Hét thuiszorgbureau voor particuliere cliënten!

Landelijk werkend met uitstekende zorgverleners...

Bekijk ons zorgaanbod

 

Waarom Zuster Jansen?

  • Kleine vaste zorgteams
  • Met professionele zorgverleners
  • Uitstekende referenties
  • Zorg met respect en aandacht
  • In uw eigen vertrouwde omgeving
  • Lid van branchevereniging
  • HKZ gecertificeerd

Wijkverpleging lastig te regelen voor veel mensen

vrijdag 10 november 2023, Tijd 13:12 uur

Het RIVM deed onderzoek naar ervaringen van patiënten en mantelzorgers met wijkverpleging. Wat bleek? 25% vindt het lastig om voor zichzelf óf een naaste wijkverpleging te regelen. Met name omdat ze niet goed weten hoe het huidige stelsel werkt.

Enerzijds weten ze niet waar ze moeten aankloppen voor bepaalde vormen van zorg en ondersteuning. Anderzijds niet waar ze op moeten letten bij het aanvraagproces. Bovendien kregen sommigen te horen dat er geen plek voor hen was. Men wil vooral hulp van huisarts of gemeente, en daarbij één aanspreekpunt hebben.

Bij 75% ging het regelen van wijkverpleging dus wél goed. En dat had juist te maken met eerdere ervaring óf omdat zij inderdaad hulp kregen.

Wat kwam daarnaast uit het onderzoek? Dat bespreken we hieronder.

Zelf de wijkverpleging kiezen

50% van de mensen die bevraagd zijn, wil zelf de organisatie kiezen van wie zij wijkverpleging krijgen. Reden daarvoor zijn:

  • Zorgkwaliteit
  • Culturele achtergrond
  • Taal
  • Geloofsovertuiging

De helft van de mensen die dit belangrijk vindt, had echter niets te kiezen. Zij moesten simpelweg kiezen voor de zorgverlener die ruimte voor hen had.

Betere samenwerking

Zorgaanbieders en projectleiders willen graag betere samenwerking bij wijkverpleging. Bijvoorbeeld van wijkverpleging zelf: in sommige regio’s hebben verschillende organisaties één loket gemaakt om de hulp aan te vragen. Dat is natuurlijk veel makkelijker voor cliënten.

Daarnaast is betere samenwerking mogelijk in het traject naar wijkverpleging toe. Zo kan een wijkverpleegkundige al vóór een operatie in het ziekenhuis betrokken worden. Die kan dan op tijd goed inschatten wat later aan wijkverpleging nodig is.

Oplossingen zoeken voor personeelstekorten

De vraag naar wijkverpleging stijgt. Terwijl de personeelstekorten oplopen. Daarom is het goed als zorgaanbieders en projectleiders zoeken naar hoe dit opgelost kan worden. Bijvoorbeeld door duidelijk te maken over zorg die wijkverpleging doet, en zorg die op een andere manier verleend kan worden. Onlangs noemde het Zorginstituut Nederland al 4 oplossingen voor personeelstekorten in de wijkverpleging.

Meer herkenbaarheid wijkverpleging in de wijk

Het RIVM onderzoekt nu verder hoe zij wijkverpleging herkenbaarder kunnen maken in de wijk. Zodat zowel cliënten en hun naasten als professionals precies weten waar ze terechtkunnen.

Heeft u behoefte aan wijkverpleging?

Weet dat u altijd bij óns terechtkunt, waar u ook woont.

Bekijk ons zorgaanbod >

Auteur: redactie Zuster Jansen

Nieuwsarchief