Hét thuiszorgbureau voor particuliere cliënten!

Landelijk werkend met uitstekende zorgverleners...

Bekijk ons zorgaanbod

 

Waarom Zuster Jansen?

  • Kleine vaste zorgteams
  • Met professionele zorgverleners
  • Uitstekende referenties
  • Zorg met respect en aandacht
  • In uw eigen vertrouwde omgeving
  • Lid van branchevereniging
  • HKZ gecertificeerd

ChatGPT diagnosticeert soms beter dan artsen

vrijdag 02 februari 2024, Tijd 14:22 uur

Weet u nog toen een schaakcomputer de wereldkampioen versloeg? Zo verslaat ChatGPT soms artsen bij het stellen van een diagnose, zowel vóór als ná labtests. En dat terwijl we nog maar aan het begin van deze ontwikkeling staan. Wat betekent dat voor de gezondheidszorg in de toekomst?

Het onderzoek ging vooral over ‘het inschatten van waarschijnlijkheden in het diagnostische proces’. Oftewel: hoe waarschijnlijk een ziekte is op basis van de symptomen. Er deden 550 artsen aan mee.

Artsen moeten vaak dit soort diagnoses stellen, die ongelooflijk complex zijn. Maken ze daarin fouten (wat dus vaak gebeurt)? Dan kan een patiënt onnodige behandelingen, tests en/of medicijnen krijgen. Het zou daarom een goede ontwikkeling kunnen zijn, wanneer kunstmatige intelligentie ze daarbij ondersteunt.

ChatGPT scoort goed

De onderzoekers voedden ChatGPT eerst met de patiëntgegevens. Daarmee maakte de robot inschattingen over de waarschijnlijkheid op ziektes. Daarna voegden de onderzoekers daaraan diagnostische testresultaten toe (bijvoorbeeld röntgenfoto’s, mammografieën, stress tests en urinemonsters). Daarna stelde ChatGPT zijn diagnose bij.

Wat bleek? Het geavanceerde taalmodel was enorm accuraat, met name bij negatieve testresultaten. Dan was de AI beter dan de menselijke artsen. Bij positieve testresultaten waren zijn prestaties echter wisselend: dan was de bot vergelijkbaar met mensen, en soms nauwkeuriger.

De verklaring hiervoor? De onderzoekers denken dat artsen negatieve resultaten soms niet vertrouwen en tegen de uitslagen ingaan. Dan is ChatGPT dus een hele goede ondersteuning, want die kan veel nauwkeurigere inschattingen maken.

Mogelijkheden van AI in de zorg

Deze resultaten geven te denken: hoe kunnen we AI steeds meer onderdeel maken van de dagelijkse medische praktijk? De mogelijkheden van AI in de zorg groeien dagelijks. Internationaal wordt er fel gediscussieerd over de hulp van AI bij diagnostiek, preventie en behandelingen.

Ja, ook AI maakt fouten. Maar nu al minder dan mensen. Dus ook artsen staan open voor ChatGPT als assistent. Een Israëlisch ziekenhuis heeft bijvoorbeeld al een speciale versie van de software, om te helpen bij triage. Ook in Amerikaanse ziekenhuizen gebruiken ze al tal van slimme innovaties op basis van AI. De potentie is enorm groot.

Valkuilen van AI in de zorg

Natuurlijk zijn er ook valkuilen, waar medici op bedacht moeten blijven. De grootste zorgen gaan over transparantie en consistentie. Want hoe werkt het precies? En waarom zijn de uitkomsten niet altijd hetzelfde en dus even betrouwbaar?

Daarom blijft een kritische blik nodig. En onderzoekers waarschuwen ervoor om AI niet te veel op de stoel van de arts te laten zitten. Anders gezegd: AI is een goede copiloot, maar moet niet zelf gaan vliegen.

Auteur: redactie Zuster Jansen

Artikelen archief