Kan Fibromyalgie genezen worden?

donderdag 27 september 2018, Tijd 12:23 uur

Van fibromyalgie genezen is nog niet mogelijk. Wel bestaan er methodes om de klachten te verlichten.

Hieruit volgt ook een waarschuwing: wantrouw ‘wondergenezers’ die beweren u van fibromyalgie af te kunnen helpen. Zij zijn meestal slechts geïnteresseerd in uw geld. Lees dit verhaal maar eens van een ervaringsdeskundige.

Er is geen eenduidige behandelmethode voor wekedelenreuma. Wel zijn er veel verschillende wegen die u kunt bewandelen. In dit artikel geven we daarvan een (niet-compleet!) overzicht.

Pijnstillers

Natuurlijk zijn er altijd medicijnen voorhanden in de vorm van pijnstillers. Wordt uw pijn daar minder van? Waarschijnlijk wel. Maar wees bedacht op de mogelijke bijwerkingen: vermoeidheid en neerslachtigheid. Juist 2 factoren die uw klachten op den duur ook weer kunnen verergeren.

Voor de lange termijn is het slikken van pillen in ieder geval geen goede optie. Langdurig gebruik kan namelijk veel nadelen opleveren, zoals schade aan uw organen. Hoe dan ook: bespreek dit goed met uw arts.

Natuurlijke, lichaamseigen pijnstiller

Uw lichaam heeft ook een eigen, natuurlijke pijnstiller. Die heet ‘palmitoylethanolamide’. Deze kunt u zelf aanvullen door een supplement dat vrij verkrijgbaar is. In hoeverre u hier baat bij heeft wat betreft uw klachten, is moeilijk te zeggen. Hiervoor geldt in ieder geval: baat het niet, dan schaadt het niet.

Dieet

De oorzaak van fibromyalgie wordt deels gezocht in slechte voeding. Of dit ook zo is, is nog niet bewezen.

Maar natuurlijk is wel bekend dat gezonde voeding altijd belangrijk is. Wie gezond eet, heeft minder last van lichamelijke klachten.

Er bestaan ook speciale diëten voor fibromyalgie. U kunt hierover advies inwinnen bij een goede voedingsdeskundige.

Beweging

Net als gezonde voeding is bewegen altijd goed voor een mens. Specifiek voor fibromyalgie lijkt er een positieve relatie te bestaan met een actief leven. Denk aan wandelen, fietsen, hardlopen, etc.

Er zijn legio mogelijkheden om regelmatige beweging in te bouwen in uw leven. Denk aan fitness, lid worden van een sportclub, of gewoon op een vast moment van de dag een rondje lopen.

Homeopathie

Fibromyalgie genezen met homeopathie is evenmin mogelijk als met ‘echte’ medicijnen. Homeopathische middeltjes bevatten geen werkende bestanddelen. Tóch geven veel mensen aan dat hun klachten erdoor verminderen.

Hoe komt dat dan? Misschien door het placebo-effect: mensen voelen zich beter doordat ze het middel innemen. Dat heeft vervolgens een positief effect op hun geestestoestand. Wat weer leidt tot de ervaring dat de pijnklachten lichter zijn.

Dit laatste is vooral interessant in het licht van het volgende:

Acceptatie en leren omgaan met de klachten

Misschien vindt u het flauw, maar uw klachten accepteren is enorm belangrijk. Verzet tegen de klachten verergeren uw pijnbeleving juist. Maar accepteren dat u ze nu eenmaal heeft? Dat geeft direct (geestelijke) verlichting.

Wanneer u heeft leren accepteren, heeft dit ook een positieve uitwerking op alle andere vormen van behandeling die u toepast. Uw geest is krachtiger dan u denkt!

Wed op méér dan 1 paard

Het belangrijkste advies is: beperk u niet tot 1 behandeling. Ga altijd voor een combinatie, en ontdek wat voor u het beste werkt.

En spreek erover met specialisten: uw huisarts, reumatologen, lotgenoten, etc.

Thuiszorg

Kunt u hulp thuis goed gebruiken door fibromyalgie of een andere vorm van reuma? Onze zorgcoördinator staat altijd klaar om u van vrijblijvend advies te voorzien. Bel: 020-6366837.

Auteur: Karel de Vries, redactie Zuster Jansen

Oorzaak van Fibromyalgie

vrijdag 14 september 2018, Tijd 13:05 uur

Is de oorzaak van fibromyalgie al ontdekt? Nee, althans nog niet met zekerheid. Onderzoek heeft wel een aantal mogelijke verklaringen gevonden. Die zijn in hoofdlijnen op te delen in psychisch, lichamelijk en voeding.

In dit artikel bespreken we de meest waarschijnlijke oorzaken per categorie.

Psychisch

 • Hooggevoeligheid voor prikkels van buitenaf
 • Perfectionisme
 • Prestatiedrang
 • Laag zelfbeeld

Bovenstaande oorzaken kunnen stress veroorzaken. Normaal gaat uw lichaam dit tegen door bepaalde hormonen vrij te laten. Bij fibromyalgie gebeurt dit niet en blijft uw lichaam in de ‘stress-stand’ staan.

Doordat emotionele factoren een grote rol lijken te spelen, wordt wekedelenreuma door veel mensen afgedaan als iets wat ‘tussen de oren’ zit. Maar luister hier dus niet naar! Uw lichaam gaat anders met de prikkels om, dát is het verschil. Aanstellerij is het niet.

Dan zijn er ook nog websites die een ‘spirituele’ verklaring geven. Die luidt ongeveer zo: “je denkt veel te ‘moeten’ doen om ‘goed’ te zijn, je voelt je een martelaar, je wordt overweldigd ; gebrek aan liefde voor jezelf.” (bron: prinsss.nl)

Deze beschrijving sluit goed aan bij bovengenoemde psychische oorzaken. Maar let op: meer onderzoek is nodig om met zekerheid te kunnen zeggen in hoe zwaar deze factoren meewegen bij fibromyalgie.

