Mantelzorgers laten miljoenen aan waardering liggen

dinsdag 21 november 2017, Tijd 6:30 uur

Er is veel te doen om de waardering die mantelzorgers van de gemeente krijgen. Mantelzorgers krijgen van de gemeente een bepaalde vergoeding voor de dienst die zij hun naasten verlenen. Deze vergoeding wordt geuit als mantelzorgwaardering. Per gemeente bestaan er sterke verschillen in mantelzorgwaardering. Uit onderzoek blijkt dat mantelzorgers slecht geïnformeerd zijn over de grootte van de mantelzorgwaardering. Gezamenlijk laten mantelzorgers miljoenen euro’s aan waardering liggen.

Jaarlijks hebben veel mantelzorgers recht op een door de gemeente zelf ingevulde mantelzorgwaardering. Mantelzorgers kunnen deze waardering jaarlijks aanvragen bij het wmo-loket van de gemeente waar de persoon die verzorging ontvangt woonachtig is. Deze mantelzorgwaardering kan bestaan uit een geldbedrag, een dagje uit of een tegoedbon.

Gemeenten gaan uit van niet-geclaimd budget

De mantelzorgwaardering wordt door gemeenten vergoed vanuit het jaarlijkse mantelzorgbudget. De hoogte van de lokale mantelzorgbudgetten laat echter zien dat in geen enkele gemeente alle mantelzorgers beroep doen op zijn of haar mantelzorgwaardering. De beschikbare vergoeding loopt in sommige gemeenten op tot 200 euro.

Als iedere geregistreerde mantelzorger de waardering op zou vragen, ontstaat er een tekort van 227% op het totale mantelzorgbudget. Andere gemeenten waar weinig beroep wordt gedaan op het mantelzorgbudget zijn onder andere  Blaricum en Gooise Meren.

Grote verschillen in mantelzorgwaardering

De verschillen in Nederland omtrent de wettelijk bepaalde mantelzorgwaardering zijn zeer groot. Waar de ene gemeente een waardering van 200 euro per mantelzorger ter beschikking stelt, kan men bij de andere gemeente een waardebon van 50 euro ontvangen. Toch laten mantelzorgers de vergoeding, ongeacht de hoogte vaak liggen.

Meeste waardering blijft liggen in Eindhoven

Als iedere mantelzorger de mantelzorgwaardering ophaalt waar hij recht op heeft, dan ontstaan er vaak grote tekorten op de begroting van het mantelzorg budget. Om die reden stellen veel gemeenten een maximum bedrag in. Wanneer dit maximum wordt bereikt, komen nieuwe mantelzorgers niet meer in aanmerking voor een vergoeding.

In dit scenario zou de gemeente Eindhoven met het grootste tekort kampen, namelijk zo’n 9 miljoen euro. Andere gemeenten die in dit geval met een begrotingstekort zouden kampen zijn Almere (7,5 miljoen), Nijmegen (6,5 miljoen) en Amersfoort (5,9 miljoen). Onder deze gemeenten heeft alleen Nijmegen geen limiet in het budget opgesteld.

Wie het eerst komt, wie het eerst maalt

Voor mantelzorgers van gemeenten die een limiet hebben ingesteld op de mantelzorgwaardering is het verstandig om zich zo snel mogelijk bij het WMO loket te melden voor de mantelzorgwaardering. In deze gemeenten geldt immers een ‘wie het eerst komt, wie het eerst maalt’ principe.

Mantelzorgers die zich te laat bij het WMO loket melden lopen het risico dat de beschikbare vergoeding zijn limiet al heeft bereikt. Zij blijven dus met lege handen staan.

Meeste budget voor mantelzorgers in Amsterdam

Amsterdam is de gemeente met het hoogste mantelzorgbudget. In 2017 had de gemeente een mantelzorgbudget van zo’n 6,5 miljoen euro. Mantelzorgers krijgen hier een vergoeding in de vorm van een VVV bon ter waarde van 20 euro. Amsterdam wordt gevolgd door Rotterdam, wat in 2017 een budget had van zo’n 6,1 miljoen euro. Hier heeft men onder andere recht op een OV pas en een tegoedbon met een totale waarde van 60 euro.

De gemeente Den Haag heeft een mantelzorgbudget van 4,4 miljoen euro. Mantelzorgers hebben hier recht op 100 euro credits in de mantelzorg webshop.

