Hoe word je zzp’er in de zorg?

Een praktisch stappenplan

Dus, jij wilt starten als zzp’er in de zorg. Misschien eerst nog naast je vaste baan. Dan zoek je eerst antwoord op de vraag: ‘wat heb je nodig en wat moet je doen om te beginnen?’. We geven je een vliegende stap met ons praktische stappenplan.

Wat is en doet een zzp’er in de zorg?
Zzp staat voor ‘zelfstandige zonder personeel’. Feitelijk ben je een ondernemer, die zich verhuurt als zorgverlener. Waarom zoveel mensen als zzp’er de zorg ingaan? Omdat het veel voordelen biedt: je kunt bijvoorbeeld zelf je uurtarief bepalen. En zelf kiezen welke zorg je verleent en wanneer. Nadelen zijn er natuurlijk ook: zo moet je veel meer zelf regelen. Lees Ervaringen van zzp’ers in de zorg

1. Diploma

Zonder diploma kom je niet gemakkelijk aan werk. Bij Zuster Jansen stellen we het bezit ervan als voorwaarde. Het is een belangrijke eerste indicatie van je kennis en vaardigheden.

Voor alle vormen van hulp en zorg heb je een diploma nodig. Dus van huishoudelijke tot terminale zorg, van maatschappelijke tot palliatieve hulp.

2. Ondernemingsplan

Dit is niet verplicht, maar helpt je wel een gezond bedrijf op te bouwen. In een ondernemingsplan staat bijvoorbeeld hoe je aan je klanten wilt komen. En wie je concurrenten zijn. Waar je kansen liggen.

3. Inschrijven KvK en BIG-register

Een inschrijving bij de KvK heb je sowieso nodig om als ondernemer te gelden. Ben je verpleegkundige? Dan moet je je ook registeren in het BIG-register. Daarin staan regels voor jouw beroep, en het beschermt patiënten tegen slechte kwaliteit van zorgverlening.

Ook is het raadzaam je aan te sluiten bij een klachtencommissie. Want iedere patiënt kan een klacht tegen je indienen. Daar moet je een regeling voor hebben. Dat regel je via een klachtencommissie.

Wat je ook nodig zult hebben: een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag). Die kun je aanvragen bij je gemeente.

4. Algemene voorwaarden

Zorg dat je goede algemene voorwaarden hebt. Zo zijn veel dingen die bij een zakelijke overeenkomst horen al geregeld. Bijvoorbeeld over de betalingsvoorwaarden. Hier kun je een beroep op doen als je facturen niet betaald worden.

Meld je aan als zorgverlener

 

5. AVG

De AVG gaat over de privacy van je patiënten en die van jezelf. Daar worden allerlei eisen aan gesteld. Zorg dat je alle regels goed kent. Want bij overtreding kun je (hoge) boetes krijgen.

6. Uurloon

Wat verdient een zzp’er in de zorg? En wat hou je netto over? Denk goed na over je uurtarief. Zodat je straks niet te veel moet werken om rond te komen of om iets over te houden. Verdiep je dus in wat gangbare tarieven zijn in jouw functie. En wat je zelf redelijk vindt. Wat is het uurloon van een zzp’er in de zorg?

7. Verzekeringen

Je moet heel wat verzekeringen afsluiten als je als zelfstandige in de zorg gaat werken. Althans: dat raden we met klem aan. Zoals:

  • Een aansprakelijkheidsverzekering
  • Een AOV-verzekering (arbeidsongeschiktheid)

Vergeet ook niet dat je zelf je pensioen moet opbouwen!

8. Belastingen

Als ondernemer krijg je natuurlijk ook te maken met de Belastingdienst. Zo zul je zelf je inkomstenbelasting moeten afdragen. Dat betekent óók dat je je eigen administratie moet bijhouden.

Maak je om BTW geen zorgen; die hoef je niet te rekenen als zzp’er in de zorg.

oudere dame met verzorger

Wil je als zzp’er in de zorg aan de slag bij Zuster Jansen?

Als particuliere thuiszorgorganisatie werken wij ook graag samen met zzp’ers. Interesse? Lees hier meer. Of vul het aanmeldformulier volledig in, en we nemen contact met je op. We helpen je ook graag om goed te starten als zelfstandige. Je kunt ons altijd bellen met vragen of voor advies.

Meld je aan als zorgverlener

 

Auteur: Karel de Vries, redactie Zuster Jansen