Werken als zorgverlener-zzp

Bij Zuster Jansen werken we met zzp’ers. We treden daarbij op als bemiddelaar tussen de particuliere zorgvragers en de zelfstandige zorgverleners in ons netwerk. We zijn een landelijke particuliere thuiszorgorganisatie, die ernaar streeft om mensen zo lang mogelijk thuis te laten wonen. Ben je momenteel zzp’er en vraag je af of particuliere thuiszorg verlenen iets voor jou zou kunnen zijn? Of denk je eraan om misschien zzp’er te worden, zodat je bij een organisatie als Zuster Jansen aan de slag kunt? Op deze pagina geven we meer informatie over wat het inhoudt om zzp’er te zijn in de (particuliere) thuiszorg, en waar je allemaal rekening mee moet houden.

Snel naar…:

Zzp’er zijn in de (particuliere) thuiszorg: voor- en nadelen

Particuliere thuiszorg verlenen op zelfstandige basis: niet iedereen doet dat, of kiest ervoor. Sommige mensen overkomt het, omdat er in hun directe omgeving onvoldoende mogelijkheden zijn om op een andere manier aan de slag te gaan. Als zzp’er speel je een belangrijke rol in het leven van de zorgvrager. Dankzij de inzet van jou (en je zorgteam, in het geval van Zuster Jansen) kan de zorgvrager thuis blijven wonen, in de vertrouwde omgeving. Dit is ontzettend belangrijk, niet alleen voor de zorgvrager zelf maar ook voor zijn of haar naasten. Door de juiste zorg te bieden op het juiste moment kun je de kwaliteit van leven hoog houden, ontlast je mantelzorgers en bied je rust en continuïteit in het leven van je cliënt.

Informatie aanvragen

 

Natuurlijk zijn er voor- en nadelen te noemen aan zzp-werk in de zorg. Hoe zwaar een voor- of nadeel voor jou weegt, hangt uiteraard af van je eigen instelling, voorkeuren en situatie. Je kunt deze punten in ieder geval in je achterhoofd houden als je beslist of je als zzp’er aan de slag zou willen gaan of niet.

ZZP-er in particuliere thuiszorg

Voordelen

Veel zzp’ers geven aan dat de grote mate van vrijheid een belangrijk positief punt voor ze is. Je beheert je eigen agenda, waarbij je in principe zelf je werkdagen en je uren bepaalt. Je kunt kritisch zijn over de opdrachtgevers waar je wel en niet voor wil werken, en je kunt bovendien ook voor verschillende opdrachtgevers werken. Zo hou je je werk dynamisch en afwisselend, wat voor veel zorgverleners erg fijn is.

Een ander belangrijk voordeel is dat je particuliere cliënten hebt en écht een-op-een zorg verleent. Je hebt daarbij alle tijd voor je cliënten, wat zowel voor hen als voor jou heel prettig is.

review ZZP-er Zuster Jansen

 

 

Nadelen

Als zelfstandige zorgverlener moet je met een aantal zaken rekening houden. Je mist namelijk een aantal zekerheden die je wel hebt als je een vast dienstverband hebt. Je krijgt bijvoorbeeld niet doorbetaald als je ziek bent of op vakantie gaat. Het is voor zzp’ers in de zorg uiterst belangrijk om een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. Daarnaast kan het verstandig zijn een (beroeps)aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten, en is het slim om je aan te sluiten bij een pensioenfonds. Het kan van tevoren veel werk zijn om uit te zoeken wat je allemaal moet regelen als je zzp’er wil worden in de zorg. Laat je daarom goed adviseren en ga in gesprek met andere zzp’ers, om te bepalen wat je allemaal in orde moet maken.

