Hét thuiszorgbureau voor particuliere cliënten!

Landelijk werkend met uitstekende zorgverleners...

Bekijk ons zorgaanbod

 

Waarom Zuster Jansen?

  • Kleine vaste zorgteams
  • Met professionele zorgverleners
  • Uitstekende referenties
  • Zorg met respect en aandacht
  • In uw eigen vertrouwde omgeving
  • Lid van branchevereniging
  • HKZ gecertificeerd

UMCG start onderzoek over diagnosestelling en zorg bij dementiepatiënten?

zaterdag 06 februari 2021, Tijd 10:32 uur

Veel mensen krijgen er, direct of indirect, mee te maken; dementie. Sommigen krijgen het zelf, anderen verzorgen naasten die lijden aan de hersenaandoening. Volgens het CBS is dementie de snelst groeiende doodsoorzaak van Nederland. Het is daarom erg belangrijk dat de diagnose op tijd en zorgvuldig wordt gesteld. Maar is dit zo? En hoe ervaren de betrokkenen de manier waarop de diagnose dementie gesteld wordt?

Diagnose dementie

Wetenschappers van het UMCG (in Groningen) gaan dit onderzoeken, omdat in veel gevallen de diagnose niet of te laat wordt gesteld. Het onderzoek richt zich op patiënten en hun naasten, maar óók op artsen en zorgverleners. De onderzoekers hopen hiermee antwoorden te krijgen op de vragen die zij hebben rondom de zorg die geboden wordt. Ervaren de patiënten en hun naasten de zorg als “prettig” en “vertrouwd”? Wordt er genoeg kennis en informatie geboden? Hoe wordt de diagnose dementie gesteld? En hoe is de betrokkenheid van artsen met betrekking tot de besluitvorming van het behandeltraject?

Het onderzoek moet uitwijzen hoe de diagnose momenteel gesteld wordt. Daarnaast willen de onderzoekers in kaart brengen welke onderzoeken belangrijk zijn voor het stellen van de diagnose. Tenslotte willen ze erachter komen of een huisarts de diagnose zelf kan stellen of dat de patiënt daarvoor doorverwezen moet worden naar een expertisecentrum.

Er participeren dus zowel patiënten (waarbij de diagnose in de afgelopen vijf jaar is gesteld) en hun naasten, als artsen en andere zorgverleners die diagnoses stellen of patiënten doorverwijzen, aan het onderzoek.

UMCG Alzheimer Centrum Groningen

Het onderzoek wordt geleid door neuroloog Fransje Reesink en richt zich op de provincie Groningen. Reesink is werkzaam in het UMCG Alzheimer Centrum Groningen. Haar onderzoek wordt mede uitgevoerd door vijf derdejaars geneeskunde studenten. De onderzoeksresultaten worden over acht maanden verwacht.

Het UMCG Alzheimercentrum Groningen behoort tot één van de vijf expertisecentra in Nederland voor dementie. Artsen en onderzoekers zijn hier continu bezig met ingewikkelde diagnostiek op het gebied van Alzheimer en doen onderzoek naar de hersenziekte. Op de website van het Alzheimer Research Centrum Groningen is meer informatie te vinden over het onderzoek.

Auteur: redactie Zuster Jansen

Nieuwsarchief