Hét thuiszorgbureau voor particuliere cliënten!

Landelijk werkend met uitstekende zorgverleners...

Bekijk ons zorgaanbod

 

Waarom Zuster Jansen?

  • Kleine vaste zorgteams
  • Met professionele zorgverleners
  • Uitstekende referenties
  • Zorg met respect en aandacht
  • In uw eigen vertrouwde omgeving
  • Lid van branchevereniging
  • HKZ gecertificeerd

Alleenstaanden met dementie voelen zich vergeten

vrijdag 09 mei 2025, Tijd 15:52 uur

Dementie is op zichzelf al zwaar genoeg. Maar als je alleenstaand bent, kan de last des te zwaarder zijn. Sociaal contact en begrip van anderen is immers júist voor dementerenden belangrijk. Eén op de drie alleenstaanden met dementie voelt zich dan ook ‘vergeten’ door de maatschappij. Dat bleek uit een rapport van de Dementiemonitor van Alzheimer Nederland en  Nivel.

Aan de enquête waarop het rapport gebaseerd is, deden meer dan 1.000 dementerenden mee. Er kwam duidelijk in naar voren dat alleenwonenden met dementie zich minder gewaardeerd voelen als lid van de samenleving, en zich minder gesteund voelen door hun omgeving. Door gebrek aan contact is het ook moeilijker om alleen thuis te blijven wonen, én is intensievere zorg eerder nodig.

Alzheimer Nederland noemt dit een ‘schrijnend signaal’. Zij hebben dan ook beleidsmakers en gemeenten opgeroepen om te zorgen voor dementievriendelijke buurten en plekken voor ontmoeting. Die moeten ervoor zorgen dat ook alleenstaanden met dementie in beeld en betrokken blijven.

Steeds grotere groep alleenstaanden met dementie

Om hoeveel mensen gaat het eigenlijk, die alleenstaand zijn en dementie hebben? De schatting is 100.000. En die groep wordt steeds groter, gezien de vergrijzing en het feit dat steeds meer mensen alleen wonen. De kwaliteit van leven bij deze groep is lager dan mensen met dementie die samenwonen met een partner: zij geven bijvoorbeeld de kwaliteit van hun sociale leven gemiddeld slechts een 6,5 – het laagste cijfer van alle geïnterviewde groepen.

Voor deze groep geldt dat ruim een derde minder dan eens per week een ander ontmoet. Dit geeft een groot risico op isolement. Het is dan ook niet gek dat velen alleenstaanden met dementie aangeven grote behoefte te hebben aan meer persoonlijk contact met anderen.

Juist daarom zijn die dementievriendelijke buurten zo belangrijk, om dat persoonlijke contact meer mogelijk te maken én intensieve zorg uit te stellen – of er zelfs voor te zorgen dat die zorg helemaal niet nodig is. Maar óók omdat de groep zorgprofessionals en mantelzorgers niet meegroeit met de groep dementerenden.

Minder vaak naar dagactiviteiten

Er zijn ook andere dingen om aandacht aan te besteden. Zo blijkt dat alleenstaande mensen met dementie minder vaak dagactiviteiten doen. Juist die zijn óók belangrijk om mensen te blijven ontmoeten – en zo de hersenen te blijven stimuleren.

Daarnaast ontbreekt het bij deze mensen ook vaker aan een casemanager dementie. En die is dan weer belangrijk vanwege zijn/haar bijdrage aan de kwaliteit van leven. Die zorgt namelijk voor ondersteuning en stimuleert mensen om naar (sociale) activiteiten in de buurt te gaan.

(bron: Alzheimer Nederland )

Heeft of krijgt u te maken met Alzheimer/dementie?

Weet dan dat u via particuliere thuiszorg altijd op de hulp kunt rekenen die nodig is. Daarmee is het ook mogelijk om langer thuis te blijven wonen.

Bekijk ons zorgaanbod >

Auteur: redactie Zuster Jansen

 

Nu in het nieuws archief