslavingsprobleem? In dit artikel vertellen we iets meer over hoe het is om te zorgen voor iemand met een verslaving, en wat u eventueel kunt doen als u zich in deze situatie bevindt.

Lees verder

Mantelzorg bij MS: hoe kunt u helpen?

donderdag 10 augustus 2017, Tijd 8:42 uur

De diagnose multiple sclerose verandert het leven van uw naaste, langzaam maar zeker. U ziet uw naaste veranderen van een actief, zorgeloos mens naar iemand die steeds vaker moe is, minder goed kan bewegen en niet alles meer onthoudt. Bent u mantelzorger van iemand met MS, dan kan het zijn dat u een grote rol te spelen heeft.
Lees verder

Verschijnselen van de ziekte van Parkinson

maandag 24 juli 2017, Tijd 8:51 uur

Bij de ziekte van Parkinson treden allerlei verschijnselen op. Ze worden onderverdeeld in 3 categorieën:

  • Vegetatieve (ook wel: autonome) verschijnselen

In dit artikel geven we per categorie een zo compleet mogelijk overzicht.

Let op: Parkinson verloopt bij iedereen anders. Het kan dus zijn dat u sommige verschijnselen herkent, en andere niet. Dat zegt niets over of u (of uw naaste) wel of niet de ziekte heeft.

Vermoedt u Parkinson, bij uzelf of iemand anders? Bespreek uw zorgen met uw huisarts.

Lees verder