Lichamelijk

 • Verstoorde bloedstroom
 • Darminfecties
 • Verzwakt immuunsysteem
 • Schimmelinfecties
 • Overbelasting van de lever door giftige stoffen

Veroorzaken bovengenoemde aandoeningen fibromyalgie, of zijn het symptomen die een gevolg zijn van de ziekte? (Veel) meer onderzoek is nodig om hier uitsluitsel over te geven. Zeker is in ieder geval dat ze vaak voorkomen bij wekedelenreuma.

Voeding

Volgens velen speelt voeding een belangrijke rol bij fibromyalgie. Maar is het er een oorzaak van, of heeft het vooral invloed op de (hevigheid van de) symptomen van de ziekte?

Aangezien er nog geen duidelijkheid bestaat over de oorzaken, is ook deze vraag lastig te beantwoorden. Slechte voeding zou tot ontstekingen kunnen leiden, die fibromyalgie kunnen veroorzaken. Maar of dit ook echt zo is?

In het algemeen kun je natuurlijk stellen dat gezonde voeding altijd belangrijk is. Wie slecht eet, heeft een groter risico op talloze aandoeningen en ziektes.

Erfelijkheid

Fibromyalgie lijkt bij sommige families vaker voor te komen. Erfelijkheid zou dus ook een rol kunnen spelen.

Verder lezen over de erfelijkheid van fibromyalgie…

Thuiszorg

Kunt u hulp thuis goed gebruiken door fibromyalgie of een andere vorm van reuma? Onze zorgcoördinator staat altijd klaar om u van vrijblijvend advies te voorzien. Bel: <tel.nr.>.

Percentage verzuim en personeelsverloop in de zorg blijft stijgen

woensdag 05 september 2018, Tijd 16:45 uur

Accountantsbureau EY heeft onderzoek gedaan naar het personeelsverloop in de zorg. Afgelopen dinsdag publiceerde EY de resultaten van het onderzoek. Hieruit blijkt dat het verzuim en personeelsverloop in de afgelopen vijf jaar tijd niet zo hoog is geweest.

In 2017 trok het kabinet maar liefst 200 miljoen euro extra uit voor de ouderenzorg. Het doel van deze investering was om de meest urgente problemen, zoals de personeelstekorten in de zomermaanden, op te lossen. Echter, deze investering mocht niet baten; “zowel verzuim als verloop steeg naar zorgwekkende niveaus”, zo meldden de onderzoekers.

personeel in de zorg

De onderzoekers vrezen dat er in de toekomst niet genoeg mensen beschikbaar zullen zijn om in de ouderenzorg te gaan werken. In 2017 stond het verzuim op 5,3 procent en het personeelsverloop op 13,3 procent. In 2016 lag het personeelsverloop nog 1 procent lager, op 12,3 procent. EY vindt dit verontrustend; “zeker als werknemers uitstromen naar functies buiten de zorg”.

Het personeelsverloop heeft volgens de onderzoekers ongewenste effecten. Dienstverbanden worden omgezet in zzp-constructies, rijke instellingen betalen hun werknemers meer en detacheringsbureaus worden ingeschakeld.

Auteur: Karel de Vries, redactie Zuster Jansen

Wat zijn Tenderpoints bij Fibromyalgie

woensdag 15 augustus 2018, Tijd 14:40 uur

Heeft u het over fibromyalgie, dan valt al snel de term ‘tenderpoints’. Wat zijn dat precies? En welke rol spelen ze bij de diagnose?

Wat zijn tenderpoints?

Tenderpoints (ook wel: drukpunten) geven hevige, uitstralende chronische pijn. Dit is 1 van de belangrijkste symptomen van fibromyalgie. We onderscheiden 18 typische tenderpoints, die op verschillende plekken aan beide kanten van uw lichaam zitten:

 • Bij je schedel, waar die overloopt in je nek
 • Bij je hals, aan de voorkant
 • Bij je bovenste schouderlijn
 • Bij je schouder
 • Bij je sleutelbeen, net onder de verbinding met je borstbeen
 • Bij je ellenbogen, aan de binnenkant
 • Bij je ruggengraat, ter hoogte van je navel
 • Bij je heupen, ter hoogte van je billen
 • Bij je knieschijven, aan de binnenkant

Let op: tenderpoints zijn iets anders dan zogenaamde ‘triggerpoints’! Dit zijn namelijk spierknopen in het lichaam. Die kunnen ook flink pijn doen, maar alleen bij flinke druk.

Lees verder: Wat is fibromyalgie?

Rol bij diagnose

Tenderpoints spelen (nog steeds) een belangrijke rol bij de diagnose van fibromyalgie. De regel is dat u op 11 van de 18 drukpunten pijn moet hebben. Dan kan de ziekte vastgesteld worden.

Hoe kwamen ze tot deze test? Domweg omdat dit de regel was bij onderzoek naar tenderpoints en fibromyalgie. Alleen personen die 11 uit 18 ‘scoorden’ mochten meedoen. Later is dit klakkeloos overgenomen bij de diagnosestelling.

Sinds 2010 wordt fibromyalgie ook zonder tenderpoints vastgesteld. Deze methode wordt de ‘fibromyalgiescore’ genoemd. Overigens spelen pijngebieden op het lichaam daarbij nog steeds een belangrijke rol. Maar nu worden ook andere belangrijke symptomen meegenomen als vermoeidheid en concentratieproblemen. Evenals de hevigheid waarin pijn en andere symptomen voorkomen.

Lees verder: Fibromyalgie: hoe wordt de diagnose gesteld?

