Over welke vaardigheden moet een verzorgende/verpleegkundige beschikken?

Wil je graag als verzorgende of verpleegkundige aan de slag, bijvoorbeeld in de (particuliere) thuiszorg? Dan is het belangrijk dat je over bepaalde vaardigheden beschikt. Sommige taken horen specifiek bij een bepaalde functie, maar er zijn ook eigenschappen die je eigenlijk altijd moet hebben als je in de zorg werkzaam wilt zijn.

In dit artikel zet particuliere thuiszorgorganisatie Zuster Jansen voor je op een rij wat je ongeveer moet weten en kunnen om als verzorgende in de thuiszorg aan de slag te gaan.

Vaardigheden

In de (particuliere) thuiszorg ben je (in het geval van 24-uurs zorg) dag en nacht verantwoordelijk voor de zorgvrager. Vanaf het moment van opstaan tot het moment dat hij/zij weer naar bed gaat, en zelfs ‘s nachts. Om een goede zorgverlener te zijn, dien je sowieso over de volgende vaardigheden en competenties te beschikken:

  • Leuk vinden om met mensen te werken
  • Lichamelijk in een goede conditie zijn
  • Goed kunnen communiceren
  • Oog voor detail hebben
  • Empathisch zijn en je goed kunnen inleven in de zorgvraag
  • Flexibel zijn en emotioneel stabiel
  • Respect hebben voor de wensen van cliënten en je kunt je verdiepen in de zorgvraag
  • Oplossingsgericht kunnen denken en kunnen inspelen op ontwikkelingen
  • Goed kunnen luisteren
  • Goed contact kunnen onderhouden met bijvoorbeeld de huisarts of de fysiotherapeut
  • Zelfstandig zaken kunnen regelen (bijvoorbeeld hulpmiddelen voor je cliënt)

Opleiding en achtergrond

Als je bij een particuliere thuiszorgorganisatie als Zuster Jansen aan de slag wil, moet je uiteraard opgeleid zijn in de zorg. De zzp’ers die voor ons werkzaam zijn, vallen in één van de volgende categorieën:

  • Helpenden/verzorgende (niet gediplomeerd)
  • Gediplomeerde verzorgenden: Verzorgende IG (VIG) en ziekenverzorgenden
  • Verpleegkundigen (BIG geregistreerd)
  • Gepensioneerde verpleegkundigen met of zonder BIG registratie
  • Veelal MBO niveau

Zuster Jansen werkt uitsluitend met zorgverleners die werkzaam zijn als zzp’er. Dit is echter niet bij alle particuliere thuiszorgorganisaties het geval, soms kun je ook in loondienst werken.

Opleidingsmogelijkheden

Er zijn verschillende opleidingen die gericht zijn op zorg. Het ROC heeft landelijk bijvoorbeeld de opleidingsrichting Zorg en welzijn. Met de opleidingen die hieronder vallen kun je onder andere doktersassistent, verzorgende (IG), verpleegkundige, sociaal werker, pedagogisch medewerker of medewerker maatschappelijke zorg worden. Zorgopleidingen worden ook binnen ziekenhuizen aangeboden, of bij hbo-instellingen. Zo is er bijvoorbeeld de opleiding Verpleegkunde op hbo-niveau, waarbij je zorg leert verlenen aan jong en oud.

Als je al opgeleid bent en diploma’s op zak hebt, kun je altijd bijscholing volgen om bepaalde kennis en vaardigheden op te doen of tot een hoger niveau te tillen. Dit doe je dan in de vorm van cursussen of trainingen. Het Erasmus MC biedt bijvoorbeeld een breed scala aan opleidingen, trainingen en congressen waar je je kennis mee op peil houdt.

 

Vaardigheden verzorgende

BIG-registratie actueel houden

Heb je een BIG-registratie en wil je blijven werken als verpleegkundige, dan ben je verplicht je iedere vijf jaar opnieuw te registreren. Cliënten en werkgevers moeten er namelijk op kunnen vertrouwen dat je werkervaring en je niveau op peil zijn, en dat je je werk goed kunt blijven uitvoeren. Bij herregistratie wordt in eerste instantie gekeken naar je werkervaring van de afgelopen vijf jaar. In deze jaren moet je 2080 uren als verpleegkundige hebben gewerkt, wat neerkomt op ongeveer acht uur per week.

