Hét thuiszorgbureau voor particuliere cliënten!

Landelijk werkend met uitstekende zorgverleners...

Bekijk ons zorgaanbod

 

Waarom Zuster Jansen?

  • Kleine vaste zorgteams
  • Met professionele zorgverleners
  • Uitstekende referenties
  • Zorg met respect en aandacht
  • In uw eigen vertrouwde omgeving
  • Lid van branchevereniging
  • HKZ gecertificeerd

Hartstichting; meer AED’s nodig om overlevingskans bij hartstilstand te vergroten

dinsdag 08 oktober 2019, Tijd 8:39 uur

Bij een hartstilstand stopt het hart met pompen, waardoor organen geen bloed (en dus zuurstof) meer krijgen. Iemand raakt binnen 10 seconden bewusteloos en kan er grauw uit komen te zien. Het is dus noodzakelijk dat er in zo’n situatie snel gehandeld kan worden. Echter, volgens de Hartstichting zijn er in Nederland 5000 extra AED’s nodig. Een AED is een Automatische Externe Defibrillator en kan het hart “resetten” bij een hartstilstand.

20.000 AED’s in Nederland

De Hartstichting roept buurtbewoners op om samen een AED aan te schaffen. Hierdoor worden wijken “hartveiliger”. Een AED kost ongeveer 1500 euro, maar kan ook door middel van crowdfunding bij elkaar gespaard worden. Momenteel zijn er circa 20.000 AED’s in Nederland te vinden. Een AED is een draagbaar apparaat dat gebruikt wordt tijdens het reanimeren. Door middel van elektrische schokken kan een AED het hartritme weer herstellen bij een hartstilstand. De Hartstichting is blij te kunnen melden dat het aantal AED’s in een jaar tijd met 30 procent is gegroeid.

ambulance

240.000 geregistreerde burgerhulpverleners

In de jaren ’90 lag de overlevingskans bij een hartstilstand slechts op 9 procent. Tegenwoordig is dat percentage al verhoogd naar 25 procent. Aangezien er jaarlijks 17.000 mensen buiten het ziekenhuis getroffen worden door een hartstilstand, wil de Hartstichting dit percentage nog meer opschroeven. Als er 5000 extra AED’s beschikbaar worden gesteld, kan de burgerhulporganisatie HartslagNu de overlevingskansen bij een hartstilstand nog verder verbeteren. In Nederland zijn maar liefst 240.000 geregistreerde burgerhulpverleners. Zij kunnen worden opgeroepen als er sprake is van een hartstilstand. Gemiddeld zijn burgerhulpverleners 2,5 minuut sneller ter plaatse van het slachtoffer dan een ambulance. De overlevingskans bij een hartstilstand is het grootst wanneer omstanders direct 112 bellen en binnen 6 minuten wordt gestart met reanimeren met een AED.

Auteur: Karel de Vries, redactie Zuster Jansen

Artikelen archief