Thuiszorg

Kunt u hulp thuis goed gebruiken door fibromyalgie of een andere vorm van reuma? Onze zorgcoördinator staat altijd klaar om u van vrijblijvend advies te voorzien. Bel: 020-6366837

Hoe blijft uw dementerende cliënt goed eten?

dinsdag 07 augustus 2018, Tijd 10:34 uur

Het vergeten van eten en drinken is een groot probleem onder mensen met dementie. Wat te denken van het weggooien van voedsel, of het buiten de koelkast laten van een pak melk. Na een jarenlange routine van eten en opruimen, lijkt het toch dat dit allemaal veel van onze hersenen vergt. Goede voeding is voor iedereen van levensbelang en dit geldt zeker voor kwetsbare mensen. Bovendien is goed eten en drinken belangrijk voor het sociale aspect, waarbij we gezellig bij elkaar komen en de dag doorspreken. In het boek ‘Eten en drinken bij dementie’ vertelt Jeroen Wapenaar hier meer over.

Dementerende mensen hebben schade aan hun hersenen, waardoor zij regelmatig vergeten te eten en drinken. Daarnaast worden ook andere normale zaken lastig, zoals de vuilnis weggooien, vlees en kaas in de koelkast leggen, het gas uitzetten, of spulletjes op de juiste plek terugleggen. Door vermoeidheid en prikkels wordt de eetlust van dementerende ouderen ook vaak minder. Daarnaast kan het gebruik van medicijnen en een depressie negatieve gevolgen hebben voor de eetlust.

Familie en vrienden

Om uw cliënt beter te helpen met het consumeren van eten en drinken, kunt u altijd hulp vragen aan de familie en vrienden van uw cliënt. Een dochter of de kleinkinderen zijn vaak goed op de hoogte van de eetgewoonten van uw cliënt. Wat, wanneer en hoe eet hij of zij? Is er een bepaalde tijd waarop er graag gegeten wordt? Is er speciaal bestek voor een bepaalde dag, omdat er een herinnering aan zit? Eten heeft een goed effect op de sociale aspecten van uw cliënt, waardoor u altijd aan familie en vrienden kunt vragen of zij met uw cliënt mee willen eten. Samen eten is tenslotte gezelliger dan alleen. Dit geldt ook voor de dagbesteding: samen met een kleinkind kan het prettiger zijn dan alleen.

Samen koken

Wilt u een leuke activiteit met uw cliënt inplannen? Ga dan gezellig koken, en let er goed op dat u weet wat uw cliënt wel of niet kan. De één vindt het prettig om mee te helpen met het snijden van de groenten, terwijl de ander alleen wilt kijken. Door te koken komen er geuren vrij in de keuken, die kunnen helpen bij het ophalen van herinneringen. Dit vinden dementerende ouderen erg fijn. Kookt u regelmatig samen met uw cliënt? Zorg er dan voor dat u varieert met de gerechten. U kunt bijvoorbeeld de ene dag allemaal verschillende kleine gerechten maken en de volgende dag een oer-Hollandse stamppot bereiden.

Aangename omgeving

Mensen met dementie hebben last van veel prikkels om hun heen, die je met bepaalde zaken rondom het eetmoment kunt proberen te verminderen. Leg bijvoorbeeld geen gekleurd tafelkleed neer, want dat kan erg afleidend zijn. Uw cliënt kan zo te veel prikkels ontvangen en vergeten om te eten. Ook de manier waarop het eten zelf gepresenteerd wordt doet veel met dementerende mensen. Onderzoekers van de universiteit van Boston hebben ontdekt dat mensen met dementie meer eten en drinken wanneer een bord of beker rood is. Doordat zij een rode opvallende beker zien, zijn ze eerder geneigd hieruit te drinken. In de praktijk weten mensen echter dat gekleurde borden en bekers te veel prikkels kunnen opleveren in het hoofd van de cliënt.

Afbeeldingen helpen

Communiceren wordt steeds lastiger voor dementerende mensen. Door afbeeldingen te gebruiken kunt u dit makkelijker maken voor uw cliënt. Print bijvoorbeeld verschillende afbeeldingen van oude frisdranken (zoals Raak), stoofpeertjes, koekjes of koffie (van Van Nelle), en vraag of uw cliënt hier iets van wilt eten of drinken. Door afbeeldingen van verschillende voorwerpen te printen zoals, bestek, een mok, een bord of een kaasschaaf kunt u het gemakkelijker maken wanneer uw cliënt niet meer op de juiste benaming komt. Daarnaast is het een goede manier om een gesprek op gang te brengen. Het kan stimulerend zijn voor uw cliënt om een mooi verhaal te delen bij het zien van deze afbeeldingen.

Betrek eten en drinken bij activiteiten

Door activiteiten te combineren met eten en drinken, kunt u een prettige beleving rondom de maaltijd creëren. Weet u van tevoren dat er vanavond een stukje vlees op het menu staat? Dan kunt u hier tijdens de dagbesteding verhalen van vroeger over aanwakkeren. Wanneer er ‘s middags tijdens de lunch melk wordt gedronken geldt hier hetzelfde voor. Misschien is een familielid van uw cliënt vroeger wel boer geweest en kan hij of zij hier de mooiste verhalen over vertellen. Kortom: door eten en drinken bij de dagbesteding te betrekken kunnen er veel mooie herinneringen naar boven komen. Op deze manier krijgt het eten en drinken een prettige beleving.

hulp bij eten bij dementie

Werk samen met specialisten

Door samen te werken met verschillende specialisten kunt u ervoor zorgen dat uw cliënt toch op een goede manier voeding binnenkrijgt. Als uw cliënt moeite heeft met kauwen en slikken, is het verstandig om hulp te zoeken bij een logopedist. Daarnaast kan een ergotherapeut uw cliënt helpen bij handelingen die uitgevoerd moeten worden tijdens het boodschappen doen. Voor tips over een gezonde en gevarieerde voeding kunt u uiteraard aankloppen bij een diëtist.

Voor meer informatie kunt u het boek ‘Eten en drinken bij dementie’ van Jeroen Wapenaar raadplegen.