Alzheimer en dementie: wat is het verschil?

vrijdag 17 november 2017, Tijd 10:10 uur

Is ‘Alzheimer’ hetzelfde als ‘dementie’? Nee. Het zit zo:

‘Dementie’ is de verzamelnaam voor ziektes die de hersenen aantasten.

(De ziekte van) ‘Alzheimer’ is één van de vormen van dementie.

Andere vormen van dementie zijn: vasculaire dementie, lewy body dementie, frontotemporale dementie en semantische dementie.

In totaal zijn er zo’n 50 verschillende vormen van dementie.

Lees verder

Wat is de levensverwachting van een Alzheimer-patiënt?

dinsdag 07 november 2017, Tijd 10:48 uur

Een patiënt met de ziekte van Alzheimer heeft een kortere levensverwachting dan mensen zonder Alzheimer. Vanaf het vaststellen van vroege Alzheimer zijn de statistieken als volgt:

  • De levensverwachting loopt uiteen van 3 tot 20 jaar
  • Gemiddeld is de levensverwachting 8 tot 10 jaar
  • Slechts 3 procent is na 14 jaar nog in leven

Deze cijfers zijn continu in beweging. De behandelmethodes staan immers niet stil. Hoe meer men de ziekte weet te vertragen (door nieuwe medicijnen, bijvoorbeeld), hoe hoger de levensverwachting zal worden.

Op dit moment is Alzheimer nog ongeneeslijk. Wie weet verandert dit in de toekomst. Tot die tijd hebben patiënten met Alzheimer-dementie nog een (veel) kortere levensverwachting.

Lees verder

De ziekte van Alzheimer: verloop & fases

woensdag 25 oktober 2017, Tijd 7:33 uur

U hebt Alzheimer. Of het gaat om uw naaste. En nu wilt u weten: hoe verloopt de ziekte? Welke fases zijn er? En wat is eigenlijk de snelheid van het verloop?

Er bestaan verschillende fase-indelingen voor de ziekte van Alzheimer. Sommige bronnen spreken van 3 fases. Andere van 4. Wij hanteren in dit artikel het meest uitgebreide model met 7 fasen.

Lees verder

Wat is de oorzaak van de ziekte van Alzheimer?

maandag 23 oktober 2017, Tijd 7:00 uur

Er is nog maar bitter weinig bekend over de (belangrijkste) oorzaak van Alzheimer. Laat staan dementie in het algemeen.

Op dementie.nl staat te lezen dat het ontstaan van Alzheimer te maken zou kunnen hebben met eiwitten. En wel 2 soorten: ‘Beta-amyloïde’ (plaques) en ‘tau-eiwitten’.

Maar wat heeft u aan die informatie? Uw onderliggende vraag is hoogstwaarschijnlijk: ‘Wat zijn oorzaken waar ik zélf invloed op heb?’ Want u wilt Alzheimer voorkomen.

Nogmaals: harde, bewezen 1-op-1 oorzaken van Alzheimer zijn nog niet gevonden. Maar er is wel aantoonbaar verband tussen uw gezondheid en levensstijl en het ontstaan van (vroege) Alzheimer.

Lees verder

Onderzoek naar waardering voor mantelzorgers

dinsdag 17 oktober 2017, Tijd 7:00 uur

Gemeenten zijn wettelijk verplicht om een mantelzorgwaardering te geven aan hun inwoners die als mantelzorger werkzaam zijn. Een mantelzorgwaardering kan jaarlijks, door iedereen die mantelzorger is, worden opgevraagd bij het wmo-loket van de gemeente waar de persoon die wordt verzorgd woont. Iedere gemeente heeft mantelzorgers die vrijwillig het (vaak zware) werk van en voor hun naasten op zich nemen. Toch waarderen niet alle gemeenten deze inzet gelijk.

Dit blijkt uit onderzoek wat is uitgevoerd onder 39 gemeenten. Dit onderzoek is uitgevoerd op basis van data van de grootste gemeenten van Nederland (inclusief de provinciale hoofdsteden), aangevuld met de rijkste en armste gemeenten van Nederland.

Dagje uit of 200 euro: zo groot zijn de verschillen in mantelzorgwaardering
Iedere gemeente heeft mantelzorgers die vrijwillig het (vaak zware) werk voor hun naasten op zich nemen. Toch waarderen gemeenten deze inzet niet allemaal gelijkwaardig.

De onderlinge verschillen in mantelzorgwaardering lopen op tot wel 200 euro. In plaats van een uit te keren bedrag, kiezen sommige gemeenten voor een waardering in natura. Zo hebben mantelzorgers in Groningen alleen recht op een ijsje of bloemen.

