Hét thuiszorgbureau voor particuliere cliënten!

Landelijk werkend met uitstekende zorgverleners...

Bekijk ons zorgaanbod

 

Waarom Zuster Jansen?

  • Kleine vaste zorgteams
  • Met professionele zorgverleners
  • Uitstekende referenties
  • Zorg met respect en aandacht
  • In uw eigen vertrouwde omgeving
  • Lid van branchevereniging
  • HKZ gecertificeerd

Speciaal toetsenbord voor Parkinson-patiënten

zondag 06 juli 2025, Tijd 10:05 uur

We weten allemaal dat Parkinson voor problemen met motoriek zorgt. Stijve spieren, traag bewegen en beven, om de bekendste symptomen te noemen. Een toetsenbord voor een computer bedienen is dan lastig. Dat beperkt onder andere toegang tot diensten, maar ook sociale contacten.

Nu is er een model dat speciaal voor mensen met Parkinson is ontworpen, door TU Delft-student Alessandra Galli. Wat er zo bijzonder aan dit toetsenbord is? Het volgende:

  • Feedback via trilsignalen
  • Visuele voorspelling
  • Ergonomisch in te stellen
  • Te personaliseren

Galli helpt graag mensen met Parkinson, en deze wijze ligt haar helemaal. Ze richtte zich specifiek op ‘bradykinesie’ voor haar ontwerp, want die veroorzaakt tragere beweging en verstoort de fijne motoriek.

Het toetsenbord moest een ‘vlotte typflow’ behouden, volgens de focusgroepen van Galli. Daarvoor waren die trilsignalen en visuele voorspelling essentieel.

Trillende toetsen

Wat trilt er dan aan het toetsenbord? Welnu: de toetsen. Zo weet de Parkinson-patiënt dat zijn toetsaanslag geregistreerd is. Maar ook wanneer hij/zij de toets te lang indrukt. Het doel is dat er zo minder fouten gemaakt worden, én compenseert voor het tastgevoel dat bij Parkinson vermindert.

Daarbij baseerde Galli zich op studies van Stanford Medicine. Die laten inderdaad zien dat vibratie, specifiek bij de vingertoppen, een goede manier is om motorische problemen te behandelen.

Het toetsenbord gaat daarom ook vergezeld van een polsband met trilfeedback, ter ondersteuning van de trillende toetsen.

Oplichtende toetsen

Dan de ‘visuele voorspelling’. Dat betekent dat toetsen geel oplichten als die ingedrukt worden. Ook zo weet de gebruiker dat de toets succesvol aangeslagen is.

Tegelijkertijd kleuren andere toetsen groen: dat zijn de meest waarschijnlijke volgende letters, gebaseerd op de context. Kunstmatige intelligentie speelt dus een grote rol bij het toetsenbord.

Ergonomische aanpassingen

Parkinson uit zich bij iedereen anders, en kent verschillende stadia van ernst. En dus moest het toetsenbord ergonomisch daarop aansluiten.

Zo is het toetsenbord in 2 delen opgesplitst. Dat maakt de houding natuurlijker, en belast daarom handen en armen minder.

Ook de uitlijning is eenvoudiger: recht boven, onder en naast elkaar. Zo zijn vingerbewegingen eenvoudiger, wat minder vermoeiend is.

De layout is zo ook 65% compacter, wat compenseert voor de verminderede bewegingsvrijheid van Parkinson-patiënten.

De toetsen hebben daarnaast een verhoogde rand. Zo is er minder kans op typfouten door beven.

Tot slot bevat het toetsenbord sneltoetsen. Zo hoeven gebruikers niet meerdere toetsen tegelijk in te drukken.

Het oog wil ook wat

Een nadeeltje aan producten voor mensen met Parkinson: vaak zien ze er niet uit. Ze hebben op de een of andere manier de uitstraling dat de gebruiker niet in orde is. Ook daar wilde Galli oog voor hebben.

Daarvoor keek ze goed naar de gamewereld. Zo ziet het toetsenbord, ‘OnCue’ gedoopt, er ook nog eens goed uit.

Reacties van Parkinson-patiënten

Het is overduidelijk dat Galli veel werk in het toetsenbord gestopt heeft, en er heel goed over nadacht. Dus wat zijn de reacties vanuit de doelgroep? In een woord: positief. Zo werd de trilfeedback – zowel van de toetsen als via de pols – geprezen.

Nu is Galli op zoek naar partners om het prototype verder te ontwikkelen. Daarbij heeft ze een duidelijk doel: “Ik wil een verschil maken en ik denk dat dit product de potentie heeft om dat te doen voor mensen met Parkinson.”

Heeft of krijgt u te maken met de ziekte van Parkinson?

Weet dan dat u via particuliere thuiszorg altijd op de hulp kunt rekenen die nodig is. Daarmee is het ook mogelijk om langer thuis te blijven wonen.

Bekijk ons zorgaanbod >

Auteur: redactie Zuster Jansen

Nieuwsarchief