Als je niet kunt/wil werken via een bemiddelingsbureau zoals Zuster Jansen, dan moet je zelf op zoek gaan naar nieuwe cliënten. Dit doe je door acquisitie te doen. Niet iedereen vindt het prettig om dit te doen, omdat het toch enigszins voelt alsof je jezelf en je diensten probeert te ‘verkopen’. Je kunt dit echter voor een groot deel wel leren, bijvoorbeeld door een training acquisitievaardigheden te volgen.

Een laatste punt dat mogelijk een nadeel zou kunnen zijn (maar lang niet voor iedereen), is dat je als zzp’er waarschijnlijk minder contact hebt met (vaste) collega’s, vergeleken met wanneer je in dienstverband werkt. De één vindt het helemaal prima zo, en de ander mist dat contact op dagelijkse basis. Het kan dan prettig zijn om je aan te sluiten bij een netwerk of een community op social media, zodat je toch dat contact blijft houden met vakgenoten.

Zorgverlener ZZP

Past dit werk bij jou?

Als zzp’er heb je andere verantwoordelijkheden dan wanneer je ‘gewoon’ bij een bedrijf in loondienst zou zijn. Dat werd hierboven al enigszins benadrukt. Je beheert bijvoorbeeld je eigen agenda en je moet zelf de administratie in orde houden. Je werkt letterlijk heel zelfstandig, wat niet voor iedereen is weggelegd. Als je zzp’er wil zijn in de zorg, zul je dus moeten kunnen omgaan met de verantwoordelijkheid. Je moet zelfstandig, proactief en flexibel zijn, en je moet dat bovendien prettig vinden.

Ben je zelfstandig zorgverlener, dan is je cliënt altijd jouw opdrachtgever. Je verleent een-op-een zorg, en de wensen van de cliënt staan centraal. Dit is aan de ene kant positief, maar het kan ook ineens een andere wending nemen: wanneer een cliënt opgenomen wordt of onverhoopt komt te overlijden, heeft dit een directe invloed op je inkomsten.

Informatie aanvragen

Wanneer je als zzp’er aan het werk gaat, moet je rekening houden met het feit dat je relatief weinig contact zult hebben met collega’s (vergeleken met een aantal andere banen in de zorg). Ga goed bij jezelf na of je het fijn vindt om op deze manier te werken, en of je bijvoorbeeld zelf ook acquisitie zou willen en kunnen doen. Wil je meer lezen over wat je moet kunnen en willen als je verzorgende of verpleegkundige zou willen zijn? Bekijk dan ook eens de pagina over de benodigde vaardigheden.

Welke zorgvormen kun je verlenen als zzp’er?

Als zorgverlener in de particuliere thuiszorg kom je natuurlijk heel wat verschillende situaties tegen. De zorg van Zuster Jansen wordt altijd volledig afgestemd op de hulp die iemand écht nodig heeft. Onze zorg- en dienstverlening bestaat uit verschillende zorgvormen, die naar wens van de cliënt worden ingezet. We leggen graag iets meer uit over de invulling van deze soorten ondersteuning.

24-uurs zorg

24-uurs zorg is zorg ‘around the clock’. Dag en nacht staat er iemand klaar voor de cliënt. Zuster Jansen stelt per cliënt een klein zorgteam samen, bestaande uit maximaal vijf zorgverleners. Bij 24-uurs zorg horen niet alleen de verzorgende taken, maar spelen ook andere aspecten een grote rol. Het bevorderen van de zelfstandigheid, het bieden van een luisterend oor, het begeleiden bij activiteiten en bijvoorbeeld het coördineren van contact met betrokken specialisten: dit zijn allemaal taken die je kunt verwachten als je 24-uurs zorg gaat verlenen. Je brengt de dag door met de cliënt en biedt ondersteuning waar dit nodig is, maar er is ook ruimte voor gezellig samen een kopje koffie drinken of buitenshuis een activiteit ondernemen.

