Hét thuiszorgbureau voor particuliere cliënten!

Landelijk werkend met uitstekende zorgverleners...

Bekijk ons zorgaanbod

 

Waarom Zuster Jansen?

  • Kleine vaste zorgteams
  • Met professionele zorgverleners
  • Uitstekende referenties
  • Zorg met respect en aandacht
  • In uw eigen vertrouwde omgeving
  • Lid van branchevereniging
  • HKZ gecertificeerd

Dementie te voorspellen met hersenscan

zaterdag 19 november 2022, Tijd 11:59 uur

Een PET-hersenscan kan aantonen dat iemand grote kans heeft om binnen een paar jaar dementie te ontwikkelen. Oók wanneer die nog helemaal geen problemen heeft met het geheugen. Dat is het resultaat van een onderzoek van Alzheimercentrum Amsterdam, het Amsterdam UMC en de Universiteit van Lund in Zweden.

Invloed van eiwitten

Het onderzoek richtte zich op de invloed van eiwitten bij Alzheimer. De conclusie van de onderzoekers is, dat samenklonterende eiwitten tot de ziekte kunnen leiden. Laat de PET-herenscan die samenklontering zien? Dan is er dus grote kans op Alzheimer binnen enkele jaren.

De eiwitten waar het om gaat (amyloïde en tau) kunnen pas een paar jaar zichtbaar gemaakt worden bij de scans.

Niet alle wetenschappers zijn het echter eens met het verband van deze eiwitten en Alzheimer. Die vinden dat je pas van Alzheimer mag spreken als er daadwerkelijk geheugenproblemen gediagnosticeerd zijn.

Opzet van het onderzoek

De deelnemers aan het onderzoek  (1.325 in totaal) werden 3 jaar gevolgd. Zij kwamen uit Nederland, Zweden, Australië en de Verenigde Staten. Allereerst kregen ze een PET-hersenscan.

Vervolgens werden ze ieder jaar neuropsychologisch onderzocht: ze kregen geheugentests. En een neuroloog onderzocht symptomen die duiden op milde hersenproblemen en/of dementie.

Conclusies van het onderzoek

De conclusies van het onderzoek naar de rol van eiwitten bij Alzheimer zijn:

  • Bij mensen zonder hersenproblemen maar mét afwijkende hersenscans is de kans op milde hersenklachten binnen 3,5 jaar 19x groter
  • Bij deze mensen was de kans op dementie 42(!) keer hoger.
  • Deze mensen gingen in de neuropsychologische tests ook veel sneller achteruit. Hun geheugen werd bijvoorbeeld fors slechter, ten opzichte van mensen zonder afwijkende scans.

Belang van het onderzoek

De onderzoekers zeggen dat de resultaten erg belangrijk zijn. Zo kunnen er in de toekomst medicijnen ontwikkeld worden, die de ophopende eiwitten kunnen opruimen.

Daarnaast kan er – dankzij de scans – veel beter voorspeld worden hoe snel iemand achteruit gaat. Daar kan dan bijvoorbeeld hulp en behandeling op afgestemd worden.

Auteur: redactie Zuster Jansen

Artikelen archief