Artificial intelligence (AI) in de zorg

‘Artificial intelligence’, oftewel AI, is de Engelse benaming voor kunstmatige intelligentie. Die is overal in opmars, óók in de gezondheidszorg. Wat is het precies? En waar in de zorg wordt AI nu al gebruikt? Is het eigenlijk gevaarlijk om zo op computers te vertrouwen? We zochten het voor u uit.

Wat is kunstmatige intelligentie? | Definitie

Een bekende definitie van AI is: “het vermogen van een systeem om externe gegevens correct te interpreteren, om te leren van deze gegevens, en om deze lessen te gebruiken om specifieke doelen en taken te verwezenlijken via flexibele aanpassing” (Kaplan & Haenlein).

Meer in taal die u en wij begrijpen: het zijn computers die zo slim zijn, dat ze taken van mensen kunnen overnemen. Of dat ze zó goed ergens in zijn, dat ze dat beter kunnen dan de mens. Denk bijvoorbeeld aan de beroemde schaakcomputer ‘Deep Blue’, die schaakgrootmeester Kasparov in 1997 wist te verslaan.

Voorbeelden

Zoals gezegd: ook in de zorg kan kunstmatige intelligentie veel voordelen hebben. We geven enkele voorbeelden:

Artsen adviseren door veel data te verzamelen

Computers kunnen razendsnel informatie verzamelen. Bijvoorbeeld over hoe gezonde hersenen eruitzien, en wat verdacht is op een hersenscan. Zo leert die computer steeds beter om afwijkingen op te merken. Beter én sneller dan de beste arts dat kan.

Op basis van die gegevens kan een computer een arts dus heel goed adviseren over welke behandeling nodig is. Nu en in de toekomst zal dat veel levens redden.

Apps die uw gezondheid in de gaten houden

Er zijn verschillende apps die uw gezondheid kunnen meten. Dat kan een grote rol spelen in hoe lang u zelfstandig thuis kunt blijven wonen. Want door die gegevens te delen met zorgverleners die stand-by staan, kunnen zij op afstand bepalen of ze langs moeten komen.

Nieuwe medicijnen sneller ontwikkelen

Computerprogramma’s zijn tegenwoordig zó slim, dat nieuwe behandelingen ontdekt kunnen worden. Bijvoorbeeld nieuwe medicijnen tegen gevaarlijke ziektes als ebola.

AI in de zorg

Kunstmatige intelligentie een gevaar?

Veel mensen maken zich zorgen over AI. Het beeld dat ‘computers de wereld overnemen’, dringt zich vaak op. Toch is dit geen reëel gevaar; computers hebben geen bewustzijn, en zijn alleen maar goed in de taken waar mensen ze voor maken. Een schaakcomputer is dan misschien supergoed in schaken, vraag ‘m niet om een simpele zin te formuleren.

Andere nadelen zijn natuurlijk wel heel goed denkbaar. Bijvoorbeeld dat privégegevens lekken. Daarom wordt AI ook niet zomaar ingezet; dat gaat heel zorgvuldig.

Men is ook vaak bang dat computers zelfstandig de verkeerde beslissing nemen, waardoor mensenlevens in gevaar komen. Bijvoorbeeld als de verkeerde medicijnen voorgeschreven worden. Of de verkeerde behandeling. Maar let wel: dat gebeurt óók wanneer mensen aan het roer staan. Sterker nog: dan gebeurt het veel váker. Anders gezegd: computers zullen ook weleens vergissingen maken, maar veel minder dan menselijke artsen.

De voordelen zullen uiteindelijk veel zwaarder wegen. Al is het maar omdat het personeelstekort in veel sectoren van de zorg niet zomaar opgelost is. Het is dan juist een zegen als computers een hoop taken kunnen overnemen.

AI bij Zuster Jansen

Ook bij Zuster Jansen kijken we naar de voordelen van AI. En hoe onze cliënten daarvan kunnen profiteren. Natuurlijk doen we dat heel zorgvuldig. Wilt u meer weten hierover? Bel vrijblijvend met onze adviseur (020 63 66 837). Hij kan u er meer over vertellen.

Auteur: Karel de Vries, redactie Zuster Jansen