Ook in steden als Eindhoven, Nijmegen, Kerkrade of Almere wordt een bedrag van €200,- per mantelzorger gegeven.

Gemeenten met laagste waardering
In de provincie Groningen heeft de gemeente Pekela de mantelzorgwaardering als geldbedrag afgeschaft, net als in de Friese hoofdstad Leeuwarden. In Wassenaar en Zwolle is de vergoeding ook afgeschaft, maar hier krijgen mantelzorgers een zogenaamde mantelzorgdag. Deze dag bestaat in Wassenaar dit jaar onder andere uit een ‘sing-a-long’ met de ‘power girls’.

In Rotterdam krijg je 25 euro OV-tegoed, in Utrecht een mantelzorgdag en in Tilburg een bloemetje of een fashioncheque. In Oldambt houden ze de vergoeding voor mantelzorgers nog even geheim en kun je ‘ontspanning’ aanvragen bij het Wmo-loket.

Uit onderzoek blijkt dat de meeste onderzochte steden een stuk guller zijn dan een simpele tegoedbon of een bosje bloemen. Gemiddeld bedraagt de vergoeding bij de onderzochte gemeenten die wél een vergoeding geven zo’n 86 euro.

Gemeente Provincie Waardering Mantelzorgers in € Gemeente Provincie Waardering Mantelzorgers in €
Eindhoven NB € 200 Haaren NB € 55
Almere FL € 200 s-Hertogenbosch NB € 50
Nijmegen GE € 200 Deventer OV € 50
Heerlen LI € 200 Leiden ZH € 50
Kerkrade LI € 200 Rotterdam ZH € 25
Maastricht LI € 200 Oldambt GR € 0 *
Amsterdam NH € 200 Tilburg NB € 0 *
Amersfoort UT € 200 Zwolle OV € 0 *
Emmen DR € 200 Utrecht UT € 0 *
Lelystad FL € 180 Middelburg ZE € 0 *
Arnhem GE € 150 Wassenaar ZH € 0 *
Gooise Meren NH € 150 Den Haag ZH € 0 *
Laren NH € 150 Leeuwarden FR € 0 *
Blaricum NH € 150 Rozendaal GE € 0 *
Assen DR € 100 Pekela GR € 0 *
Apeldoorn GE € 100 Enschede OV € 0 *
Alphen-Chaam NB € 100 Groningen GR € 0 *
Westland ZH € 100 Bloemendaal NH € 0 *
Venlo LI € 75 Haarlem NH € 0 *
Breda NB € 75 * Gemeenten bieden waardering in natura

 

Is de ziekte van Alzheimer te voorkomen?

maandag 16 oktober 2017, Tijd 7:19 uur

Kan Alzheimer voorkomen worden? En zo ja, hoe dan? In dit artikel zetten we de risicofactoren op een rijtje. En daarnaast antwoord op de vraag: kan voeding verschil maken?

Specialisten zeggen: ‘Een gezonde levensstijl kan Alzheimer voorkomen’

Specialisten zijn het er over eens: veel gevallen van dementie – en dus ook Alzheimer – kunnen wel degelijk voorkomen worden. En daar heeft u zelf invloed op: door een gezonde levensstijl aan te nemen.

Maar pas op: vertrouw informatie en tips op internet niet zomaar. Er zijn veel beweringen over het voorkomen van Alzheimer die niet bewezen zijn. Sommige tips kunnen zelfs schadelijk zijn voor uw gezondheid.

Vertrouw daarom alléén informatie van autoriteiten op het gebied van dementie. Denk aan Stichting Alzheimer Nederland. En ga altijd op zoek naar bewijs voor de beweringen.
Lees verder

Is de ziekte van Alzheimer erfelijk of niet?

woensdag 11 oktober 2017, Tijd 14:37 uur

Alzheimer ‘zit in uw familie’. Althans, zo lijkt het. Misschien heeft of had uw moeder het. Of een broer of zus. Dat baart u zorgen: krijg ik het nu ook? Is de ziekte van Alzheimer erfelijk?

Het is wel degelijk zo dat sommige vormen van dementie erfelijk zijn. Maar Alzheimer meestal niet. Volgens Stichting Alzheimer Nederland loopt u slechts een klein verhoogd risico.

Wat erfelijkheid betreft heeft u heel weinig te vrezen van dementie.

