Werken in de particuliere thuiszorg als zzp’er?

Werken in de particuliere thuiszorg als zzp’er?

Overweeg je zzp’er te worden in de particuliere thuiszorg? Dan vind je in dit artikel het antwoord op alle vragen die je daarover hebt. Evenals wat wij voor jou kunnen betekenen als bemiddelingsbureau.

Inhoud:

Wat is een zzp’er in de thuiszorg?

Zzp staat voor ‘zelfstandige zonder personeel’. Feitelijk ben je een ondernemer, die zich verhuurt als zorgverlener. Dat biedt bepaalde voordelen ten opzichte van werken in loondienst, zoals dat je meer kunt verdienen en zelf bepaalt wanneer je werkt. Nadelen zijn er natuurlijk ook; zo moet je veel meer zelf regelen.

 

Lees ervaringen van zzp’ers in de zorg >

review ZZP-er Zuster Jansen


Waarom worden mensen zzp’er in de zorg?

De belangrijkste redenen om als zelfstandige in de (thuis)zorg te werken, zijn:

  • Hoger ‘salaris’: als zzp’er verdien je bruto en normaal gesproken ook netto meer per uur.
  • Meer zeggenschap over welke zorg je verleent
  • Meer zeggenschap over je eigen agenda
  • Minder bureaucratie
  • Minder werkdruk
  • Meer tijd voor cliënten
  • Meer werkplezier

Hoe kun je als zzp’er aan het werk in de thuiszorg?

Je kunt op 3 manieren zzp’er worden in de zorg:

  • Volledig zelfstandig zijn, waarbij je zelf cliënten werkt en alles eromheen regelt (zoals zorgcontracten afsluiten met verzekeraars).
  • Werken via een bemiddelingsbureau (zoals Zuster Jansen), dat de schakel is tussen de cliënt en de zorgverlener.
  • In dienst gaan bij een detacheringsbureau.

Welke manier jij kiest, hangt af van je voorkeuren en verdere toekomstplannen. Het makkelijkste is in ieder geval inschrijven bij een bemiddelingsbureau, omdat je dan met veel minder papierwerk zit. Hier kiezen de meeste zzp’ers dan ook voor.

Welke zorgvormen kun je verlenen als zzp’er?

Als zzp’er kun je in principe elke vorm van zorg verlenen, net als in loondienst. Je hebt hier als zzp’er zelf meer zeggenschap over: welke zorg wíl je verlenen? Zet dit voor jezelf duidelijk op papier, en geef dit aan wanneer je je inschrijft bij een bemiddelingsbureau.

In ons geval: wij stemmen onze zorg altijd volledig af op de hulp die iemand écht nodig heeft. Dat is het mooie van particuliere thuiszorg: we zijn niet gebonden aan eisen van verzekeraars, omdat onze cliënt hun zorg zelf betalen.

 

Via Zuster Jansen zou jij als zzp’er bijvoorbeeld volgende zorg kunnen verlenen:

  • 24-uurs zorg
    24-uurs zorg is zorg ‘around the clock’. Dag en nacht staat er iemand klaar voor de cliënt, waarbij verschillende zzp’ers elkaar afwisselen. Daarbij horen niet alleen de verzorgende taken, maar ook andere aspecten: zelfstandigheid bevorderen, een luisterend oor bieden, activiteiten begeleiden en bijvoorbeeld contact tussen betrokken specialisten coördineren.
  • Nachtzorg
    We maken onderscheid tussen slaapdiensten en waakdiensten, waarbij er bij waakdiensten sprake is van méér zorgmomenten en een grotere zorgbehoefte. Nachtzorg wordt vaak gekozen als iemand overdag verzorgd wordt door een partner of andere mantelzorger, of als er overdag al een regionale thuiszorgmedewerker aanwezig is. Het is dan ook van belang dat de communicatie tussen jou en de andere betrokkenen helder is en soepel verloopt.
  • Zorg bij dementie/Alzheimer
    We helpen veel zorgvragers die lijden aan dementie of de ziekte van Alzheimer. Je komt als zzp’er dan te werken in een team dat bestaat uit maximaal vijf ervaren zorgverleners, die kennis hebben van (en affiniteit hebben met) dit ziektebeeld. Je speelt een belangrijke rol in het dagelijks leven van de cliënt, maar ook ben je verantwoordelijk voor heldere communicatie met de betrokken specialisten en de familie. Zo voelen ook de naasten zich ondersteund in deze moeilijke situatie.
  • Zorg in de laatste levensfase
    Als zzp’er kun je mogelijk iemand gaan bijstaan die zich in de laatste levensfase bevindt: zorg in de palliatieve of terminale fase. Je ziet dan van dichtbij hoe iemand zich voorbereid op het afscheid nemen, en hoe familie worstelt met het idee van loslaten. Hier kan een belangrijke rol voor jou zijn weggelegd. Je zorgt ervoor dat een ongeneeslijk zieke cliënt met alle warmte wordt verzorgd en verpleegd, maar je biedt ook een luisterend oor, zowel voor de zorgvrager als voor de familie. Jij kunt rust en continuïteit brengen in een situatie waar emoties snel de overhand kunnen nemen.

