Experiment voor een beter zorgloket

donderdag 02 augustus 2018, Tijd 17:18 uur

Chronisch zieke mensen hebben moeite met het huidige zorgstelsel, zo meldt de Nijmeegse neuroloog Bas Bloem. Het juiste loket vinden neemt veel tijd in beslag. In vele gevallen is het zo tijdrovend dat de klachten in de tussentijd toenemen met extra zorgkosten als gevolg.

Radboudumc, zorgverzekeraar CZ en de Universiteit van Bristol starten een vijfjarig experiment om tot een nieuw zorgmodel te komen. Dit zorgmodel zal leiden tot gezondere patiënten en lagere zorgkosten, zo meldt de Volkskrant.

2.500 Nederlandse en 1.500 Engelse patiënten starten het experiment. Allen leiden ze aan de ziekte van Parkinsons. In het huidige zorgmodel beantwoorden de medische specialisten de vragen, de neurologen in dit geval. “Nu moet zo’n patiënt vaak drie maanden wachten tot de professor tijd heeft. En al die tijd is er verhoogd risico dat de patiënt iets breekt”, zegt Bas Bloem. (ANP)

De patiënten kunnen tijdens dit experiment naar een vast loket wanneer ze vragen hebben. Dit loket bestaat uit een groep gespecialiseerde verpleegkundigen die de patiënten ook in de gaten houden.

Auteur: Karel de Vries, redactie Zuster Jansen

Artikelen archief