De werkzaamheden die je hebt uitgevoerd, moeten aan bepaalde eisen voldoen. Meer informatie hierover vind je op de website van het BIG-register. Lukt het je niet om aan de werkervaringseis te voldoen, dan is er de scholingseis. Dit betekent dat je een landelijk examen doet om in aanmerking te komen voor herregistratie. In sommige gevallen kan dit traject meer dan een half jaar duren: het is dus belangrijk dat je hier goed op voorbereid bent.

De termen bevoegd en bekwaam spelen hier een grote rol: als je bepaalde handelingen vijf jaar lang niet hebt uitgevoerd ben je misschien wel bevoegd om deze uit te voeren, maar ben je eigenlijk niet meer bekwaam. Ga je het landelijke examen doen en wil je daar goed op voorbereid zijn, dan kun je verschillende bijscholingstrajecten volgen.

Deze ervaring geldt als pré

Zuster Jansen richt zich op laagcomplexe zorg, die verleend wordt in zeer uiteenlopende situaties. Denk hierbij aan:

  • Verzorging van mensen met dementie/Alzheimer, Parkinson of een andere (chronische) ziekte
  • Het bieden van palliatieve/terminale zorg
  • Overbruggingszorg: tijdelijke zorg die wordt ingezet als iemand bijvoorbeeld in afwachting is van verblijf in een zorginstelling
  • Zorg na ontslag uit het ziekenhuis, bijvoorbeeld na een heupoperatie
  • Tijdelijke hulp om mantelzorgers bij te staan

Het spreekt dan ook voor zich dat we de voorkeur zouden geven aan zorgverleners die ervaring hebben met deze situaties en cliëntengroepen, en hier ook referenties van kunnen tonen. Zorgverleners die bij ons komen werken hebben doorgaans minimaal twee jaar recente ervaring in de (particuliere) thuiszorg.

Verder kijken wij ook naar wat verzorgenden uitstralen, en of ze het vertrouwen kunnen bieden waar onze cliënten naar op zoek zijn. Op onze website, onder het kopje ‘klanttevredenheid’, zie je zoal wat de reacties van onze cliënten zijn. Deze informatie blijven wij continu gebruiken om de kwaliteit van onze zorg op peil te houden. Deze klantgerichte instelling verwachten wij ook van verzorgenden die bij ons willen komen werken.

Lees hier reviews van ZZP’ers die werken voor Zuster Jansen

Thuiszorg ZZP referentie

review ZZP-er Zuster Jansen

Passie voor de zorg

Droom jij al vanaf jonge leeftijd over werken als zuster of verpleegkundige? Heb jij met veel plezier je opleidingen gevolgd en de nodige ervaring opgedaan? Dan valt er ontzettend veel te kiezen als je op zoek bent naar een dynamische baan die veel voldoening geeft. De wereld van de zorg is namelijk heel veelzijdig: je kunt als verzorgende of verpleegkundige 1 op 1 zorg gaan bieden, in het ziekenhuis gaan werken, bij een zorgverzekeraar aan de slag gaan of meerijden op de ambulance. Wat zijn jouw drijfveren om voor iemand te willen zorgen? Wanneer jij empathie hebt voor mensen en je graag 100 procent wil inzetten om iemand de best mogelijke kwaliteit van leven te geven, hoor jij misschien wel helemaal thuis in de (particuliere) thuiszorg.

Het komt erop neer dat je als verpleegkundige of verzorgende eigenlijk affiniteit moet hebben met alle aspecten van zorg: jij kunt er tenslotte voor zorgen dat iemand zich menselijk en actief blijft voelen, ook in zware situaties.