Voor- en nadelen van werken als zzp’er in de thuiszorg

Particuliere thuiszorg verlenen op zelfstandige basis: niet iedereen doet dat, of kiest ervoor. Natuurlijk zijn er voor- en nadelen te noemen aan zzp-werk in de zorg. Hoe zwaar een voor- of nadeel voor jou weegt, hangt uiteraard af van je eigen instelling, voorkeuren en situatie. Je kunt deze punten in ieder geval in je achterhoofd houden als je beslist of je als zzp’er aan de slag zou willen gaan of niet.

Voordelen

  • Je verdient meer dan zorgverleners in loondienst. De uurtarieven liggen voor zzp’ers simpelweg hoger dan voor iemand in loondienst. Natuurlijk gaan daar nog allerlei kosten en belastingen van af, maar ook netto houd je meer aan zzp-werk over.
  • Je hebt grotendeels beheer over je eigen agenda. Je bepaalt in principe je eigen werktijden, uurtarief en hoe je bepaalde dingen doet. Ook kun je zelf kiezen voor welke opdrachtgevers je wél, en voor welke je níet werk.
  • Je werk is zo afwisselend als je het maakt. Je kunt voor verschillende opdrachtgevers werken. Dit zorgt voor dynamiek en afwisseling, waardoor veel zzp’ers lang plezier houden in hun werk.
  • Je bouwt goede banden op met cliënten. Onze zzp’ers zeggen vaak dat ze de band met hun cliënten als persoonlijker ervaren en dat ze dat erg prettig vinden. Dat komt vooral doordat ze écht een-op-een zorg verlenen, waarbij ze alle tijd voor de cliënten hebben. Dat is voor beide partijen natuurlijk heel prettig.

Nadelen

  • Je hebt minder zekerheden. Je krijgt bijvoorbeeld niet doorbetaald als je ziek bent of met vakantie gaat. Daarom is het erg belangrijk dat je een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluit, of dat je je aansluit bij een pensioenfonds. Ook kan een deel ven je inkomsten opeens wegvallen wanneer een cliënt opgenomen wordt of onverhoopt overlijdt.
  • Je moet zelf cliënten werven. Althans: als je niet via een bemiddelingsbureau als Zuster Jansen werkt. Dat is niet voor iedereen weggelegd; sommige mensen vinden het erg moeilijk om actief mensen aan te spreken of ‘diensten te verkopen’. Je kunt dit echter voor een groot deel wel leren, bijvoorbeeld door een training acquisitievaardigheden te volgen.
  • Je hebt minder contact met (vaste) collega’s. Sommige mensen vinden dit juist prettig, maar voor anderen is het een gemis. Het kan dan helpen om andere zzp’ers op te zoeken, bij netwerkbijeenkomsten of op social media.
  • Je moet een hoop zelf regelen. Denk aan boekhouding, belastingen, verzekeringen, pensioenopbouw, etc. Hieronder vind je een stappenplan voor hoe je zzp’er in de (thuis)zorg kunt worden. Daarnaast kun je te rade gaan bij andere zorg-zzp’ers. Zij hebben ongetwijfeld goede tips voor je.

