Wat is of wat zijn de belangrijkste oorzaken van Alzheimer? Helaas weten we dat nog steeds niet precies. Maar nu zijn er nieuwe inzichten. Onderzoekers van de Universiteit van Californië (UCLA) ontdekten dat Alzheimer meestal geleidelijk begint.
Om tot deze ontdekking te komen, analyseerden ze miljoenen medische gegevens van patiënten. Daar kwamen vaste patronen uit als het om de ziekte van Alzheimer gaat. Dit is een potentieel groot inzicht, dat enorm kan helpen om de ziekte in een vroeg stadium op te sporen – en misschien zelfs te voorkomen.
Samenhangende oorzaken
Wat de wetenschappers zagen, was dus niet één grote oorzaak of allemaal losse oorzaken. Ze zagen juist samenhangende gezondheidsrisico’s en -problemen, die zich op een bepaalde volgorde aandienen. Bij verschillende groepen is het begin anders. De wetenschappers zagen de volgende groepen:
- Depressie en angst (en andere psychische klachten)
- Hersenaandoeningen waarbij de hersenen achteruitgaan
- Milde geheugenstoornissen die steeds een beetje erger worden
- Hoge bloeddruk en diabetes (en andere hart- en vaatziekten)
Verschillende startpunten voor de ziekte van Alzheimer, zou je dus kunnen zeggen. Maar er is ook een overeenkomst tussen deze startpunten: ze dienen zich stap voor stap aan. Als je naar die opeenvolging kijkt, blijkt het veel beter te voorspellen of iemand Alzheimer krijgt. Veel beter dan wanneer ze los van elkaar beschouwd worden. Oftewel: het is de volgorde waarin de klachten zich aandienen, die veelzeggend is.
Ook het risico op Alzheimer is niet voor iedereen gelijk, blijkt uit het onderzoek. Factoren als leeftijd, achtergrond, leefstijl en eerdere ziektes spelen een rol. Daarom is maatwerk ook zo belangrijk.
Completer plaatje
Met deze inzichten zouden artsen een completer gezondheidsplaatje schetsen, en zo tot een andere conclusie komen in hun medisch oordeel. Anders gezegd: bovenstaande klachten worden eerder herkend als vroege signalen van de ziekte van Alzheimer. In dat geval kunnen mensen eerder behandeld of begeleid worden. Ook is preventieve behandeling mogelijk, waarmee mensen minder snel achteruitgaan. En dat allemaal afgestemd op iedere unieke patiënt.
Komen we zo ook weer een stap dichterbij genezing van Alzheimer? Zover is het nog niet, maar deze inzichten kunnen zeker helpen. Want de ziekte blijkt zich al veel eerder aan de wereld te tonen dan we dachten. Nu we die eerste signalen eerder herkennen, is meer mogelijk.
Heeft of krijgt u te maken met Alzheimer/dementie?
Weet dan dat u via particuliere thuiszorg altijd op de hulp kunt rekenen die nodig is. Daarmee is het ook mogelijk om langer thuis te blijven wonen.
Auteur: redactie Zuster Jansen