Hét thuiszorgbureau voor particuliere cliënten!

Landelijk werkend met uitstekende zorgverleners...

Bekijk ons zorgaanbod

 

Waarom Zuster Jansen?

  • Kleine vaste zorgteams
  • Met professionele zorgverleners
  • Uitstekende referenties
  • Zorg met respect en aandacht
  • In uw eigen vertrouwde omgeving
  • Lid van branchevereniging
  • HKZ gecertificeerd

“Slimme pleister” maakt het mogelijk om coronapatiënten continue te monitoren

dinsdag 28 april 2020, Tijd 15:25 uur

Het UMC Utrecht is een samenwerking gestart met het Nederlandse elektronicaconcern Philips. De twee organisaties willen het mogelijk maken om op afstand, en continue, te monitoren. Ze zijn nu begonnen met de implementatie van de “slimme pleister” op de verpleegafdeling.

Slimme pleister

In deze “slimme pleister” zit een draadloze sensor verwerkt die de hartslag en ademfrequentie in de gaten houdt. Hierdoor is het voor verpleegkundigen mogelijk om COVID-patiënten op afstand te monitoren. “Het ziekteverloop bij corona is behoorlijk grillig. Bij de controles aan bed in het ziekenhuis lijkt het zuurstofgehalte in het bloed van de patiënt, de saturatie, goed en is de patiënt niet benauwd. Kort daarna drukt de patiënt op de alarmbel, meet de verpleegkundige opnieuw en dan zien we dat de zuurstof opeens heel laag is. Soms kunnen verpleegkundigen daardoor niet varen op hun klinische blik. Dit maakt dat continue monitoring heel relevant is”, aldus Martine Breteler (technisch geneeskundige).

Nu er sprake is van een tekort aan beschermingsmateriaal, is deze ontwikkeling erg belangrijk voor de veiligheid van zorgverleners. Nog een bijkomend voordeel van de pleister is dat patiënten zich vrij kunnen bewegen en niet vastzitten aan allerlei slangetjes of draden.

Systeem van Philips

Het is uiteraard ook van groot belang dat het zuurstofgehalte in het bloed gemonitord wordt. Daarom wordt er ook een saturatiemeter ingezet om continue de zuurstofwaarden te registreren. Zowel de sensor, als de saturatiemeter sturen middels Wifi de gegevens op naar een systeem van Philips. Dit systeem kan op computers worden uitgelezen.

Verpleegkundigen hebben het zwaar. Door de zorg voor coronapatiënten wordt er veel van ze gevraagd. Aangezien de implementatie van dit nieuwe systeem op korte termijn moet plaatsvinden, heeft het projectteam ervoor gekozen om studenten in te zetten. Hierdoor worden de verpleegkundigen deels ontlast; “Voor studenten is het een mooie kans om de implementatie vorm te geven en om een vrijwillige bijdrage te leveren, nu hun studie stilligt. Veel verpleegkundigen zijn nu al zo enthousiast, we verwachten dat ze straks zelf in staat zijn om dit systeem over te nemen.

Thuismonitoring van COVID-patiënten

In het verlengde hiervan gaan we samen met huisartsen onderzoeken of ook thuismonitoring van COVID-patiënten haalbaar is. Velen willen dolgraag naar huis, hun familie weer zien. Met thuismonitoring kan dat misschien sneller. We verwachten dat mensen thuis sneller opknappen in vergelijking tot de afgesloten ziekenhuiskamer en dat dit een bijkomend positief effect heeft op hun psychosociaal welbevinden”, zo meldt Breteler.

Auteur: redactie

Nu in het nieuws archief