Nachtzorg

Als zzp’er bij Zuster Jansen zou je ook ingezet kunnen worden voor nachtzorg. We maken onderscheid tussen slaapdiensten en waakdiensten, waarbij er bij waakdiensten sprake is van méér zorgmomenten en een grotere zorgbehoefte. De tijden wisselen: bij slaapdiensten zijn de uren vrij flexibel en kun je bijvoorbeeld worden ingezet van 20:00 tot 08:00 uur of 21:00 tot 09:00 uur, en bij waakdiensten ben je in principe aanwezig van 23:00 tot 07:00 uur. Nachtzorg wordt vaak gekozen als iemand overdag verzorgd wordt door een partner of andere mantelzorger, of als er overdag al een regionale thuiszorgmedewerker aanwezig is. Het is dan ook van belang dat de communicatie tussen jou en de andere betrokkenen helder is en soepel verloopt.

Zorg bij dementie/Alzheimer

Zuster Jansen helpt veel zorgvragers die lijden aan dementie of de ziekte van Alzheimer. Deze progressieve ziekte kent een grillig verloop, en leidt vaak tot een intensieve zorgbehoefte. Voor mensen met dementie is het belangrijk dat ze zo lang mogelijk thuis blijven wonen, in de vertrouwde omgeving. Mantelzorgers kunnen hier vaak deels aan bijdragen, maar ook voor hen wordt de zorgtaak zwaarder. Om te voorkomen dat mantelzorgers overbelast raken, en om ervoor te zorgen dat deze zorgvragers tóch niet naar een instelling hoeven te verhuizen, bieden we bij Zuster Jansen passende zorg bij dementie. Je komt als zzp’er dan te werken in een team dat bestaat uit maximaal vijf ervaren zorgverleners, die kennis hebben van (en affiniteit hebben met) dit ziektebeeld.

Informatie aanvragen

Als zelfstandig zorgverlener speel je een belangrijke rol in het dagelijks leven van de cliënt, maar ook ben je verantwoordelijk voor heldere communicatie met de betrokken specialisten en de familie. Zo voelen ook de naasten zich ondersteund in deze moeilijke situatie.

Zorg bij dementie

Zorg in de laatste levensfase

Als zzp’er kun je mogelijk iemand gaan bijstaan die zich in de laatste levensfase bevindt. Wanneer je zorg verleent in de palliatieve of terminale fase, krijg je te maken met veel verschillende factoren. Je ziet bijvoorbeeld van dichtbij hoe iemand zich voorbereid op het afscheid nemen, en je ziet hoe familie worstelt met het idee van loslaten. Hier kan een belangrijke rol voor jou zijn weggelegd. Je zorgt ervoor dat een ongeneeslijk zieke cliënt met alle warmte wordt verzorgd en verpleegd, maar je biedt ook een luisterend oor, zowel voor de zorgvrager als voor de familie. Jij kunt rust en continuïteit brengen in een situatie waar emoties snel de overhand kunnen nemen.

Zelfstandige worden: wat moet je allemaal regelen?

Als je nog nooit zelfstandige bent geweest, komt er misschien veel op je af in het begin. Je zult dan ook veel vragen hebben: waar moet ik allemaal rekening mee houden, wat moet ik regelen en welke rechten/plichten heb ik? Wij behandelen in het kort hoe je het aanpakt als je zzp’er wil worden in de zorg.

Schrijf je in bij de KvK

De eerste stap is dat je je onderneming (dat is het tenslotte) inschrijft in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Dit is verplicht voor alle zelfstandige ondernemers. De KvK geeft vervolgens jouw gegevens door aan de Belastingdienst, dit hoef je dus niet zelf te doen.

VAR aanvragen niet meer nodig: nu is er de Wet DBA

Als zelfstandige moest je eerder een Verklaring Arbeidsrelatie aanvragen bij de Belastingdienst als je ergens aan het werk wilde. Met deze verklaring gaf je aan dat je als zelfstandige bij een opdrachtgever ging werken, zodat voor alle partijen (opdrachtgever, zelfstandige én Belastingdienst) duidelijk was om welke constructie het ging. Om schijnconstructies te voorkomen is de VAR niet langer van toepassing, maar is er nu de Wet DBA. Dit staat voor Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties. In het kort houdt dit in dat de Belastingdienst beoordeelt van welk soort dienstverband er sprake is.

