Hét thuiszorgbureau voor particuliere cliënten!

Landelijk werkend met uitstekende zorgverleners...

Bekijk ons zorgaanbod

 

Waarom Zuster Jansen?

  • Kleine vaste zorgteams
  • Met professionele zorgverleners
  • Uitstekende referenties
  • Zorg met respect en aandacht
  • In uw eigen vertrouwde omgeving
  • Lid van branchevereniging
  • HKZ gecertificeerd

Big data: het “nieuwe goud” in de zorg?

vrijdag 01 september 2023, Tijd 8:32 uur

De manier waarop data wordt ingezet in de gezondheidszorg, is drastisch aan het veranderen. Voorheen werden gegevens uit de zorgsector afzonderlijk opgeslagen in dure datacenters en verouderde opslagsystemen. Om die reden bleven de zorggegevens vaak ontoegankelijk. Maar er is een ontwikkeling gaande, want er wordt ook steeds meer gebruik gemaakt van cloud en edge-technologie. Hierdoor kunnen bevoegde personen, apparaten en apps altijd en overal toegang krijgen tot cruciale informatie.

Het belang van data groeit met de dag, maar we beseffen ons pas kort wat de potentie ervan is. Door deskundigen wordt big data zelfs het “nieuwe goud” genoemd. Big data is een verzamelnaam van gegevens, afkomstig van heel veel verschillende bronnen, die zo groot en complex zijn dat ze alleen maar verwerkt kunnen worden met nieuwe technologieën. Door middel van deze technologieën kunnen gegevens heel snel verzameld en geanalyseerd worden om tot nieuwe inzichten te komen. Een aantal jaar geleden begon het “big-data-tijdperk” tot grote vreugde van innovatieve technologiebedrijven. Door data-analyses uit te voeren, helpen zij organisaties om waardevolle inzichten te genereren.

Soorten data

Er zijn twee soorten data: gestructureerd en ongestructureerd. Momenteel richten de toonaangevende analysetools zich vooral op gestructureerde data met een gestandaardiseerd formaat, zoals in SQL-databases. Met ongestructureerde data worden bijvoorbeeld pdf’s en video’s bedoeld. Die zijn lastiger te analyseren. Toch blijkt 80 procent van alle data binnen organisaties te bestaan uit ongestructureerde formats.

Vier stappen

Echter, deze enorme, voorheen ontoegankelijke hoeveelheden data kunnen nu beschikbaar worden gemaakt voor innovatieve vormen van data-analyse. Interessant hieraan is de overvloed aan mogelijkheden die hierdoor worden gecreëerd. Grote zorgorganisaties beschikken over veel uiteenlopende bestandtypes, die afkomstig zijn uit veel verschillende bronnen. De vraag van zowel wetenschappers als clinici was altijd hoe er nieuwe inzichten en kansen uit die data gehaald kunnen worden. Dat proces bestaat uit vier stappen.

Identificeren

De eerste stap staat in het teken van identificatie. Kies een product dat het type data dat u wilt verwerken duidelijk aangeeft, of het nu tekstbestanden of gedetailleerde afbeeldingen zoals röntgenfoto’s zijn.

Organiseren

Vervolgens zal er gebruik gemaakt moeten worden van een geautomatiseerde tool of dienst die de verschillende gegevens van tags voorziet. Hierdoor kunnen ze geïndexeerd en geordend worden op basis van type, inhoud of formaat. Het doel hiervan is om data makkelijk vindbaar te maken, zodat mensen en applicaties analyses uit kunnen voeren en waardes toe kunnen kennen.

Migreren

Het is van essentieel belang om de opnieuw georganiseerde en getagde data (die zich op dat moment nog in traditionele opslagarchitecturen of andere omgevingen bevinden die de analysemogelijkheden beperken) te migreren naar de cloud. Organisaties willen inzichten uit datasets halen, dus ze moeten makkelijk toegankelijk en veilig beschikbaar zijn. Het is een no-go om afhankelijk te zijn van een duur datacenter of verouderde opslagapparaten.

Innoveren

Haal waardevolle kennis en inzichten uit de reeds getagde, toegankelijke en vindbare informatie. Veel toonaangevende cloudproviders bieden onder andere machine learning (ML), kunstmatige intelligentie (AI) en diepgaand leren (DL) aan om afbeeldingen te herkennen, patronen te matchen, inhoud te doorzoeken en vele andere functies.

De toekomst

Een ding is zeker: we staan aan de start van een nieuw tijdperk van analysemogelijkheden in de zorgsector. Data is nu een hulpmiddel dat op verschillende manieren kan worden ingezet. Het wordt omgezet in waarde, waardoor gezondheidszorg verbeterd wordt door inzichten. En dat zal in de toekomst tot mooie dingen en vooruitgang leiden.

Auteur: redactie Zuster Jansen

Nieuwsarchief