(Bron: Vakblad Dagbesteding)

Auteur: Posted by Karel de Vries, redactie Zuster Jansen

Fibromyalgie: hoe wordt de diagnose gesteld?

woensdag 01 augustus 2018, Tijd 7:27 uur

Vermoedt u dat u fibromyalgie hebt? Is er misschien al een diagnose gesteld, maar denkt u dat dit de verkeerde is? In dit artikel vertellen we hoe de ziekte vastgesteld wordt.

Diagnosestelling

Differentiaal

Vroeger werd fibromyalgie vooral vastgesteld door andere ziektes uit te sluiten (zogenaamde differentiaaldiagnose).

Dit komt omdat er geen manier is om de ziekte vast te stellen door bijvoorbeeld bloedonderzoek of een MRI-scan. Dat had – en heeft – tot gevolg dat veel artsen de aandoening niet serieus namen (en nemen).

Tot op de dag van vandaag kampen patiënten met dit onterechte beeld: zowel artsen als mensen uit hun omgeving doen de symptomen nog weleens af als iets ‘tussen de oren’.

Tenderpoints

Tenderpoints zijn specifieke ‘drukpunten’ op uw lichaam. Er zijn er 18. Heeft u pijn aan 11? Dan heeft u fibromyalgie. Althans, dat was tot 2010 de gebruikelijke methode.

Ook deze diagnose wordt niet door alle artsen gebruikt, laat staan serieus genomen.

Lees verder: Wat zijn Tenderpoints bij Fibromyalgie

Fibromyalgiescore

Tegenwoordig is de fibromyalgiescore leidend bij de diagnosestelling. Hoewel nog niet alle artsen en landen deze methode gebruiken. Het is ook geen vervanging voor de diagnose via tenderpoints; het is een alternatief. Zo werkt het:

Is uw fibromyalgiescore hoger dan 12? Dan wordt de ziekte vastgesteld. U krijgt ‘punten’ op 2 onderdelen:

 • Pijn
 • Symptomen

Pijnscore

Er zijn 19 gebieden op uw lichaam aangewezen waar fibromyalgie kan voorkomen in de vorm van chronische, uitstralende pijn. Deze zijn uiteraard min of meer hetzelfde als de tenderpoints:

Borst, buik, bovenrug, onderrug, nek, linker en rechter schoudergordel, bovenarm, onderarm, heup-bil, bovenbeen, onderbeen en kaak.

De score is simpel: voor ieder gebied waar u pijn hebt, krijgt u 1 punt. U hebt er ‘slechts’ 3 nodig om in aanmerking te komen. Maar dan heeft u dus nog wel minimaal 9 symptoompunten nodig (zie hieronder) om aan de vereiste 12 te komen voor de diagnose.

Symptoomscore

Naast pijn zijn er 3 andere hele belangrijke symptomen van fibromyalgie: vermoeidheid, niet uitgerust wakker worden en moeite met nadenken of concentreren. Bij de symptoomscore krijgt u punten voor de hevigheid waarin deze voorkomen:

 • 0 – niet
 • 1 – licht of mild
 • 2 – matig of aanzienlijk
 • 3 – ernstig

Maximale score: 9 (3×3).

Maar alsof het nog niet genoeg is, zijn er 42(!) andere klachten die kunnen voorkomen. Bijvoorbeeld darmproblemen, kou, hoesten, krachtverlies, droge ogen, depressie en angst.

Deze worden niet apart beoordeeld. Hier gaat het erom hoeveel van deze overige klachten u hebt:

 • 0 – geen
 • 1 – weinig
 • 2 – aanzienlijk
 • 3 – veel

Maximale score: 3.

In totaal kunt u dus 12 symptoompunten krijgen. U hebt er minimaal 5 nodig om in aanmerking te komen voor de diagnose. Dan moet u daarnaast dus wel nog minimaal 7 pijnpunten (zie hierboven) scoren om aan de vereiste 12 te komen.

Lees verder: Fibromyalgie: Symptomen

Test

Komen bovenstaande symptomen u iets té bekend voor? U kunt uzelf eenvoudig testen: met de online zelftest van het Fibrocentrum. Die geeft u 88% zekerheid.

Wie kan de diagnose stellen?

Uiteindelijk moet de officiële diagnose gesteld worden door een reumatoloog. Uw huisarts kan u hiervoor doorverwijzen. Deze zal echter eerst met een test vaststellen of dat nodig is.

Fibromyalgie…en nu?

Is bij u de diagnose gesteld? Dat kan al enorm opluchten: er is een naam voor wat u heeft. Nu kunt u er wellicht gericht iets tegen doen.

Hou het in ieder geval niet voor uzelf; praat erover. Met uw partner, familie, vrienden, op het werk én lotgenoten. De ervaringen van anderen horen en uw eigen delen kan emotioneel enorm opluchten.

Verder zijn er allerlei soorten behandelingen, van fysiotherapie tot gezonder eten en massages.

Thuiszorg

Kunt u hulp thuis goed gebruiken door fibromyalgie of een andere vorm van reuma? Onze zorgcoördinator staat altijd klaar om u van vrijblijvend advies te voorzien.

Auteur: posted by Karel de Vries, redactie Zuster Jansen

Arts maakt cruciale fout en krijgt waarschuwing van het Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg

vrijdag 20 juli 2018, Tijd 17:42 uur

Het gebeurt weleens; medische specialisten stellen een verkeerde diagnose bij cliënten en/of patiënten. Gelukkig is er in de meeste gevallen niet direct sprake van een dodelijke afloop. Echter, bij een 70-jarige vrouw ging het wel mis. De specialist ouderengeneeskunde van het geriatrisch revalidatiecentrum waar zij verbleef, stelde een verkeerde diagnose. Hierdoor kwam zij onnodig te overlijden.

Foute diagnose

De behandelend specialist diagnosticeerde een urineweginfectie en zag de verslechterde gezondheid van de vrouw niet als aanleiding om haar door te verwijzen naar het ziekenhuis voor nader onderzoek. Dat is niet gebeurd, zo meldt de Limburger. De familie van de 70-jarige vrouw wilde dat zij in het ziekenhuis werd onderzocht, maar de specialist greep pas in toen de ambulance al nodig was. Veel te laat, want toen deze bij de vrouw arriveerde was zij al overleden door nierfalen.

Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg

De specialist heeft in hoger beroep een waarschuwing gekregen van het Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg wegens het niet accuraat handelen; “De focus van de specialist ouderengeneeskunde was te eenzijdig gericht op een urineweginfectie. Hij had onvoldoende oog voor een ernstigere diagnose en had moeten overwegen of een ziekenhuisopname geïndiceerd was”.

Waarschuwing voor arts en verpleegkundige

Aangezien het tuchtcollege de klacht van de familie over het niet doorverwijzen van de 70-jarige vrouw als gegrond verklaard, krijgt de specialist een waarschuwing. Deze waarschuwing geldt overigens ook voor de betrokken verpleegkundige die te weinig zorg bood aan de vrouw. Zij liet tijdens de zitting niet merken dat zij voldoende inzicht had in haar eigen foutief handelen.

Ondanks de woede van de familie over het slechte handelen van de specialist, houden zij hem niet direct verantwoordelijk voor de dood van de vrouw.

Auteur: Karel de Vries, redactie Zuster Jansen

 

Zes zorgtips om jezelf én anderen te beschermen tegen warm weer

donderdag 19 juli 2018, Tijd 10:24 uur

Het is warm; al een aantal weken stijgt de temperatuur en verergert de droogte in ons land. Ook volgende week beloofd het weer een warme week te worden met 30 tot 40 procent kans op een hittegolf. Velen genieten van dit zomerweer, maar het brengt voor een specifieke, kwetsbare groep ook risico´s met zich mee. In dit artikel vind je zes tips om jezelf en anderen te beschermen tegen de hitte.

Met de “kwetsbare groep” worden kleine kinderen, ouderen, chronisch zieken, mensen met overgewicht en mensen in zorginstellingen bedoeld. Het warme weer kan bij deze groep leiden tot duizeligheid, hoofdpijn, concentratieproblemen en vermoeidheid. Tevens kunnen ze in het ergste geval uitdrogen, waardoor ze last krijgen van misselijkheid en krampen en uiteindelijk bewusteloos raken. Als professional is het je taak om goed op de volgende zaken te letten;

 1. Drink genoeg

Zorg dat je cliënten minimaal twee liter per dag drinken. Echter, let op met cafeïne; dat zorgt voor een verhoogde hartslag, lichaamstemperatuur en ademhaling en dat is niet prettig bij warm weer. Ook het eten van pap, soep, fruit en vla is aan te raden (deze voedingsmiddelen bevatten veel vocht). Slikt een cliënt medicijnen, waarbij hij/zij niet veel mag eten en/of drinken? Benader dan de behandelend arts.

 1. Houdt het huis koel

Laat gordijnen dicht en eventuele zonwering zakken. Houdt overdag (als het buiten warmer is dan binnen) de ramen dicht en zet deze ´s nachts en ´s ochtends open om het huis te verkoelen.

 1. Wijzig je planning en tempo

Plan in warme periodes een beperkt aantal afspraken in op de koelste momenten van de dag. Vermijd afspraken tussen 12:00 uur en 16:00 uur, want dat is, over het algemeen, het heetste moment.

 1. Kies verkoelende kleding

Laat je cliënten lichtgekleurde, katoenen of linnen kleding dragen met een zonnehoed of klep en smeer ze in met een hoge beschermfactor.

 1. Zorg voor jezelf én je collega´s

Het is uiteraard je taak om op je cliënten te passen, maar vergeet jezelf en je collega´s niet! Zorg ervoor dat je voldoende eet en drinkt. Vanuit een stabiele en veilige positie kun je een ander namelijk veel beter helpen en van dienst zijn. Verdeel je energie op de juiste manier en ga verstandig om met inspanningen.

 1. Let op eenzame mensen

Deze tip is essentieel voor mantelzorgers; houdt geïsoleerde ouderen nauwlettend in de gaten. Spreek met buurtbewoners af of zij extra goed op willen letten of iemand zich vreemd gedraagt of verward overkomt. Mocht dit het geval zijn, neem dan direct contact op met de huisarts van de betreffende persoon.

water drinken

Hitteplan

Sinds 2007 heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) een Nationaal Hitteplan opgesteld. Als het vier achtereenvolgende dagen warmer dan 27 graden is, zijn organisaties die werken met de “kwetsbare groep” verplicht om zich aan de verantwoordelijkheden te houden die het Hitteplan hen voorschrijft.

Auteur: posted by Karel de Vries, redactie Zuster Jansen

 

Tekort aan zorgappartementen in Nederland

woensdag 18 juli 2018, Tijd 8:20 uur

Er is een oplopend tekort aan zorgappartementen in Nederland. Het gaat om zorgappartementen in de vrije sector.

Uit onderzoek van vastgoed adviseur CBRE blijkt dat er nu al een tekort van 32 duizend zorgappartementen is en dit kan de komende jaren oplopen naar 52 duizend appartementen. Juist wanneer er niet zal worden bijgebouwd. Vooral in de gebieden rondom de Veluwe, Groot-Amsterdam, Utrecht, Groot-Rijnmond zijn er tekorten.

Ook de woningmarkt voor senioren lijkt vast te zitten. Er is moeizame doorstroom omdat ouderen pas op het laatste moment verhuizen wanneer blijkt dat thuis wonen niet meer haalbaar is.

Mogelijk zijn er kansen voor zorginstellingen om zich op een andere manier binnen de vastgoedsector en zorg te positioneren.

Auteur: posted by Karel de Vries, redactie Zuster Jansen

zorgappartementen

Hoger beroep gewonnen door Zilveren Kruis tegen thuiszorg ZZP-ers

donderdag 12 juli 2018, Tijd 14:19 uur

In het hoger beroep heeft zorgverzekeraar Zilveren Kruis de rechtszaak gewonnen tegen stichting Zorgrecht. Deze stichting is een club van ZZP-ers werkzaam in de thuiszorg.

