Hét thuiszorgbureau voor particuliere cliënten!

Landelijk werkend met uitstekende zorgverleners...

Bekijk ons zorgaanbod

 

Waarom Zuster Jansen?

  • Kleine vaste zorgteams
  • Met professionele zorgverleners
  • Uitstekende referenties
  • Zorg met respect en aandacht
  • In uw eigen vertrouwde omgeving
  • Lid van branchevereniging
  • HKZ gecertificeerd

Half miljoen mensen met dementie in 2040

zaterdag 04 juni 2022, Tijd 9:43 uur

Alzheimer Nederland is er duidelijk over: het aantal dementerenden loopt de komende 20 jaar gigantisch op. Zijn het er nu nog zo’n 290.000, in 2040 hebben we het over een half miljoen. Dat vraagt in de toekomst veel van de zorg. Maar óók van naasten.

Julie Meerveld van Alzheimer Nederland adviseert: ‘Wen er maar aan.’ Maar, zo realiseert zij zich ook, dat is niet gemakkelijk. Want zorginstellingen worstelen nu al met de hoge aantallen. Laat staan naasten, zoals familieleden en buurtgenoten.

Grote impact op naasten

Veel mensen voelen zich ongemakkelijk wanneer het om dementie gaat. Want ook als het iemand zelf niet treft, heeft het toch grote impact. Natuurlijk sowieso als het om je partner of ouder gaat. Maar óók als het om je buurman gaat.

Alzheimer Nederland vindt het belangrijk dat mensen dan weten hoe zij het beste om kunnen gaan met iemand met dementie. Allereerst door te proberen altijd vriendelijk en geduldig te zijn. En iemand te helpen. Want wanneer je je gaat ergeren, kan dat overslaan op degene met dementie. Die kan dan óók boos worden, en zich niet begrepen voelen.

Zo lang mogelijk thuis wonen: een goed idee voor dementerenden?

Ouderen wonen het liefste zo lang mogelijk thuis. Dat weet ook Alzheimer Nederland. Dat betekent wél dat – naar mate het aantal oploopt –dementerenden steeds meer tot het straatbeeld gaan behoren.

Dat is een belasting voor de omgeving, die zich vaak afvraagt waaróm iemand met dementie nog thuis woont. Kunnen zij nog wel voor zichzelf zorgen? En gebeuren er geen ongelukken, zoals het gas aan laten staan? Er zijn zelfs mensen die vinden dat iemand met dementie ‘achter slot en grendel hoort’.

Maar daarover zegt Julie Meerveld van Alzheimer Nederland: “Wen er maar aan. We moeten met z’n allen oplossingen verzinnen. En dat kan ook best!”

Trainen in herkenning van dementie

Eén van die oplossingen is, zo denkt Meerveld, dat iedereen in Nederland zich traint in het herkennen van mogelijke dementie. Dat kan via Alzheimer Nederland.

Daarnaast heeft Meerveld concrete tips voor omgaan met iemand met dementie:

  • “Probeer iemand in elk geval altijd gerust te stellen. Dan is er minder stress en kan iemand beter reageren.”
  • “Houd oogcontact. Zodat je kunt zien wat het effect is van wat je zegt of doet.”
  • “Corrigeer iemand met dementie niet. Geef ze het gevoel dat je met ze meedenkt.”
  • “Laat de regie bij de ander. En zeg ‘dank je wel’ aan het einde. Sluit positief af.”

Eigenlijk, zo erkent Meerveld, moet je dementerenden min of meer hetzelfde benaderen als iedereen: vriendelijk, oprecht en begripvol. “Zo voorkom je ook dat een dementerende boos wordt. Waardoor je zelf weer boos wordt. Daar wordt de situatie alleen maar erger van.”

Zo kan de buurt een belangrijke rol spelen in het thuis kunnen blijven wonen. “Want dan kan de buurt de juiste mensen inschakelen wanneer dat nodig is. Bijvoorbeeld wanneer iemand zich zorgen maakt over de veiligheid van degene met dementie. Én kunnen ze goed omgaan met deze personen.”

Het gaat Meerveld er vooral om: “Zoek naar andere oplossingen dan iemand achter slot en grendel te zetten. Je vindt het zelf ook niet fijn om te worden opgesloten. Die vrijheid is een groot goed.”

Heeft of krijgt u te maken met dementie?

Weet dan dat u via particuliere thuiszorg altijd op de hulp kunt rekenen die nodig is.

Bekijk ons zorgaanbod >

 

Artikelen archief