Hét thuiszorgbureau voor particuliere cliënten!

Landelijk werkend met uitstekende zorgverleners...

Bekijk ons zorgaanbod

 

Waarom Zuster Jansen?

  • Kleine vaste zorgteams
  • Met professionele zorgverleners
  • Uitstekende referenties
  • Zorg met respect en aandacht
  • In uw eigen vertrouwde omgeving
  • Lid van branchevereniging
  • HKZ gecertificeerd

11 risicofactoren voor dementie

vrijdag 15 september 2023, Tijd 14:22 uur

Wetenschappers ontwikkelden een nieuwe dementietest. Die bevat 11 risicofactoren. Zijn die op u van toepassing? Dan kunnen ze helpen voorspellen of u de diagnose dementie krijgt. Maar ze kunnen ook helpen om misschien wel 40% van de dementiegevallen te voorkomen.

Beste test tot nu toe

De nieuwe test werkt beter dan alle bestaande tests tot nu toe. Eerdere tests waren zelfs zo onbetrouwbaar, dat ze eigenlijk niet gebruikt konden worden in de zorg. Nu deze test er is, kunnen artsen heel vroeg beginnen met behandelingen die dementie op latere leeftijd voorkomen.

Want hoe vroeger dementie te voorspellen is, hoe meer er gedaan kan worden om de diagnose te voorkomen. Begint u pas met behandelingen als de eerste symptomen zich aandienen? Dan bent u eigenlijk al te laat.

Dankzij de nieuwe test kunnen artsen dus veel eerder ingrijpen. Daarmee kan het ziektebeloop hopelijk nog veranderd worden.

De 11 risicofactoren

Wat zijn dan die 11 risicofactoren, die kunnen duiden op dementie op latere leeftijd? Dat zijn:

  1. Leeftijd
  2. Opleiding
  3. Diabetes
  4. Depressie
  5. Beroerte
  6. Dementerende ouders
  7. Economische achterstand
  8. Hoge bloeddruk
  9. Hoog cholesterol
  10. Alleen wonen
  11. Mannelijk geslacht

Het goede nieuws? Een aantal van de factoren kunt u zelf beïnvloeden en/of laten behandelen. Zo hebben mensen met diabetes, depressie en een hoge bloeddruk 3x zo veel kans op dementie dan leeftijdsgenoten die hiermee niet te maken hebben.

Dus past u uw levensstijl aan, bijvoorbeeld door te stoppen met roken, af te vallen of minder alcohol te drinken? Dan kunt u zélf uw risico op dementie (flink) verlagen.

Daarnaast kunt u zich laten behandelen. Er zijn immers medicijnen om uw bloeddruk te verlagen. En psychische begeleiding bij een depressie.

Onderzoekers denken zelfs dat ongeveer 40% van alle gevallen van dementie voorkomen kan worden, alleen al door een gezondere levensstijl.

Vervolgonderzoek

Wijst de nieuwe test op een verhoogd risico op dementie? Dan is dat natuurlijk nog geen definitieve voorspelling dat u ook dementie kríjgt.

De test vertelt wél of vervolgonderzoek nodig is. Bijvoorbeeld hersenscans of bloedtests. Die zijn veel duurder en kosten veel meer tijd. Die kunnen artsen dus niet ‘zomaar’ uitvoeren bij veel mensen. Dankzij de nieuwe test hoeft dat ook niet: ze kunnen die onderzoeken juist heel gericht doen, wanneer de nieuwe test daar aanleiding voor geeft.

Onderzoek kan nóg beter

De nieuwe test is gebaseerd op nieuw onderzoek. Maar dat onderzoek was op sommige punten nog niet compleet, geven de onderzoekers aan.

De testgroepen verschilden bijvoorbeeld op veel punten, onder andere levensstijl. Daarnaast was er onbalans tussen het aantal mannen en vrouwen.

En dat kan wel degelijk invloed hebben op de uitkomsten van het onderzoek. Want de kans op dementie en hoe het zich ontwikkeld verschilt per etniciteit én sociaal-economische status.

Kortom: er is meer onderzoek nodig, vóórdat de test gebruikt kan worden bij verschillende personen.

Heeft of krijgt u te maken met Alzheimer/dementie?

Of een andere aandoening die vergeetachtigheid veroorzaakt?

Weet dan dat u via particuliere thuiszorg altijd op de hulp kunt rekenen die nodig is.

Bekijk ons zorgaanbod >

Auteur: redactie Zuster Jansen

Nieuwsarchief