Ervaringen als ZZP’er in de zorg

Je denkt erover als ZZP’er in de zorg te werken. Maar doe je daar wel goed aan? Het is fijn om ervaringen van anderen te lezen. Welke voordelen ervaren zij? En welke nadelen?

We hebben een aantal ervaringen voor je verzameld. En gesorteerd op categorie:

 • Over meer geld verdienen
 • Over vrijheid om te werken waar en wanneer je wilt
 • Over het werk zelf
 • Over ondernemer zijn

Meer geld verdienen

Veel zorgverleners vinden dat ze te weinig verdienen in loondienst. Dat is een veelgehoorde reden om ZZP’er te worden. En het klopt, als zelfstandige kún je (iets) meer verdienen.

“Ik houd onderaan de streep iets meer over, maar dat mag geen naam hebben. Je moet het niet doen om het geld.”

(Uit: ‘Meer verdienen, meer keuzevrijheid en meer tijd voor de cliënt: zzp’en in de zorg loont – maar er zijn ook nadelen’ – bron:Volkskrant.nl)

“Ik bepaal mijn eigen uurtarief. En als ik meer wil werken, kan dat. Natuurlijk moet ik wel oppassen dat ik niet té veel werk. Maar daar ben ik zelf bij.”

Meer vrijheid om te werken waar en wanneer je wilt

In loondienst moet je uitvoeren wat de organisatie van je vraagt. Als ZZP’er bepaal je zelf waar en wanneer je werkt.

“Als je in loondienst alléén maar nachtdiensten wilt, kan dat niet. Als ZZP’er kan ik nu wél kiezen. Soms werk ik 1 uur, soms 24 uur aan een stuk, als een cliënt het nodig heeft dat ik blijf slapen.”

(Uit: ‘Meer verdienen, meer keuzevrijheid en meer tijd voor de cliënt: zzp’en in de zorg loont – maar er zijn ook nadelen’ – Volkskrant.nl)

“Er is voldoende werk. Dus ZZP’ers hebben alle ruimte om te kiezen voor werk waar ze voldoening uit halen. Ook is er weinig onzekerheid over of er wel werk ís; het aanbod is groot.”

Meer tijd voor de cliënt

Veel zorgverleners in loondienst worden ZZP’er uit frustratie over werkdruk. En allerlei neventaken die niets met zorg verlenen te maken hebben.

“Boodschappen doen voor het team, zelf beleidsstukken schrijven en roosters maken…onder het mom van ‘zelfsturende teams’. Terwijl het gewoon een verkapte bezuiniging is. Het kost allemaal uren werk, die gewoon voor de cliënten horen te zijn. Als ZZP’er hoef ik dat allemaal niet.”

“Elke minuut werd precies geregistreerd. Dat viel mij zo tegen. Het is dan heel moeilijk aandacht te geven aan een patiënt als hij daar om vraagt. Als ZZP’er heb ik mij nu gespecialiseerd in zorg voor ALS-patiënten.”

(Bovenstaande ervaringen komen uit: ‘Meer verdienen, meer keuzevrijheid en meer tijd voor de cliënt: zzp’en in de zorg loont – maar er zijn ook nadelen’ –bron: Volkskrant.nl)

Ondernemer zijn

ZZP’ers in de zorg ervaren dus veel voordelen. Maar nadelen zijn er natuurlijk ook. En vooral: zaken waar je bedacht op moet zijn als je als ondernemer voor jezelf begint.

“Het vraagt veel van de zelfstandig hulpverlener om naast goed in zijn/haar vak te zijn ook erg ondernemend te zijn. Maar er is genoeg ruimte, zeker voor iemand die weet hoe hij of zij zich kan onderscheiden en die voldoende mensen kent (of leert kennen) om aan klanten te komen om een heel redelijke boterham te verdienen. Het is keihard werken, vooral in het begin om een goede basis op te bouwen.”

“Ondernemer worden is niet zo moeilijk. Maar je moet wel beseffen dat je opeens veel meer zelf moet regelen én betalen:

 • Inschrijven bij de Kamer van Koophandel
 • Inschrijven bij het BIG-register
 • Een AGB-code aanvragen
 • Een VOG aanvragen bij de gemeente
 • Aansluiten bij een klachtencommissie
 • Jezelf goed verzekeren (bijvoorbeeld bij ziekte)
 • Administratie bijhouden
 • Belasting afdragen
 • Pensioen opbouwen

Al die zaken moet je wel goed op de rit hebben. Anders kom je vroeg of laat in de knoop, of kom je zelfs helemaal niet aan de bak als ZZP’er.”

(Bovenstaande ervaringen komen van: nationalehulpgids.nl.)

Meld je aan als zorgverlener

 

“Elk uur dat je als ZZP’er méér werkt, is meer verdienen. En dat is verleidelijk: er zijn zzp’ers die alleen maar werken, werken, werken. Soms werken ze 48 uur aan een stuk. Dat vind ik niet verantwoord, je moet alert genoeg blijven om beslissingen te nemen.”

(Uit: ‘Meer verdienen, meer keuzevrijheid en meer tijd voor de cliënt: zzp’en in de zorg loont – maar er zijn ook nadelen’ – Volkskrant.nl)

Ervaringen van ZZP’ers die werken voor Zuster Jansen

Als particuliere thuiszorgorganisatie werken wij ook veel met ZZP’ers. Ben je benieuwd naar hun ervaringen met werken voor onze organisatie? Zij geven ons gemiddeld een 8,4 op klantenvertellen.nl.

Lees de ervaringen van ZZP’ers van Zuster Jansen

Schrijf je bij ons in als ZZP’er

Meld je aan als zorgverlener

 

Auteur: Karel de Vries, redactie Zuster Jansen