Er mogen door deze uitspraak door de zorgverzekeraar extra maatregelen worden genomen bij inzet van zorg door niet-gecontracteerde zorgverleners. Het zal voor niet-gecontracteerde zorgverleners moeilijker worden om zonder contract te werken door de machtingseis en door het cessieverbod.

In het hoger beroep zegt Zilveren Kruis dat niet-gecontracteerde thuiszorgorganisaties meer onterechte zorgdeclaraties aanbrengen dan gecontracteerde thuiszorgorganisaties. Ook declareren zij veel meer zorguren.

Stichting Zorgrecht wil onderzoeken of men in cassatie zal gaan. Zilveren Kruis heeft nog geen datum bekendgemaakt wanneer de maatregelen worden teruggedraaid.

Auteur: posted by Karel de Vries, redactie Zuster Jansen

justice

Waar vind je een goede Fibromyalgie-test?

maandag 09 juli 2018, Tijd 9:32 uur

Zoekt u een goede (online) zelftest om te bepalen of je wekedelenreuma hebt? Hoe werkt zo’n test eigenlijk? En geeft die wel een betrouwbare diagnose? Lees het hier.

Test en diagnose

Fibromyalgie is lastig vast te stellen. Een bloedtest heeft geen zin, want daar is de ziekte niet aan af te lezen. Vroeger was het vooral het uitsluiten van andere ziektes en aandoeningen die tot de diagnose ‘fibromyalgie’ leidde.

Toen werd de diagnose vastgesteld aan de hand van de zogenaamde ‘tenderpoints’ of ‘drukpunten’: als je pijn had op minimaal 11 van de 18 tenderpoints, werd fibromyalgie vastgesteld. Ook deze methode is verouderd.

Hoe wordt het dan nu gedaan? Welnu, sinds 2010 wordt de fibromyalgiescore gehanteerd. Dat is een som van 2 aparte scores:

 • Pijnscore
 • Symptoomscore

Voor de diagnose moet je totaalscore minimaal 12 zijn. Er zijn geen ‘niveaus’; je hebt het of je hebt het niet (volgens de medische wetenschap, dan).

Pijnscore

Er zijn 19 gebieden waar je pijn kunt hebben. In hoeveel gebieden heb jij pijn gehad in de afgelopen week? Voor ieder gebied krijg je 1 punt.

Voor de diagnose moet je minimaal 3 pijnpunten (+9 symptoompunten) scoren.

Symptoomscore

Bij fibromyalgie zijn 3 symptomen het belangrijkst: vermoeidheid, niet uitgerust wakker worden en moeite met nadenken of concentreren. Je krijgt punten afhankelijk van hoe sterk deze symptomen bij jou spelen:

 • 0 – niet
 • 1 – licht of mild
 • 2 – matig of aanzienlijk
 • 3 – ernstig

Daarnaast zijn er nog 42 andere symptomen die vaak bij wekedelenreuma een rol spelen. Die worden niet individueel beoordeeld, maar aan de hand van hoeveel jij er hebt:

 • 0 – geen
 • 1 – weinig
 • 2 – aanzienlijk
 • 3 – veel

Voor de diagnose moet je minimaal 5 symptoompunten (+5 pijnpunten) scoren.

Online zelftest

Alleen de online zelftest van het Fibrocentrum hanteert de fibromyalgiescore. Naar eigen zeggen geeft deze je 88% zekerheid.

Laten testen

Uiteindelijk kan alleen een arts de diagnose officieel vaststellen. Maar nog niet alle artsen gebruiken de fibromyalgiescore. Het is en blijft een ietwat mysterieuze aandoening, waar nog veel over te ontdekken valt.

Thuiszorg

Kunt u hulp thuis goed gebruiken door fibromyalgie of een andere vorm van reuma? Onze zorgcoördinator staat altijd klaar om u van vrijblijvend advies te voorzien. Bel: 020-6366837

Auteur: posted by Karel de Vries, redactie Zuster Jansen

Fibromyalgie: Symptomen bij de ogen

zondag 01 juli 2018, Tijd 7:00 uur

Hieronder een lijst van de symptomen van wekedelenreuma bij de ogen.

Let op: deze worden niet gebruikt om de aandoening vast te stellen. Wél komen ze heel vaak voor bij mensen met fibromyalgie.

Symptomen

 • Oogpijn
 • Droge/branderige ogen
 • Gevoeligheid voor licht
 • Tranende ogen
 • Dubbel of wazig/troebel zien
 • Moeite om focus te verleggen
 • Slecht zien bij nacht
 • Zicht gaat snel achteruit
 • Aanraking/druk van een bril irriteert de neus, wangen en oren
 • Contactlens irriteert het oog
 • Blinde vlekken

Oorzaken

Waardoor worden de oogsymptomen veroorzaakt? Dat is nog niet met zekerheid vastgesteld. Maar mogelijke antwoorden zijn:

Oorzaken van droge/branderige ogen

 • Het syndroom van Sjörgen, een ‘reumatische systemische auto-immuunziekte’. Hierbij ontsteken de vochtafscheidende klieren. Deze zitten bij de mond én ogen. Werken die niet goed, dan veroorzaakt dat droogte. Dit syndroom komt vaak samen met fibromyalgie voor.
 • Antidepressiva die droogheid veroorzaken.
 • Slaapproblemen: bij onvoldoende rust drogen ogen vaak sneller dan gewoonlijk.

Oorzaken van verslechterd zicht en gevoeligheid voor licht

 • Defecte ‘houdingsspieren’. Deze zorgen mede voor beweging van uw oogbal. Door het defect worden spasmen veroorzaakt. En als gevolg daarvan: vertekend zicht.
 • De slechte invloed van fibromyalgie op uw zenuwstelsel. Hierdoor kunt u onder andere wazig gaan zien.

