Hét thuiszorgbureau voor particuliere cliënten!

Landelijk werkend met uitstekende zorgverleners...

Bekijk ons zorgaanbod

 

Waarom Zuster Jansen?

  • Kleine vaste zorgteams
  • Met professionele zorgverleners
  • Uitstekende referenties
  • Zorg met respect en aandacht
  • In uw eigen vertrouwde omgeving
  • Lid van branchevereniging
  • HKZ gecertificeerd

Meer depressies en burn-out klachten verpleeghuismedewerkers

donderdag 03 december 2020, Tijd 16:10 uur

Eén ding is zeker in deze onrustige tijd; de druk op verpleeghuismedewerkers is ontzettend hoog. Uit onderzoek van het Universitair Netwerk Ouderenzorg van het UMCG en het Universitair Netwerk van het LUMC blijkt dat maar liefst één op de vijf verpleeghuismedewerkers kampt met depressieve of burn-out klachten. Vooral zorgmedewerkers die voor patiënten met het coronavirus moesten zorgen ervaren vaak depressieve klachten.

Grootschalige enquête gezondheid verpleeghuismedewerkers

 De cijfers uit het onderzoek van de twee zorginstellingen zijn tot stand gekomen door een grootschalige enquête over de gezondheid en mentale gesteldheid van verpleeghuismedewerkers. Er participeerden 1669 zorgmedewerkers van tien grote organisaties met meerdere locaties in Nederland.

De verschillen in gezondheid kunnen mogelijk worden verklaard door de veranderde werkomstandigheden van het personeel dat tijdens de eerste golf voor besmette bewoners zorgde. Deze groep geeft aan extra psychische belasting te ervaren bij het verzorgen van besmette bewoners.”, aldus Sarah Janus, hoofdonderzoeker van het UMCG. Tegelijkertijd ervaart het zorgpersoneel bij de zorg voor besmette patiënten minder invloed op hun werk. Volgens Janus komt dat door de protocollen; “De zorg voor besmette bewoners is erg geprotocolleerd, waardoor zorgverleners minder mogelijkheden hebben om het werk op hun eigen manier uit te voeren.” Dit heeft volgens Janus mogelijk negatieve gevolgen voor hun functioneren.

Ongeveer de helft van de participanten gaf aan dat ze meer uren hebben gemaakt tijdens de eerste golf met coronabesmettingen. Tevens werd er aan niet-zorgmedewerkers (en dus onervaren mensen) gevraagd om mee te draaien. Als klap op de vuurpijl moesten zorgmedewerkers ook diensten van zieke collega´s opvangen. Kortom, er werd erg veel van het verpleeghuispersoneel gevraagd.

Een derde van de respondenten gaf aan te hebben gezorgd voor besmette patiënten. Verder blijkt uit het onderzoek dat meer dan een kwart (27 procent) van de zorgmedewerkers is getest op het coronavirus en dat 6 procent besmet is geraakt tijdens de eerste golf.

Maatregelen om gezondheid zorgmedewerkers te bevorderen

De tien organisaties die hebben deelgenomen aan de enquête hebben een gepersonaliseerd advies gekregen op basis van hoe ze scoren. Beleidsmakers kunnen dan acties uitzetten om de hoge werkdruk en het ziekteverzuim te verminderen. Verschillende zorgorganisaties hebben al maatregelen genomen om de gezondheid en het welzijn van zorgmedewerkers te bevorderen. Volgens Sytse Zuidema, Hoogleraar Ouderengeneeskunde op het UMCG, zien de zorgorganisaties het belang daarvan in; “Ondersteuning door psychologen is bijvoorbeeld erg belangrijk voor medewerkers.

Ondertussen is er al een tweede enquête uitgezet bij zorgpersoneel uit verpleeghuizen en deze wordt opgevolgd door een derde enquête in het voorjaar van 2021. De onderzoekers hopen daarmee informatie te inventariseren om de werkdruk en het ziekteverzuim bij (zorg)personeel in verpleeghuizen inzichtelijk te maken. Dit is van groot belang voor beleidsmakers.

Auteur: redactie Zuster Jansen

Nu in het nieuws archief