Hét thuiszorgbureau voor particuliere cliënten!

Landelijk werkend met uitstekende zorgverleners...

Bekijk ons zorgaanbod

 

Waarom Zuster Jansen?

  • Kleine vaste zorgteams
  • Met professionele zorgverleners
  • Uitstekende referenties
  • Zorg met respect en aandacht
  • In uw eigen vertrouwde omgeving
  • Lid van branchevereniging
  • HKZ gecertificeerd

Gedragsverandering bij dementie taboe?

zaterdag 19 november 2022, Tijd 11:56 uur

Dementie gaat gepaard met gedragsverandering. En emoties die schijnbaar uit het niets komen. Dit geldt voor zo’n 85% van alle patiënten. Maar is daar genoeg aandacht voor, met name wanneer mensen nog thuis wonen?

Als het aan onderzoeker Willem Eikelboom van Erasmus MC ligt, komt dit onderwerp met stip op de agenda te staan. Want: ‘Omgaan met veranderd gedrag is één van de grootste uitdagingen voor mantelzorgers.’

Gedragsverandering al in een vroeg stadium

Veranderingen in gedrag is niet iets van de latere fases van Alzheimer/dementie. Nee, het komt ook al in de vroege fases voor. En juist daar wringt de schoen: dan worden die veranderingen vaak niet herkend. En is er dus ook geen (goede) begeleiding voor.

Herkenning is dus belangrijk. Waar moet een mantelzorger dan precies op letten? Let bijvoorbeeld op:

  • Geen zin meer hebben om iets te doen
  • Heel onrustig zijn
  • Achterdochtig zijn
  • Neerslachtig worden
  • Angstig worden

Soms had iemand zulke kenmerken al in zijn of haar gedrag, maar worden ze nu versterkt. Maar het kan ook helemaal nieuw gedrag zijn.

Vooral als het om emoties gaat. Want wanneer je gediagnosticeerd bent met deze ziekte, roept dat uiteraard emoties op. Maar als je dementie hebt, is het heel lastig om daar goed mee om te gaan.

Omdat mantelzorgers de tekens niet goed herkennen, komen ze nu vaak pas in beeld als situaties uit de hand lopen of onhoudbaar worden. Dus hier valt zeker veel te doen.

Eerste stap: taboe rond gedragsverandering wegnemen

Niet alleen mantelzorgers vinden gedragsverandering lastig. Ook artsen hebben moeite om deze problemen te bespreken.

Bij mantelzorgers gaat het vaak om schaamte. Met name omdat de gedragsverandering ook bij henzelf heftige emoties kan oproepen. Daarnaast willen ze hun dementerende naaste niet voor het hoofd stoten.

Daarnaast kunnen artsen meer kunnen vragen naar gedragsverandering. Met name bij mantelzorgers, dus. Hiervoor kan hij/zij een juiste setting creëren. Zodat het voor de mantelzorger makkelijker is om erover te praten.

Maar het advies is dus: bespreek wat er aan de hand is. Alleen dan kan de oorzaak van de gedragsverandering opgespoord worden. En kan gekeken worden wat er gedaan kan worden.

Training omgaan met gedragsverandering bij dementie

Mantelzorgers hebben veel baat bij een goede training. En die zijn ook gewoon beschikbaar. Gratis zelfs! Zo zegt ook Eikelboom dat hij zelf veel gehad heeft aan zo’n training.

De training geeft ook handvatten om er met de huisarts over te praten.

Bekijk de gratis online training ‘Omgaan met veranderd gedrag bij dementie’ op dementie.nl.

Auteur: redactie Zuster Jansen

 

Nieuwsarchief