Lees verder

Van casemanager dementie naar dementieverpleegkundige

donderdag 05 oktober 2017, Tijd 7:43 uur

De V&VN-vakgroep Casemanagers Dementie bracht recentelijk een uitgebreide en interessante nieuwsbrief naar buiten over een grote verandering die gaat plaatsvinden. De term en functie casemanager dementie (soms ook wel dementieconsulent, zorg(traject)medewerker of soortgelijke termen) gaat namelijk een verdieping krijgen in de nabije toekomst.

Omdat de vergrijzing een belangrijke rol speelt in Nederland, zullen steeds meer mensen te maken krijgen met dementie. Ruim 70 procent van de mensen met dementie woont thuis, verzorgd door één of meerdere mantelzorgers. Juist omdat meer mensen langer thuis blijven wonen, is het belangrijk dat er langdurig een vast en vertrouwd aanspreekpunt voor ze is. Momenteel is dat de casemanager dementie. Deze functie bestaat ongeveer sinds het jaar 2000, en wordt door diverse zorgmedewerkers (met diverse vooropleidingen) vervuld.

Lees verder

Lang(er) thuis blijven wonen

zondag 01 oktober 2017, Tijd 9:59 uur

Steeds meer mensen willen zolang mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen. En dan met name ouderen. Ziek, zwak of misselijk: senioren willen verhuizing naar een verpleeghuis voorkomen.

En waarom niet? De mogelijkheden zijn tegenwoordig legio. Tot uw dood aan toe: er is geen enkele reden waarom u niet gewoon altijd thuis kunt blijven wonen. En dan nog comfortabel ook.

Lees verder

Prinsjesdag 2017: wat zijn de gevolgen voor de zorg?

woensdag 20 september 2017, Tijd 12:29 uur

Wellicht heeft u tijdens Prinsjesdag, op 19 september 2017, de televisiereportages wel gevolgd en weet u al het één en ander over de nieuwe begroting. U heeft dan waarschijnlijk gehoord dat de gepensioneerden en mensen met een uitkering er het minst op vooruitgaan, en dat vooral de hogere inkomens de koopkracht zullen zien stijgen. Maar wat is er precies gezegd over de zorg, en waar moeten met name ouderen rekening mee gaan houden? Zuster Jansen zet voor u een aantal belangrijke zaken op een rij die op Prinsjesdag 2017 zijn gepresenteerd.

Begroting zonder nieuw kabinet

Het lastige dit jaar is dat er nog geen nieuw kabinet is gevormd, en dat de onderhandelingen tussen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie nog steeds bezig zijn. Dit heeft namelijk invloed op de nieuwe begroting: er zijn veel plannen die nog niet gefinaliseerd zijn, en die daardoor nog niet gepresenteerd kunnen worden. Dit geldt vooral voor plannen waarvoor extra financiële middelen nodig zijn. De komende weken of maanden, en zeker wanneer het nieuwe kabinet uiteindelijk gevormd is, kunnen er dus nog steeds veranderingen doorgevoerd worden in de begroting. Houd er dus rekening mee dat er nog wijzigingen en aanvullingen kunnen zijn.

Wat zegt de Miljoenennota over de zorg?

De Miljoenennota voor 2018 bevat op verschillende punten informatie over de zorg. In tegenstelling tot de voorgaande jaren, blijft het eigen risico onveranderd: nog steeds is het verplichte eigen risico een bedrag van 385 euro in 2018. De totale verwachte zorgkosten zullen stijgen naar 73 miljard euro in 2018, wat natuurlijk ook invloed heeft op de zorgpremie: gemiddeld betaalt men in 2018 6 euro meer premie per maand. De maximale zorgtoeslag zal daarentegen ook stijgen, naar 1197 euro.

De verwachting is verder dat het aantal banen in de zorg zal stijgen met 2,6 procent.

Begroting van het ministerie van VWS

Het ministerie van VWS (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) geeft aan dat de kwaliteit van zorg in verpleeghuizen omhoog moet. Daarom wordt er geld vrijgemaakt voor de implementatie van het Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg. Hier was eerder incidenteel 100 miljoen euro voor vrijgemaakt, en in de Voorjaarsnota van 2017 nog eens structureel 100 miljoen vanaf 2017. Vanaf 2018 wordt hier 335 miljoen euro voor vrijgemaakt, zodat de kwaliteit van de zorg in verpleeghuizen omhoog gaat en het aantal handen aan het bed kan toenemen.