Kortom: je moet zelfstandig, proactief en flexibel zijn, en je moet dat bovendien prettig vinden.

Wat verdient een zzp’er in de thuiszorg?

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, kun je in de thuiszorg goed verdienen. Met name wanneer je als zzp’er aan de slag gaat. Wat zijn de geldende uurtarieven anno 2024? Hieronder zetten we het op een rij.

Het uurtarief dat je kunt vragen, hangt van meerdere factoren af:

  • Het soort hulp dat je verleent
  • Of je wel of niet via een bemiddelingsbureau werkt
  • Of je wel of geen toeslagen berekent, bijvoorbeeld voor reizen

Wanneer je je bij ons inschrijft, overleggen we over je uurtarief.

Jouw mogelijke uurtarief

Ga je in loondienst in de thuiszorg? Dan kun je van 2.200,- tot 3940,- euro bruto verdienen, afhankelijk van het niveau dat je hebt. Maar als zzp’er kun je méér verdienen. Je bepaalt je eigen tarief, maar om een indicatie van je mogelijke zzp-salaris per uur te geven:

  • Niveau 1 Zorghulp (1 jaar mbo Zorghulp met vmbo-diploma): huishoudelijke en licht verzorgende taken. Uurtarief: 30 tot 45 euro per uur.
  • Niveau 2 Helpende Zorg en Welzijn (2 jaar mbo): persoonlijke verzorging van ouderen en gehandicapten. Uurtarief: 30 tot 45 euro per uur.
  • Niveau 3 Verzorgende Individuele Gezondheidszorg (3 jaar mbo, met specialisatie verpleeghuis en thuiszorg): zelfstandige verpleegkundige handelingen zoals injecties, medicatie en katheterisatie. Uurtarief: 30 tot 45 euro per uur.
  • Niveau 4 Verpleegkundige (4 jaar mbo): zelfstandig zorg bieden, met analyse en besluitvorming. Uurtarief: 30 tot 45 euro per uur..

Dat is dus goed nieuws, maar let op: als zzp’er draag je veel kosten zelf. Denk aan kosten voor vervoer, pensioenopbouw en hoge verzekeringen voor medische risico’s. Daarnaast moet je een nauwkeurige administratie bijhouden.

Maar als je alles goed inricht, kun je als zzp’er je zorghart ophalen in de thuiszorg. Want je staat onder minder tijdsdruk, kunt veel meer aandacht aan je cliënten besteden, en krijgt er een hogere beloning voor.

Hoe word je zzp’er in de zorg?

Als je nog nooit zelfstandige bent geweest, komt er misschien veel op je af in het begin. Je zult dan ook veel vragen hebben: wat heb ik nodig, waar moet ik allemaal rekening mee houden, wat moet ik regelen en welke rechten/plichten heb ik? We geven je een vliegende stap met ons praktische stappenplan.

1. Diploma

Zonder diploma kun je ook aan de slag in de zorg. Ervaring is namelijk óók heel waardevol. Wij nemen zzp’ers aan op alle niveaus: van helpende tot verpleegkundige.

2. Ondernemingsplan

Dit is niet verplicht, maar helpt je wel een gezond bedrijf op te bouwen. In een ondernemingsplan staat bijvoorbeeld hoe je aan je klanten wilt komen, wie je concurrenten zijn en waar je kansen liggen.

3. Inschrijven KvK

Je moet je onderneming (dat is het tenslotte) inschrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Dit is verplicht voor alle zelfstandige ondernemers. De KvK geeft vervolgens jouw gegevens door aan de Belastingdienst, dit hoef je dus niet zelf te doen.

4. VOG (Verklaring Omtrent Gedrag).

Een VOG is verplicht om in de zorg te werken. Je kunt er eenvoudig een aanvragen bij je gemeente.

4. Inschrijven BIG-register

Als je als zelfstandige in de zorg wil werken, bijvoorbeeld als verpleegkundige, ben je verplicht om je in te schrijven in het BIG-register. BIG staat voor ‘Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg’. Daarin staan regels voor jouw beroep, en het beschermt patiënten tegen slechte kwaliteit van zorgverlening.