Let op!

Doe bovenstaande symptomen niet te snel af als ‘dat hoort nu eenmaal bij fibromyalgie’. Er zijn veel oogziektes waar ze óók bij horen, en die ernstige gevolgen kunnen hebben. Bijvoorbeeld permanent verslechterd zicht of zelfs blindheid.

Krijgt u opeens heel erge last van (sommige) genoemde symptomen? Raadpleeg dan uw huisarts. Vertel precies wat u voelt. Dan kan uw arts beoordelen of u doorgestuurd moet worden. Zodat er een goede diagnose gesteld kan worden.

Thuiszorg

Kunt u hulp thuis goed gebruiken door fibromyalgie of een oogziekte? Onze zorgcoördinator staat altijd klaar om u van vrijblijvend advies te voorzien. Bel: 020-6366837

Auteur: posted by Karel de Vries, redactie Zuster Jansen

Fibromyalgie: Symptomen bij vrouwen

vrijdag 22 juni 2018, Tijd 9:09 uur

Hieronder een lijst met de meest voorkomende symptomen van wekedelenreuma bij vrouwen.

Symptomen

 • Pijn (in gewrichten, bindweefsel, ‘tenderpoints’, spieren en ogen)
 • Hoofdpijn (opstoten van migraine)
 • Pijn bij menstruatie
 • Vermoeidheid
 • Darmproblemen (diarree of obstipatie)
 • Depressie
 • Angst
 • Sociale isolatie
 • Slaapklachten
 • Concentratieproblemen

Bekijk meer symptomen van fibromyalgie

Verschil vrouwen en mannen

Wat symptomen betreft is er weinig verschil met mannen. Alleen de menstruatiepijn is natuurlijk voorbehouden aan vrouwen.

Wel komt fibromyalgie veel vaker bij vrouwen voor dan bij mannen: wel 10 keer zo veel (90% van alle gevallen). Waar dat aan ligt is grotendeels onduidelijk. Mogelijke (onbewezen!) verklaringen zijn:

 • Vrouwen maken minder serotonine aan dan mannen
  Serotonine is belangrijk voor de spijsvertering. Het reguleert onder andere hongergevoel en aandrang om te gaan slapen. Ook kan het bepalend zijn voor stemming (ook depressie).
 • Biochemische wijzigingen in het lichaam (o.a. door hormonen)
  Bijvoorbeeld tijdens de menopauze. Maar ook deze verklaring is niet sluitend; veel vrouwen krijgen juist tijdens hun vruchtbare periode last van fibromyalgie.
 • Laag niveau van het menselijk groeihormoon
  Als dit inderdaad te maken heeft met fibromyalgie, is het ook direct een verklaring voor het symptoom spierpijn.

Beleving

Mannen en vrouwen verschillen wél als het gaat om de beleving van fibromyalgie:

Vrouwen beleven meer pijn dan mannen

Mannen hebben 50% minder zenuwuiteinden. Dat heeft als gevolg dat ze pijn minder heftig voelen. Terwijl vrouwen dus juist méér pijn ervaren. Ook lijken de ‘tenderpoints’ (drukpunten op het lichaam) bij vrouwen meer aanwezig te zijn.

Daar komt nog eens bij dat mannen meer endorfine aanmaken bij pijn dan vrouwen. Endorfine verzacht pijn.

Aangezien pijn een grote rol speelt bij fibromyalgie, hebben vrouwen hier gemiddeld veel meer last van.

Vrouwen raken (misschien) eerder gedeprimeerd

Uit onderzoek blijkt dat vrouwen meer bezig zijn met slechte herinneringen. Wekedelenreuma zorgt voor veel van die slechte herinneringen. Zo zouden ze sneller in een depressie kunnen raken.

Er is echter ook onderzoek dat deze bewering weer tegenspreekt: mannen uiten depressie gewoon anders. Denken bovendien dat ze ‘stoer’ en ‘sterk’ moeten zijn, en laten dus vaak niets merken. In de praktijk melden zich steeds meer mannen met klachten die op depressie wijzen.

Vrouwenziekte?

Omdat 1) fibromyalgie veel meer voorkomt bij vrouwen en 2) vrouwen de symptomen vaak heftiger beleven, wordt de aandoening nogal eens een ‘vrouwenziekte’ genoemd.

Dit is duidelijk geen positieve stereotypering; artsen, fysiotherapeuten en de omgeving van patiënten gebruiken de term om de klachten af te doen als ‘overdreven’ of als iets wat ‘tussen de oren’ zit.

Maar dat is absoluut onzin: wat wekedelenreuma precies is en waardoor het veroorzaakt wordt is misschien nog niet helemaal duidelijk, feit is dat mensen die het hebben zich de symptomen niet verbeelden. Serieuze hulp en meer onderzoek is nodig.

Thuiszorg

Kunt u hulp thuis goed gebruiken door fibromyalgie of een andere vorm van reuma? Onze zorgcoördinator staat altijd klaar om u van vrijblijvend advies te voorzien. Bel: 020-6366837.

Auteur: posted by Karel de Vries, redactie Zuster Jansen

 

“Ik sta met een zuiver geweten”, aldus de arts die in 2016 euthanasie pleegde bij een dementerende vrouw

vrijdag 15 juni 2018, Tijd 9:05 uur

Euthanasie; een lastige kwestie. Zeker als er wilsonbekwaamheid bij komt kijken. Maar de verpleeghuisarts die in 2016 euthanasie pleegde bij een dementerende vrouw, staat nog steeds stellig achter haar beslissing. De arts liet tijdens de eerste zitting van het Regionaal Tuchtcollege, op aandringen van de Inspectie Gezondheidzorg en Jeugd (IGJ), weten dat ze ervan overtuigd is dat de demente vrouw euthanasie wilde. “Ik sta hier met een zuiver geweten”, aldus de verpleeghuisarts.

