Hét thuiszorgbureau voor particuliere cliënten!

Landelijk werkend met uitstekende zorgverleners...

Bekijk ons zorgaanbod

 

Waarom Zuster Jansen?

  • Kleine vaste zorgteams
  • Met professionele zorgverleners
  • Uitstekende referenties
  • Zorg met respect en aandacht
  • In uw eigen vertrouwde omgeving
  • Lid van branchevereniging
  • HKZ gecertificeerd

MBO-studenten leren omgaan met dementie

maandag 24 oktober 2022, Tijd 11:29 uur

Alzheimer Nederland ontwikkelde een lespakket voor MBO-studenten, waarmee ze leren omgaan met mensen met dementie. De eerste les is gegeven, en de jongeren waren onder de indruk.

Tijdens de les was de 52-jarige Christa Reinhoudt te gast. Zij ontwikkelde jongdementie. Dat is natuurlijk heel moeilijk voor haarzelf: ze vergeet regelmatig wat ze gedaan heeft op een dag. Christa vertelt: “Wat ging ik ook alweer pakken? Heb ik al ontbeten? Dat weet ik echt niet meer, dus dat moet ik uitvinden in de keuken. Ik zie een lege pot thee maar dan weet ik niet of ik thee heb gedronken of m’n dochter.” Ze heeft gelukkig haar zelfspot niet verloren: “En het is heel erg duur want ik raak altijd alles kwijt. Haha!”

De vroege dementie van Christa is ook lastig voor haar omgeving: die kan daar soms moeilijk mee omgaan. Daarom helpt ze graag jongeren om kennis te maken met dementie. De jongeren dat wisten dat te waarderen, want: “Bij de proefles wist niemand eigenlijk wat hij moest doen”, aldus één van de aanwezige jongeren.

Hoe Christa merkte dat ze jongdementie had

Christa werkte bij een inloophuis. Op een gegeven moment begon ze dingen te vergeten. Ook haar collega’s vielen dingen op. Zo viel ze regelmatig in herhaling.

Christa had soms het idee dat ze door haar collega’s voor de gek gehouden werd. Bijvoorbeeld wanneer ze zelf een nieuwsbrief had gemaakt, maar dat niet meer wist.

Ook thuis zorgde het voor problemen, omdat Christa zichzelf begon tegen te spreken. Uiteindelijk kreeg ze een doorverwijzing voor de neuroloog. Die bevestigde de ziekte. Een hele opluchting voor Christa: “Nu wist ik wat het was.”

Belangrijk dat jongeren leren over dementie

De komende 20 jaar verdriedubbelt het aantal dementerenden in Nederland. Daarom vind Alzheimer Nederland het belangrijk dat jongeren leren over de ziekte. Zodat ze het herkennen, en ermee om kunnen gaan.

Eén van de studenten, die de opleiding tot doktersassistente doet, is er blij mee: “Ik kom waarschijnlijk ook mensen tegen met dementie.” Ze heeft nu een bijbaan als huishoudelijke hulp. Ook daar komt ze mensen met dementie tegen: “De mevrouw waar ik schoonmaakte vergat heel vaak dingen en ze stelde vragen die voor de verpleegkundige bedoeld waren. Ze vroeg bijvoorbeeld of ik haar kon wassen en verschonen. Ik wist eigenlijk niet goed wat ik moest doen.”

Na de proefles heeft ze al een beter idee van hoe ze kan omgaan met dementie: “We leerden dat we ze gewoon moeten benaderen, geduldig moeten zijn en luisteren naar wat ze te zeggen hebben. Vooral luisteren en helpen.”

Christa hoopt dat het lesprogramma aanslaat. Zodat ook zij geen vreemde blikken meer krijgt wanneer ze om hulp vraagt.

Auteur: redactie Zuster Jansen

Nieuwsarchief