Meer personeel in verpleeghuizen

Voor de scholing van verpleeghuispersoneel wordt in de periode 2017-2021 in totaal 275 miljoen euro beschikbaar gesteld. De kosten in 2018 worden gedekt binnen de VWS-begroting. De aandacht op dit punt is nodig, omdat het tekort aan zorgmedewerkers behoorlijk oploopt. Een extra impuls van 350 miljoen euro tot 2022 moet ervoor zorgen dat nieuwe mensen kunnen worden aangetrokken en dat het huidige personeel zoveel mogelijk kan worden behouden. Denk hierbij aan scholing voor huidig en nieuw personeel, en het aantrekkelijker maken van werken in de zorg.

Daarnaast is er 8 miljoen euro beschikbaar in 2018 om de structuur van vervolgopleidingen beter vorm te geven. Het gaat dan om opleidingen voor zorgprofessionals die buiten het ziekenhuis werken, zoals bij de patiënt thuis.

Meer bedden in eerstelijnsverblijven

Soms kan iemand door ziekte even niet thuis wonen, maar is verblijf in een ziekenhuis ook niet mogelijk of wenselijk. Wanneer u niet kiest voor een oplossing bij u thuis, zoals particuliere thuiszorg, is er de mogelijkheid om te kiezen voor een eerstelijnsverblijf. Hier maken steeds meer ouderen gebruik van, is gebleken. Vanaf 2017 heeft het huidige kabinet 55 miljoen euro ingezet voor extra bedden en de organisatie die hiervoor nodig is. Dit komt neer op 315 miljoen euro voor 2018.

Oog op de toekomst

Sinds 2015 zijn de taken van de gemeenten en de wijkverpleegkundigen omvangrijker en belangrijker geworden. Het ministerie van VWS bereidt daarom een wet voor die de administratieve lasten zal doen afnemen, en die de samenwerking en professionalisering van zorgverleners in de sociale en medische zorg zal bevorderen.

Zoals gezegd kunnen er nog steeds zaken veranderen, gezien het kabinet nog geen definitieve vorm heeft aangenomen. Mocht er informatie beschikbaar komen over andere plannen die voor u relevant kunnen zijn, dan zullen we u hierover uiteraard informeren via deze website.

Medicijn tegen dementie

dinsdag 19 september 2017, Tijd 13:48 uur

Is er een medicijn tegen dementie? Helaas, nog niet. Er zijn nu géén medicijnen die dementie vertragen. Laat staan genezen.

Er is wél hoop: nieuwe medicijnen tegen dementie zijn volop in ontwikkeling. En er zijn al middelen die de symptomen van de hersenziekte onderdrukken.

Lees verder

Ouderenbonden

maandag 18 september 2017, Tijd 9:21 uur

Als u op leeftijd bent en graag contact zou willen leggen met andere ouderen, kunt u zich aansluiten bij een ouderenbond. Het doel van een ouderenbond is om saamhorigheid te creëren onder ouderen, maar bijvoorbeeld ook om belangen te behartigen, en ouderen van handige informatie te voorzien. Daarnaast kunt u vaak profiteren van aantrekkelijke kortingen, als u lid bent van een ouderenbond.

Er zijn verschillende soorten ouderenbonden: u kunt zich aansluiten bij een algemene bond, maar het is ook mogelijk om te kiezen voor een bond waarbij een specifieke interesse of visie centraal staat. Wellicht wilt u zelfs als vrijwilliger of ambassadeur aan de slag bij één van de organisaties: ook dat is vaak uitstekend mogelijk bij u in de regio. In dit artikel lichten we enkele van de grootste ouderenbonden voor u uit, en vertellen we u meer over de beweegredenen en mogelijkheden binnen deze verenigingen en netwerken.

Lees verder

Medicatie bij Parkinson

Tijd 9:09 uur

Als u Parkinson heeft, is medicatie niet direct van belang. Zodra u door Parkinson last krijgt in uw dagelijkse leven, zal uw neuroloog beginnen met medicijnen voorschrijven.

Welke soorten zijn er? Wat zijn mogelijke bijwerkingen? Waarom hameren artsen op een strak innameschema? Wat is het verband met voeding? Deze en andere vragen komen aan bod.

Lees verder

Verloop van de ziekte van Parkinson

maandag 04 september 2017, Tijd 9:56 uur

U heeft Parkinson (of u vermoedt dit). Dus u maakt zich zorgen: hoe verloopt de ziekte?

Wat kunt u verwachten? Welke symptomen? Gaat Parkinson altijd gepaard met dementie? Kunt u thuis blijven wonen, of moet u straks naar een verzorgingshuis?

En hoe snel gaat het eigenlijk allemaal?

Op al deze vragen geven we antwoord in dit artikel.

Lees verder