Hét thuiszorgbureau voor particuliere cliënten!

Landelijk werkend met uitstekende zorgverleners...

Bekijk ons zorgaanbod

 

Waarom Zuster Jansen?

  • Kleine vaste zorgteams
  • Met professionele zorgverleners
  • Uitstekende referenties
  • Zorg met respect en aandacht
  • In uw eigen vertrouwde omgeving
  • Lid van branchevereniging
  • HKZ gecertificeerd

“Slimme badmuts” kan grote herseninfarcten in de ambulance al herkennen

vrijdag 01 december 2023, Tijd 11:41 uur

Bij een herseninfarct telt iedere seconde. Het is dus van essentieel belang dat er snel gehandeld wordt en de betreffende persoon zo snel mogelijk naar het ziekenhuis wordt gebracht. Maar moet de patiënt naar een “gewoon” of gespecialiseerd ziekenhuis? De slimme badmuts, ontwikkeld en ontworpen in het Amsterdam UMC, kan daar al duidelijkheid over geven in de ambulance.

Jaarlijks worden miljoenen mensen wereldwijd getroffen door een herseninfarct. Een bloedprop vormt dan een blokkade in de bloedvaten naar de hersenen, waardoor (een deel van de) hersenen tijdelijk geen of maar weinig bloed krijgt. Tijd is dan een cruciale factor om blijvende invaliditeit of zelfs overlijden te voorkomen.

Slimme badmuts

Neuroloog Jonathan Coutinho, klinisch technoloog Wouter Potters en hoogleraar radiologie Henk Marquering van het Amsterdam UMC bedachten daarom een slimme badmuts. Door middel van elektrodes in de badmuts kan in de ambulance al een hersenfilmpje (EEG) gemaakt worden. Hierdoor is het mogelijk om direct een diagnose te stellen én kan er meteen gekeken worden of het om een groot of klein hersenbloedvat gaat. Dat verschil is bepalend voor de behandeling. Wanneer het om een klein infarct gaat, krijgt de patiënt bloedverdunners en bij een groot infarct zal de patiënt naar een gespecialiseerd ziekenhuis gebracht worden om het stolsel operatief te verwijderen. “Bij een herseninfarct telt elke minuut. Hoe eerder we beginnen met de juiste behandeling, hoe beter de uitkomst. Als de diagnose al in de ambulance duidelijk is, kan de patiënt direct naar het juiste ziekenhuis gereden worden, dat scheelt kostbare tijd”, aldus Coutinho.

Het (vervolg)onderzoek

Het onderzoek met de slimme badmuts werd uitgevoerd tussen 2018 en 2022. Twaalf ambulances waren in het bezit van de badmuts, verzamelden data van maar liefst 400 patiënten én met succes: “Uit deze studie blijkt dat de badmuts in een ambulance zijn werk goed doet. Zo kunnen we met de metingen van de badmuts onderscheid maken tussen een grote of kleine bloedvatafsluiting”, aldus Coutinho.

Door de succesvolle ervaringen met de badmuts, is TrianecT opgericht: een spin-off bedrijf van Amsterdam UMC dat de badmuts wil ontwikkelen tot een product voor op de markt. Ook is er een vervolgstudie (AI-STROKE) gaande, om grote herseninfarcten uiteindelijk nog beter en sneller te kunnen herkennen in de ambulance. Daarvoor worden, middels extra metingen, nog meer gegevens verzameld, zodat er een algoritme ontwikkeld kan worden die een groot herseninfarct snel kan herkennen.

Subsidie

De Hersenstichting en de Hartstichting laten met hun subsidie van maar liefst 4 miljoen euro blijken hoe belangrijk ze dit onderzoek vinden. Het budget is beschikbaar gesteld om een snellere behandeling van een herseninfarct te onderzoeken en ontwikkelen.

Auteur: redactie Zuster Jansen

Artikelen archief