Hét thuiszorgbureau voor particuliere cliënten!

Landelijk werkend met uitstekende zorgverleners...

Bekijk ons zorgaanbod

 

Waarom Zuster Jansen?

  • Kleine vaste zorgteams
  • Met professionele zorgverleners
  • Uitstekende referenties
  • Zorg met respect en aandacht
  • In uw eigen vertrouwde omgeving
  • Lid van branchevereniging
  • HKZ gecertificeerd

Nieuw PGB-systeem lijkt nu eindelijk (bijna) klaar

donderdag 19 oktober 2023, Tijd 11:46 uur

Het persoonsgebonden budget (pgb) is niet meer weg te denken in de zorg. Voor veel budgethouders biedt het veel vrijheid om zelf zorg in te kopen. Maar daarmee komt ook een grote administratieve last, zowel voor gemeenten als de overheid zelf. Daar moet het PGB 2.0-systeem verandering in brengen. Maar zijn de voordelen wel groot genoeg?

Veel duurder dan gedacht

De ontwikkeling van het systeem kent inmiddels een lange geschiedenis. Het begon allemaal ‘gratis’: PGB 2.0 werd gemaakt door zorgverzekeraar DSW, en betaalt door Zorgverzekeraars Nederland. Daarna werd het kosteloos overgedragen aan het ministerie van VWS.

Maar toen begon een lange doorontwikkeling van het systeem. Die heeft in de afgelopen 10 jaar al bijna 100 miljoen euro gekost. En het is nog steeds niet overal werkzaam.

Nog lang niet alle gemeenten aangesloten

In 2018 zou PGB 2.0 al overal moeten draaien. Maar op dit moment zijn er slechts 6 gemeenten die op proef met het programma werken. Dat betekent dat er nog ongeveer 50.000 budgethouders GEEN gebruik kunnen maken van het systeem.

Daaruit blijkt onder meer dat de voordelen voor gemeenten met weinig budgethouders, niet groot zijn. Het is dus maar de vraag of zij het systeem willen gebruiken, aangezien dat altijd gepaard gaat met overgangs- en opstartproblemen.

Voordelen van PGB 2.0

Gelukkig is er óók goed nieuws. Want PGB 2.0 heeft dan misschien te kampen met veel opstartproblemen, er zijn óók voordelen.

Zo geven PGB-houders die het gebruiken, het systeem een 8. Het is – ook volgens een deelnemende gemeente – gebruiksvriendelijk. En scheelt het hen veel administratieve lasten.

Dat voordeel geldt ook voor de gemeenten zelf: PGB 2.0 scheelt een hoop handelingen, onder andere dankzij het digitaal opstellen en wijzigen van contracten.

Ook kan een overeenkomst gemakkelijker afgekeurd worden. En de gemeente hoeft de budgethouder dan niet meer te bellen over waaróm het afgekeurd wordt; dat gaat sneller en gemakkelijker via het portaal.

Daarnaast controleert PGB 2.0 automatisch of iemand de gegevens goed ingevuld heeft. Dat is óók een voordeel voor budgethouders, want die weten zo zeker dat bijvoorbeeld een declaratie direct in behandeling genomen wordt.

Licht aan het einde van de tunnel?

Volgens demissionair minister van Langdurige Zorg en Sport Conny Helder, zijn bijna alle kinderziektes van PGB 2.0 verholpen. Binnenkort moet er een versie zijn die ze kunnen uitrollen over heel Nederland.

Het is dan nog wel afwachten of álle gemeenten erin mee willen, met name de kleinere met weinig budgethouders.

Desalniettemin lijkt het uiteindelijk een stap vooruit, zowel voor gemeenten als de budgethouders.

Auteur: redactie Zuster Jansen

Artikelen archief