Je werkt als zzp’er met een modelovereenkomst. Er zijn verschillende modelovereenkomsten die door de Belastingdienst zijn ontwikkeld, die van toepassing zijn op verschillende situaties. Wil je als zzp’er aan de slag bij een bemiddelingsbureau als Zuster Jansen, dan is daar ook een speciale modelovereenkomst voor. Zuster Jansen werkt dan ook met een modelovereenkomst die is goedgekeurd door de Belastingdienst.

Zowel de opdrachtgever als de zelfstandige zijn nu aansprakelijk, en niet alleen meer de zzp’er. Als de Belastingdienst dan achteraf toch een loondienstverband constateert, kunnen beide partijen een boete krijgen. Elders op onze website leggen we meer uit over wat de Wet DBA betekent voor jou als zelfstandige.

Hoe werkt de Wet DBA

Inschrijven in het BIG-register

Als je als zelfstandige in de zorg wil werken, bijvoorbeeld als verpleegkundige, ben je verplicht om je in te schrijven in het BIG-register. BIG staat voor ‘Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg’. In het BIG-register wordt vastgelegd of je bevoegd bent om het specifieke beroep uit te oefenen. Je moet je iedere vijf jaar opnieuw registreren, wat inhoudt dat je opnieuw moet laten zien dat je vaardigheden en kennis nog voldoende op niveau zijn. Meer informatie over het (her)registreren vind je op de website van het BIG.

Verzekerde zorg leveren?

Als je zorg wil bieden waar je cliënt mogelijk vergoeding voor ontvangt via de Zorgverzekeringswet of de Wet langdurige zorg, dan kun je bijvoorbeeld via een thuiszorgorganisatie, zorginstelling of bemiddelingsbureau gaan werken. Je kunt ook zelfstandig overeenkomsten sluiten met zorgkantoren, zodat je op die manier verzekerde zorg kunt bieden.

Verzekerde zorg

Tarieven en algemene voorwaarden opstellen

Als zelfstandige mag je deels zelf bepalen wat je voor uurtarief hanteert. Houd daarbij goed rekening met de gangbare tarieven in de markt: kijk bijvoorbeeld even op Loonwijzer.nl om te zien wat gangbare tarieven zijn. Voor vrije beroepsoefenaren in de zorg is een maximumtarief opgesteld.

Het is niet verplicht om algemene voorwaarden op te stellen, maar het kan je wel behoeden voor zakelijke miscommunicatie of problemen. In de algemene voorwaarden vermeld je onder andere je regels over bedrijfsaansprakelijkheid, geheimhouding en betalingsvoorwaarden. Overleg met je brancheorganisatie over wat er normaal gesproken in de algemene voorwaarden komt te staan, en laat een juridisch adviseur meekijken als je je eigen voorwaarden opstelt.

Verzekeringen en pensioen

Als zelfstandige professional in de zorg is het van belang dat je je goed verzekert. Er zijn verschillende verzekeringen beschikbaar, het is dus verstandig dat je van tevoren goed bepaalt wat je nodig hebt. Denk aan een arbeidsongeschikteid- en ongevallenverzekering, zodat je niet zonder inkomsten komt te zitten als je bijvoorbeeld ziek wordt en niet kunt werken.

Als zzp’er in de zorg ben je verantwoordelijk voor alles wat je beroepsmatig doet. Dit houdt in dat je het risico loopt om schade te veroorzaken aan personen of eigendommen, wat jou rechtstreeks aansprakelijk maakt. Het is dus ook verstandig om een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten.

