Hét thuiszorgbureau voor particuliere cliënten!

Landelijk werkend met uitstekende zorgverleners...

Bekijk ons zorgaanbod

 

Waarom Zuster Jansen?

  • Kleine vaste zorgteams
  • Met professionele zorgverleners
  • Uitstekende referenties
  • Zorg met respect en aandacht
  • In uw eigen vertrouwde omgeving
  • Lid van branchevereniging
  • HKZ gecertificeerd

IGJ: zorg aan kwetsbare thuiswonende ouderen kan beter

dinsdag 01 december 2020, Tijd 16:26 uur

Mensen worden over het algemeen steeds ouder en wonen mede daardoor langer thuis. Dit is mogelijk, wanneer de zorg voor thuiswonende en/of kwetsbare ouderen goed geregeld is. Volgens de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) moeten huisartsen, praktijkondersteuners en wijkverplegers beter samenwerken om goede zorg te kunnen bieden.

Aanbevelingen van de Inspectie

 De IGJ geeft aan dat ouderen en hun mantelzorgers zo veel mogelijk betrokken moeten worden bij het overleg over hun zorg. Dit is essentieel voor de kwaliteit van leven en het aanbieden van zorg op maat. “Betere samenwerking in de zorg kunnen huisartsen, praktijkondersteuners en wijkverpleging niet alleen realiseren. Zij hebben hiervoor duidelijke regionale afspraken, tijd, voldoende ondersteuning en goede afspraken met de zorgverzekeraars nodig”, zo luidt een deel van de aanbevelingen van de inspectie.

Deze aanbevelingen zijn het gevolg van een onderzoek dat de IGJ deed naar de zorg aan kwetsbare, thuiswonende ouderen in verschillende gemeenten of wijken; Best, Oud-Beijerland, Utrecht (Overvecht) en Den Haag (Bouwlust en Vrederust) deden mee aan het onderzoek. Tevens werd de situatie in Emmen en Amersfoort geïnventariseerd. Eindconclusie; de IGJ merkte grote verschillen op.

Betrokkenheid zorg kwetsbare ouderen

De inspectie ziet dat er overal grote betrokkenheid en veel inspanningen in de zorg voor kwetsbare ouderen zijn. Helaas weten op sommige plekken de huisartsen, praktijkondersteuners en wijkverplegers elkaar niet te vinden; “Dan krijgen kwetsbare ouderen niet de zorg die zij nodig hebben, of niet op tijd.” Daarbij valt het op dat huisartsen en wijkverpleegkundigen de problemen die ouderen ervaren soms niet aan zien komen; “Ze reageren pas als die problemen er zijn. En dan individueel, niet samen. Als de samenwerking niet goed gaat, voelen mantelzorgers de noodzaak de zorg zelf te coördineren. Ze raken daardoor extra zwaarbelast of soms zelfs overbelast.

Volgens de aanbevelingen van de IGJ zou het ministerie van VWS kunnen bijdragen aan een betere samenwerking. Momenteel zijn er een groot aantal aanbieders van wijkverpleging in één werkgebied en het ministerie van VWS moet onderzoeken of dit minder kan om het werkbaar te houden. Daarnaast adviseert de inspectie dat het ministerie van VWS het heft in eigen handen neemt bij het standaardiseren van digitale systemen die een positieve bijdrage leveren aan de zorg aan kwetsbare ouderen.

Auteur: redactie Zuster Jansen

Nieuwsarchief