Verantwoordelijkheid

Als verpleegkundige of verzorgende heb je vaak veel verantwoordelijkheid, zeker als je 1 op 1 verzorging biedt in de thuissituatie. Je voert niet alleen bepaalde taken (zelfstandig) uit, maar je overlegt daarnaast ook met familie en de behandelend arts. Jij zorgt ervoor dat de informatie-overdracht soepel verloopt, en dat je juiste mensen op het juiste moment worden betrokken bij de situatie als er ontwikkelingen zijn. Als verpleegkundige werk je bovendien dikwijls samen met andere disciplines, al is het soms alleen maar om te overleggen. Voorbeelden zijn:

  • Gesprekken met de huisarts
  • Overleg en afspraken maken met de fysiotherapeut
  • Contact met apotheker
  • Gesprekken met de wijkverpleegkundige
  • Overleg met de ergotherapeut
  • Bespreking met geriater over bijvoorbeeld de medicatie

Professionaliteit en verantwoordelijkheid houdt tevens in dat je een professionele relatie onderhoudt met zowel de zorgvrager als de eventuele mantelzorger. Je reflecteert op je eigen gedrag en je normen en waarden, en je zorgt ervoor dat de zorg aansluit op de beleving van de zorgvrager en mantelzorger.

Flexibiliteit

Particuliere thuiszorg is zorg die helemaal wordt afgestemd op de behoefte van de zorgvrager. De ene keer houdt dit in dat er 24 uur per dag zorg nodig is, de andere keer gaat het ‘slechts’ om 5-uurs ondersteuning. Ook komt het natuurlijk voor dat mensen ‘s nachts hulp of zorg nodig hebben. Kortom: als je in dit vakgebied werkzaam wilt zijn, moet je er op voorbereid zijn dat er flexibiliteit van je gevraagd wordt. Het kan gaan om de (hoeveelheid) uren die je werkt, maar het kan ook gaan om afstand: niet alle cliënten wonen de hoek.

Flexibiliteit is nodig als je in de particuliere thuiszorg wil werken. Je voert namelijk zeer uiteenlopende taken uit, die helemaal afhangen van hoe de omstandigheden zijn. Misschien zorg je voor iemand die aan het bed gekluisterd is, maar het kan ook zijn dat je iemand ondersteunt die nog relatief veel zelf kan. Als verpleegkundige of verzorgende in de particuliere thuiszorg ben je continu bezig met het welzijn van je patiënt, op verschillende manieren: de ene dag regel je misschien een verlaagd bed of een ander hulpmiddel voor je cliënt, en de andere dag begeleid je de cliënt tijdens een activiteit of dagje uit. Kortom: iedere dag kan voor jou weer een heel andere invulling krijgen. Van jou wordt verwacht dat je de flexibiliteit bezit om zelfstandig te werk te gaan, waarbij je het welzijn van je cliënt centraal stelt en goed inspeelt op mogelijkheden en wensen. Je biedt basiszorg, maar ondersteunt bijvoorbeeld ook bij huishoudelijke verzorging. Je staat klaar met gezelschap en een luisterend oor, maar je signaleert ook tijdig veranderingen en speelt hierop in door bijvoorbeeld overleg te plegen met de huisarts.

Geduld en begrip

Als je dagelijks zorgt voor mensen met een lichamelijke of mentale ziekte of beperking, zul je het nodige geduld en begrip moeten kunnen opbrengen in bepaalde situaties. Niet alles gaat zo snel als jij het zelf kunt, bovendien kunnen bepaalde symptomen er ook voor zorgen dat sommige dingen helemaal niet gaan. Dit kan voor je cliënt emotioneel heel moeilijk zijn. Het is daarom belangrijk dat jij je goed kunt aanpassen aan het tempo van degene voor wie je zorgt, en dat je ten volle begrijpt met welke beperkingen je te maken hebt.

Meer weten over werken bij Zuster Jansen?

Het proces voor werving en selectie van Zuster Jansen is er helemaal op gericht om de beste zorgverleners binnen te halen, zodat cliënten de best mogelijke zorg ontvangen. Ben jij zzp’er in de zorg en wil je meer informatie over werken bij Zuster Jansen? Lees op onze website dan meer over waar wij naar op zoek zijn.

Direct inschrijven bij Zuster Jansen