Informatie aanvragen

Zzp’ers en freelancers hebben relatief weinig mogelijkheden om pensioen op te bouwen, zoals ze dat in loondienst zouden kunnen doen. Je zult dit dus zelf moeten regelen. Er zijn verschillende manieren waarop je als zzp’er in de zorg pensioen kunt opbouwen. Online kun je hier meer informatie over vinden, bijvoorbeeld op ikwordzzper.nl.

Als zzp’er aan het werk bij Zuster Jansen?

Vanwege een toename van het aantal zorgaanvragen, zijn wij op zoek naar gemotiveerde zelfstandige zorgverleners (zzp’ers) voor onze cliënten in de particuliere thuiszorg en 24-uurs zorg. Zuster Jansen werkt met kleine, vaste zorgteams, omdat we het belangrijk vinden dat onze zorgvragers een goede vertrouwensband kunnen opbouwen met de mensen die dagelijks voor hen klaarstaan.

Zuster Jansen biedt een particuliere thuiszorgoplossing voor de korte termijn (bijvoorbeeld als iemand in afwachting is van verblijf in een zorginstelling), maar heeft ook veel cliënten die met onze hulp een verhuizing juist zo lang mogelijk willen uitstellen. Wij bieden deze ondersteuning landelijk, zodat iedereen in Nederland een beroep kan doen op intensieve ondersteuning. Onze cliënten kunnen rekenen op hulp bij de persoonlijke verzorging, verzorging, verpleging, begeleiding bij activiteiten en ondersteuning bij dagelijkse taken. Het gaat dus echt om zorg, in de breedste zin van het woord.

Waar zijn wij naar op zoek?

Ben jij gemotiveerd, enthousiast, klantvriendelijk en beschik jij over uitstekende sociale vaardigheden? Ben je daarnaast in staat zelfstandig te werken in de particuliere thuiszorg en zorg je graag voor oudere cliënten? Dan kun jij je bij ons inschrijven. Wel dien je de Nederlandse taal in woord en geschrift uitstekend te beheersen.

Wat we van jou vragen…

    • Jij bent een verpleegkundige, ziekenverzorgende, VIG-er of verzorgende.
    • Je werkt heel graag in een klein team.
    • Je kunt zelfstandig werken.
    • Je bent minimaal 6 maanden tot 1 jaar werkzaam in de particuliere thuiszorg en 24-uurs zorg.
    • Je kunt twee referenties overleggen.
    • Je bent tussen de 30 en 65 jaar.
    • Een persoonlijke band met je cliënten is heel belangrijk voor je.
    • Je bent inzetbaar in meerdere provincies, of in heel Nederland.

Bekijk ook deze informatie, voor meer toelichting over waar we bij Zuster Jansen naar op zoek zijn.

zorgverlener ZZP

 

 

 

 

 

 

Wat zorgverleners over het werken bij Zuster Jansen zeggen:

    • Gerda, 58 jaar, zegt: “Een fijn bemiddelingsbureau, betrouwbaar en behulpzaam”.
    • Paula, 50 jaar, zegt: “Korte lijnen met kantoor”
    • Janet, 55 jaar, zegt: “Een fijn cliëntenbestand met veel werk in de 24-uurs zorg”
    • Marleen, 48 jaar, zegt: “Altijd bereikbaar voor zorgverleners door de 24-uurs achterwacht”.
    • Wim, 54 jaar, zegt: “Zeer behulpzaam op administratief vlak”.

 

 

 

Ans ZZP-er Zuster Jansen

Heb jij een passie voor een-op-een verzorging, en wil je er graag voor zorgen dat cliënten op leeftijd hun vertrouwde omgeving niet hoeven te verlaten? Dan ben jij misschien wel de zzp’er die we zoeken. Neem gerust even contact op met Zuster Jansen als je vragen hebt over de informatie op deze pagina.

Auteur: redactie Zuster Jansen

Neem contact op:

    Wilt u meer informatie ontvangen over uw specifieke zorgbehoefte?
    Stel hieronder uw vraag:

    *

    *

    *

    *