In het BIG-register wordt vastgelegd of je bevoegd bent om het specifieke beroep uit te oefenen. Je moet je iedere 5 jaar opnieuw registreren, wat inhoudt dat je opnieuw moet laten zien dat je vaardigheden en kennis nog voldoende op niveau zijn.

Meer informatie op de website van het BIG >

5. KIWA-keurmerk

Je kunt als zzp’er in de thuiszorg het KIWA-keurmerk halen (voorheen het Keurmerk ZOZ). Dat heb je nodig om in aanmerking te komen voor contractering bij gemeenten en zorgkantoren.

Het keurmerk helpt ook cliënten voor jou te kiezen. Zo weten zij immers zeker dat je voldoet aan de beroeps- en ondernemerseisen. En natuurlijk dat je goede zorg levert.

Deelname aan het keurmerk kost € 109,- ex.btw per jaar. Aanmelden kan op mijnkeurmerk.nl.

6. Algemene voorwaarden

Zorg dat je goede algemene voorwaarden hebt. Zo zijn veel dingen die bij een zakelijke overeenkomst horen al geregeld. Bijvoorbeeld over de betalingsvoorwaarden. Hier kun je een beroep op doen als je facturen niet betaald worden.

Het is niet verplicht om algemene voorwaarden op te stellen, maar het kan je wel behoeden voor zakelijke miscommunicatie of problemen.

In de algemene voorwaarden vermeld je onder andere je regels over bedrijfsaansprakelijkheid, geheimhouding en betalingsvoorwaarden. Overleg met je brancheorganisatie over wat er normaal gesproken in de algemene voorwaarden komt te staan, en laat een juridisch adviseur meekijken als je je eigen voorwaarden opstelt.

7. AVG

De AVG gaat over de privacy van je patiënten en die van jezelf. Daar worden allerlei eisen aan gesteld. Zorg dat je alle regels goed kent. Want bij overtreding kun je (hoge) boetes krijgen.

8. Uurtarief

Wat verdient een zzp’er in de zorg? En wat hou je netto over? Denk goed na over je uurtarief. Zodat je straks niet te veel moet werken om rond te komen of om iets over te houden. Verdiep je dus in wat gangbare tarieven zijn in jouw functie. En wat je zelf redelijk vindt.

Kijk bijvoorbeeld even op Loonwijzer.nl >

9. Verzekeringen

Als zelfstandige professional in de zorg is het van belang dat je je goed verzekert. Er zijn verschillende verzekeringen beschikbaar, het is dus verstandig dat je van tevoren goed bepaalt wat je nodig hebt.

Verzekeringen zijn niet verplicht, maar we raden je wel met klem aan om de belangrijkste af te sluiten. Bijvoorbeeld:

  • Aansprakelijkheidsverzekering: als zzp’er in de zorg ben je verantwoordelijk voor alles wat je beroepsmatig doet. Dit houdt in dat je het risico loopt om schade te veroorzaken aan personen of eigendommen, wat jou rechtstreeks aansprakelijk maakt. Daarom is deze verzekering zo belangrijk: zodat je niet grote sommen geld uit eigen zak moet betalen. Ga je via ons werken? Dan stellen we een beroepsaansprakelijkheidsverzekering als voorwaarde, om risico’s uit te sluiten. De kosten vallen mee: zo’n € 40,- per jaar.
  • AOV-verzekering (arbeidsongeschiktheid) en/of ongevallenverzekering: heel belangrijk, omdat ze voorkomen dat je zonder inkomsten komt te zitten als je bijvoorbeeld ziek wordt en niet kunt werken.

 

10. Pensioen

Zzp’ers en freelancers bouwen niet automatisch een pensioen op, zoals in loondienst. Je zult dit dus zelf moeten regelen. Hier zijn verschillende manieren voor.

Kijk voor meer informatie hierover bijvoorbeeld op ikwordzzper.nl >

11. Belastingen

Als ondernemer krijg je natuurlijk ook te maken met de Belastingdienst. Zo zul je zelf je inkomstenbelasting moeten afdragen. Dat betekent óók dat je je eigen administratie moet bijhouden.

