Hét thuiszorgbureau voor particuliere cliënten!

Landelijk werkend met uitstekende zorgverleners...

Bekijk ons zorgaanbod

 

Waarom Zuster Jansen?

  • Kleine vaste zorgteams
  • Met professionele zorgverleners
  • Uitstekende referenties
  • Zorg met respect en aandacht
  • In uw eigen vertrouwde omgeving
  • Lid van branchevereniging
  • HKZ gecertificeerd

Ouderen kunnen langer zelfstandig thuis blijven wonen

dinsdag 16 maart 2021, Tijd 10:16 uur

Het is een feit: hoe ouder het menselijk lichaam wordt, hoe verder het aftakelt. Dit gebeurde ook bij mevrouw Van de Brink. De 71-jarige Barneveldster voelde de kracht uit haar benen wegvloeien door haar medicatie en durfde daardoor niet meer te fietsen. Haar wereld werd hierdoor veel kleiner. Maar gelukkig waren er de geriatrie fysiotherapeut en ergotherapeut om deze negatieve spiraal te doorbreken.

Ik vond het heel erg dat ik zo achteruitging, maar eerlijk gezegd dacht ik dat de klachten bij m’n leeftijd horen. Ik was dan ook verrast toen de huisarts vertelde dat een fysiotherapeut mij waarschijnlijk kon helpen. Een week later kwam Bianca al bij mij op bezoek”, aldus mevrouw Van de Brink.

Langer thuis wonen door goede begeleiding

Bianca de Heus is geriatrie fysiotherapeut bij Centrum Evers in Barneveld. Samen met Annejet Laseur (ook geriatrie fysiotherapeut) en ergotherapeuten Joanne Verbeek en Joyce van Tellingen, vormt ze een hecht team om zorg te verlenen aan (kwetsbare) ouderen. Geriatrie fysiotherapeuten zijn gespecialiseerd in de zorg voor mensen die achteruitgaan in het lichamelijk functioneren, bijvoorbeeld door een beroerte, dementie, de ziekte van Parkinson, een nare val, botontkalking enz. Ook de huisarts, praktijkondersteuner, thuiszorg en diëtist zijn vaak onderdeel van het team: “Onze gezamenlijke aanpak is erop gericht dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig thuis kunnen wonen. Als ergotherapeut geef ik mensen tips om hun energie zo goed mogelijk te verdelen over de dag en denk ik mee bij de inrichting van de woning. Is er bijvoorbeeld valgevaar door snoeren en kleden?”, aldus Joyce van Tellingen.

Bianca de Heus vindt het fijn dat zij écht wat kan betekenen voor deze (kwetsbare) ouderen: “Vaak zien we cliënten met sprongen vooruitgaan, maar ook kleine stappen zijn veel waard. Het betekent heel veel voor cliënten als ze weer zelf hun steunkousen kunnen aandoen of zelfstandig op pad kunnen met hun fiets of een scootmobiel. Het is fijn om daaraan een bijdrage te mogen leveren.”

Positief toekomstbeeld

Mevrouw Van de Brink is zeer tevreden met de ondersteuning en begeleiding die zij heeft gekregen: “Met Bianca heb ik oefeningen gedaan om mijn benen te trainen en met Joyce ben ik naar de fietsenmaker geweest om een fiets met lage instap te testen.” Ze lacht en zegt: “Wat was ik blij toen ik weer durfde te fietsen. Ik had nog nooit van deze therapeuten gehoord, maar ik ben blij dat ze er zijn!”

Auteur: redactie Zuster Jansen

Artikelen archief

error: