Hét thuiszorgbureau voor particuliere cliënten!

Landelijk werkend met uitstekende zorgverleners...

Bekijk ons zorgaanbod

 

Waarom Zuster Jansen?

  • Kleine vaste zorgteams
  • Met professionele zorgverleners
  • Uitstekende referenties
  • Zorg met respect en aandacht
  • In uw eigen vertrouwde omgeving
  • Lid van branchevereniging
  • HKZ gecertificeerd

De waarde van honden in dementiezorg

vrijdag 09 december 2022, Tijd 9:45 uur

We kennen natuurlijk wel de blindengeleidehond. Ook op andere gebieden zijn hulphonden wel bekend. Maar de dieren blijken ook heel waardevol bij dementiezorg te zijn. De eerste ‘dementiehonden’ zijn al actief.

Dit project is een samenwerking tussen BrabantZorg en Stichting Blijf.

De honden werken samen met een menselijke hulpverlener. Samen helpen ze mensen met dementie. Maar wat is dan precies de meerwaarde van een hond?

Een hond maakt direct contact

Mensen met dementie zitten vaak in een eigen isolement. Vanuit zichzelf zullen ze niet snel contact proberen te maken. In ieder geval niet met mensen.

Hulpverleners vinden het vaak lastig om dat isolement open te breken. Maar honden niet. Die lopen gewoon op iemand af, snuffelen even, en leggen hun hoofd op schoot. Dat is al genoeg om direct contact te maken. Met iedereen, dus óók met mensen met dementie. Want wie wordt er níet blij van een lief dier?

Als een hond het contact eenmaal gelegd heeft, krijgt ook de menselijke hulpverlener de kans om in te springen.

Een hond oordeelt niet

Mensen oordelen direct – of ze nu willen of niet. Natuurlijk kan dat oordeel later altijd bijgesteld worden, maar dat vergt aandacht en tijd.

Honden hebben dat probleem niet. Die stappen gewoon neutraal op iemand met dementie af. En ze reageren niet direct – positief óf negatief – op verbale en non-verbale communicatie.

Hetzelfde geldt voor verwachtingen. Waar mensen allerlei dingen verwachten van een ander – óók als diegene dementie heeft – heeft een hond dat niet.

Deze eigenschappen zijn ideaal voor mensen met dementie, die heel gevoelig zijn.

Een hond helpt mensen met dementie te begrijpen

Honden inzetten voor mensen met dementie is een concept dat niet zomaar bedacht is. Daar ligt onderzoek aan ten grondslag.

Zo kunnen honden helpen om mensen met dementie beter te begrijpen. Maar er zijn ook andere zorggebieden waar honden een meerwaarde kunnen hebben.

Speciale training

De dementiehonden zijn speciaal getraind voor het werk. Die training duurt 2 jaar, en is nu in volle gang.

De zorgverlener zelf wordt opgeleid om de training te doen. Die leert over omgaan met honden, dierenwelzijn, dementie, fysiologie en ethologie.

Iedere hond wordt dus ook gekoppeld aan een vaste zorgverlener. De hond woont bij hem of haar. En gaat iedere dag mee naar het werk.

Ondertussen blijft de hond eigendom van de stichting. Die nemen ook de kosten op zich, bijvoorbeeld voor voer en de dierenarts.

Heeft of krijgt u te maken met Alzheimer/dementie?

Weet dan dat u via particuliere thuiszorg altijd op de hulp kunt rekenen die nodig is.

Bekijk ons zorgaanbod >

Artikelen archief