Je kunt gebruikmaken van gunstige regelingen voor zzp’ers. De bekendste zijn de startersaftrek en zelfstandigenaftrek. Daarvoor moet je aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • Het urencriterium: je moet minimaal 1225 uur per jaar als zzp’er werken
  • Je moet minimaal 3 verschillende opdrachtgevers per jaar hebben
  • Je moet zelf reclame maken voor je werkzaamheden (bijvoorbeeld met een website)
  • Je moet een degelijke boekhouding bijhouden

12. Modelovereenkomst

Voorheen moesten zzp’ers een VAR (Verklaring Arbeidsrelatie) aanvragen bij de Belastingdienst, om hun zelfstandigheid te bewijzen. Sinds de invoering van de Wet DBA is dit niet langer nodig.

‘Wet DBA’ staat voor ‘Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties’. In het kort houdt dit in dat de Belastingdienst beoordeelt van welk soort dienstverband er sprake is. Het doel van deze wet is kort gezegd om schijnconstructies te voorkomen, en ervoor te zorgen dat beide partijen én de Belastingdienst weten van welk soort arbeidsrelatie er sprake is.

Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar hoe de inkomsten worden verdiend, hoe je je werk naar eigen inzicht kunt invullen en hoe het gaat als je bijvoorbeeld een dienst zou willen ruilen binnen het team.

De oude VAR-regels zijn nog wel van toepassing: zo moet je bijvoorbeeld nog steeds 1225 uur werken om gebruik te kunnen maken van de zelfstandigenaftrek.

Hiervoor heeft de Belastingdienst zogenaamde modelovereenkomsten ontwikkeld, die van toepassing zijn op verschillende situaties. Wanneer je via ons gaat werken, is daar ook een speciale modelovereenkomst voor.

Meer informatie over de Wet DBA >

Word zzp’er in de thuiszorg via bemiddelingsbureau Zuster Jansen

Ben jij zzp’er en wil je werken in de particuliere thuiszorg? Of wil je misschien zzp’er worden, zodat je aan de slag kunt als zorgverlener bij Zuster Jansen? Wij werken heel graag samen met zzp’ers. We treden daarbij op als bemiddelaar tussen de particuliere zorgvragers en de zelfstandige zorgverleners in ons netwerk. We zijn een landelijke particuliere thuiszorgorganisatie, die ernaar streeft om mensen zo lang mogelijk thuis te laten wonen.

Wij hebben dus geen ‘vacatures’ voor zzp’ers. In plaats daarvan koppelen wij de hulpvraag van onze cliënten aan de meest geschikte zzp’ers, onder andere op basis van locatie en competenties.

Voor ons werken heeft voor jou duidelijke voordelen:

  • Altijd werk. We krijgen veel aanvragen en hebben dus altijd werk. Oók als je verzorgende bent.
  • Altijd in jouw buurt. We werken landelijk. Dus waar je ook woont, we hebben altijd werk dichtbij.
  • Je kunt veel uren maken. We zijn gespecialiseerd in 12- en 24-uurszorg. Het gaat dus nooit om ‘een paar uurtjes’, maar serieuze thuiszorg.
  • Je verleent zorg zoals het bedoeld is: persoonlijk en warm, waarbij je veel tijd krijgt om je cliënt de aandacht te geven die hij/zij verdient.

Wat we van jou vragen…

  • Je bent tussen de 25 en 65 jaar.
  • Jij bent een verpleegkundige, ziekenverzorgende, VIG-er of verzorgende of helpende.
  • Je bent minimaal 6 maanden tot 1 jaar werkzaam in de (particuliere) thuiszorg en 24-uurs zorg. En/of je hebt andere ervaring in de zorgsector.
  • Je kunt minimaal 2 referenties overleggen.
  • Je werkt heel graag in een klein team.
  • Je kunt zelfstandig werken.
  • Je zorgt graag voor oudere cliënten.
  • Een persoonlijke band met je cliënten is heel belangrijk voor je.
  • Je bent inzetbaar in meerdere provincies, of in heel Nederland.
  • Je beheerst het Nederlands in woord en geschrift.

Voldoe jij aan bovenstaande voorwaarden? Vul dan het aanmeldingsformulier volledig in en stuur je CV mee.

Meld je aan als zzp’er in de thuiszorg