Omgaan met dementie

Omgaan met dementie als patiënt is niet gemakkelijk en er is doorgaans veel steun en begeleiding nodig in dit proces. Niet alleen van professionele hulpverleners, maar ook van de directe omgeving. Denk hierbij aan vrienden en familieleden. Leven met dementie vereist behoorlijke aanpassingen in uw dagelijkse leven. U kunt misschien niet alles meer zelf, moet rekenen op geheugensteuntjes en u wordt geconfronteerd met het feit dat ‘later’ ineens een stuk dichterbij kan lijken. Kortom: dementie heeft een grote impact op uw leven en het is voor u én uw naasten belangrijk dat u daar op de juiste manier mee om leert gaan. In dit artikel vertellen we u daar meer over.

Steun zoeken in de omgeving

Dementie is in de meeste gevallen (nog) niet te voorkomen of te genezen. Acceptatie is daarom meestal de eerste stap in het proces van leren omgaan met dementie. Accepteren dat u ziek bent is gemakkelijker gezegd dan gedaan, zeker wanneer er sprake is van gevoelens van angst, boosheid en verdriet. Veel mensen met dementie vinden het moeilijk om met mensen te praten over hun situatie, en proberen zo lang mogelijk te doen alsof er niets aan de hand is. Open zijn over uw ziekte en over de gevolgen ervan kan echter heel veel steun geven! Men begrijpt daardoor uw situatie beter en is ook beter in staat u te helpen als dat nodig is. Enkele tips:

  • Vind genoeg rust en ontspanning
  • Probeer ervaringen van andere mensen met dementie te lezen, en wellicht ook uw eigen verhaal te delen
  • Laat mensen weten hoe het leven met dementie is, dan begrijpen ze u beter
  • Blijf actief en blijf in beweging
  • Bespreek met uw familie wat uw dementie voor gevolgen kan hebben (vooral voor hen)

Wat moet u regelen?

Leren omgaan met dementie houdt ook in dat u zich ineens op een heel andere manier met de toekomst moet bezighouden. Dit is vaak een pijnlijk onderdeel, waar veel mensen moeite mee hebben. Leven met dementie kan namelijk betekenen dat uw toestand snel zal verslechteren. Daarom is het voor u en uw naasten belangrijk dat u alles goed geregeld heeft. Wie gaat bijvoorbeeld uw financiën beheren wanneer u dat zelf niet meer kunt? Ook een wilsverklaring, testament, het uitzoeken van belangrijke papieren en het optekenen van wensen voor uw uitvaart zijn zaken die geregeld moeten worden. Hoe moeilijk dit ook is, u wil natuurlijk niet dat uw familieleden straks ten einde raad zijn omdat ze iets niet kunnen vinden of iets belangrijks over u en uw wensen niet weten. Wordt het u even te veel, of wilt u zeker weten dat u niets essentieels vergeet? Vraag dan vooral om hulp, van een familielid, arts of andere persoon die u vertrouwt.

Meer informatie over dementie, ouderen, ouderengeneeskunde en andere relevante onderwerpen vindt u in de Leefwijzer van Zuster Jansen.

Onderwerpen