Wilsonbekwaam

Volgens de wet wordt euthanasie alleen toegestaan als het verzoek vrijwillig en weloverwogen is en wanneer er sprake is van ondraaglijk en uitzichtloos lijden. Toch vindt de IGJ dat de arts buiten de kaders heeft gehandeld. De inspectie vindt namelijk dat de wilsverklaring van de demente vrouw multi-interpretabel is. In de wilsverklaring stond aangegeven dat de vrouw euthanasie wilde plegen, wanneer zij daar zelf de tijd rijp voor achtte. Echter, deze specifieke verklaring hield geen rekening met eventuele wilsonbekwaamheid in de situatie waarin de demente vrouw zich bevond. “Iemand heeft het recht bij wilsonbekwaamheid niet overvraagd te worden”, zo stelt de verpleeghuisarts.

Euthanasie

De arts heeft de beslissing om euthanasie te plegen natuurlijk niet zomaar genomen. Volgens haar was het constant duidelijk dat de dementerende vrouw niet meer wilde leven. Als de arts haar vragen stelde, reageerde de oudere vrouw overdonderd; “Maar haar gedrag was overeenkomstig met haar verklaring”, aldus de arts. En niet alleen de arts merkte op dat de vrouw een einde aan haar leven wilde maken. Ook de dochter van de in 2016 overleden vrouw stelt dat haar moeder dood wilde; “Een dag voor haar overlijden verklaarde ze nog dat ze dood wilde.”

Auteur: posted by Karel de Vries, redactie Zuster Jansen

Fibromyalgie: Symptomen

woensdag 13 juni 2018, Tijd 8:00 uur

De meest gehoorde klachten in een lijst

Er zijn wel 100 symptomen die verband houden met fibromyalgie (ook wel: ‘wekedelenreuma’). Alle klachten noemen gaat wat ver; hieronder een lijst met de meest voorkomende.

Symptomen

Lichamelijk

 • Pijn (in gewrichten, bindweefsel, ‘tenderpoints’, spieren en ogen)
 • Hoofdpijn (opstoten van migraine)
 • Vermoeidheid
 • Darmproblemen (diarree of obstipatie)
 • Kou (met name handen en voeten)
 • Jeuk
 • Slikproblemen
 • Tintelingen/gevoelloosheid van handen en voeten
 • Rusteloze benen (‘Restless Leg Syndrom’ (RLS))
 • Hoesten
 • Problemen met slapen
 • Gevoeligheid voor ontstekingen
 • Gevoelig voor weersomstandigheden
 • Verlies van kracht
 • Snelle verzuring van het lichaam
 • Traag herstellend lichaam na blessures
 • Gewrichten bewegen verder dan normaal (hypermobiliteit)

Ogen

 • Droge ogen
 • Overgevoelig voor licht
 • Pijn
 • Dubbel of wazig zien

Lees meer over deze symptomen bij de ogen…

Neurologisch

 • Depressie
 • Angst
 • Sociale isolatie
 • Slaapklachten
 • Concentratieproblemen
 • Snel geïrriteerd
 • Piekeren

Tenderpoints

Pijn is het belangrijkste symptoom van fibromyalgie. Er zijn 18 punten vastgesteld waar die pijn het meeste voorkomt. Deze ‘tenderpoints’ of ‘drukpunten’ bevinden zich overal op uw lichaam:

 • Hoofd (2)
 • Hals en nek (4)
 • Rug (6)
 • Armen (2)
 • Benen (4)

Fibromyalgie

Aanval

Soms treden verschillende symptomen plotseling samen op. Dit wordt dan gezien als een ‘aanval’ van fibromyalgie. De symptomen zijn:

 • Hartkloppingen
 • Duizeligheid
 • Brandende ogen
 • Hele droge mond
 • Gevoelloze vingertoppen
 • Plotseling heel veel neusvocht
 • Kortademigheid
 • Druk op de borstkas

Het is echter niet duidelijk of een aanval het gevolg is van het syndroom, of dat ze vaak samen voorkomen.

Vrouwen

Vrouwen lijken het meest vatbaar voor (symptomen van) fibromyalgie. Waar dat precies aan ligt, is niet duidelijk.

Het is niet zo dat bepaalde klachten vaker voorkomen bij vrouwen dan bij mannen en kinderen. De symptomen zijn bij iedereen ongeveer hetzelfde, ongeacht leeftijd of geslacht. Er is één symptoom dat exclusief bij vrouwen voorkomt: pijn bij menstruatie.

Lees meer over fibromyalgie-symptomen bij vrouwen

Test

Herkent u veel van de symptomen, en wilt u checken of u mogelijk fibromyalgie hebt? Het FibroCentrum heeft een uitgebreide symptomenchecker op hun website. Volgens de organisatie geeft de uitslag u 88% zekerheid of u het syndroom wel of niet hebt.

Diagnose

Sinds 2010 gebruiken artsen de ‘fibromyalgiescore’ om de aandoening vast te stellen. Deze score is de optelsom van de pijn en symptomen die je hebt. Als de score 12 of hoger is, wordt de diagnose ‘fibromyalgie’ gesteld.

Vóór 2010 gebruikte men een methode die door veel artsen niet serieus genomen werd. Daardoor was het voor patiënten ook lastig om hun aandoening te laten erkennen. Gelukkig is dat nu anders.

Oorzaken

Van wekedelenreuma is nog steeds niet vastgesteld hoe het veroorzaakt wordt. Ongetwijfeld spelen zaken als voeding en stress een rol. Maar in hoeverre – en waarom precies – is allerminst zeker.

De aandoening kan ook weleens erfelijk zijn. In sommige families lijkt het vaker voor te komen.

Onderzoek is nog in volle gang.

Bezorgd?

Bent u bezorgd over de symptomen die u hebt? Wordt bij u uiteindelijk fibromyalgie vastgesteld? Ons advies: blijf er niet mee zitten. Vraag hulp en advies. En deel uw ervaringen, bijvoorbeeld op een forum. Gedeelde smart…