Hét thuiszorgbureau voor particuliere cliënten!

Landelijk werkend met uitstekende zorgverleners...

Bekijk ons zorgaanbod

 

Waarom Zuster Jansen?

  • Kleine vaste zorgteams
  • Met professionele zorgverleners
  • Uitstekende referenties
  • Zorg met respect en aandacht
  • In uw eigen vertrouwde omgeving
  • Lid van branchevereniging
  • HKZ gecertificeerd
  • Lid van Waarschuwingsregisterzorg

Geruststellend nieuws voor de zorg; voldoende beschermingsmiddelen voor tweede golf

donderdag 15 oktober 2020, Tijd 15:37 uur

Uit een onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport blijkt dat er genoeg persoonlijke beschermingsmiddelen beschikbaar zijn voor zorgmedewerkers voor een tweede en zelfs een eventuele derde “coronagolf”. Dit geldt voor zowel regulier, als preventief gebruik. Er is in het onderzoek gekeken naar de meest gebruikte beschermingsmiddelen. Dit zijn FFP-maskers, handschoenen, chirurgische maskers en isolatiejassen.

“Zorgmedewerkers moeten kunnen rekenen op de persoonlijke beschermingsmiddelen die zij nodig hebben om hun werk veilig te kunnen doen. Er zijn de afgelopen periode enorm veel beschermingsmiddelen ingekocht. Het is goed nieuws dat er nu voldoende voorraad is”, aldus Tamara van Ark, minister Medische Zorg.

Handschoenen

De onderzoekers hebben rekening gehouden met dezelfde verbruikspercentages als in maart, toen covid-19 voor het eerst door ons land raasde. Toen maakte de helft van thuiszorg (VVT), verzorging en verpleging gebruik van preventieve persoonlijke beschermingsmiddelen. De verwachting is dat het preventieve gebruik van beschermingsmateriaal verder gaat toenemen. Mocht dit het geval zijn, dan komt de productie van handschoenen, door de wereldwijde schaarste, mogelijk onder druk te staan. Om die reden gaat het Landelijk Consortium Hulpmiddelen (centrale inkooppunt), extra handschoenen inkopen en kijken naar de mogelijkheden om zelf handschoenen te produceren in Nederland.

OMT-advies

Op 12 oktober publiceerde Van Ark al een OMT-advies over het preventief gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen in de zorg. Medisch experts adviseren om mondneusmaskers preventief in te zetten in de zorg als er in de omgeving een hoge besmettingsgraad is of als de klachten van cliënten of patiënten daarom vragen. Het advies geldt wanneer het transmissieniveau in de regio als “zorgelijk” of “ernstig” wordt ingeschaald. Momenteel zouden alle 25 regio´s in Nederland daaronder vallen.

FNV Zorg & Welzijn vindt het OMT-advies te onduidelijk. De veiligheid van het zorgpersoneel zou op het spel gezet worden; “Heel Nederland wordt door het OMT dringend geadviseerd om een mondneusmasker te gebruiken in ruimtes waar men geen 1,5 meter afstand kan houden, behalve in de zorg. Terwijl deze mensen elke dag hun leven wagen om in de frontlinie zorg te verlenen. Zorgmedewerkers zijn geen politieke speelbal.”

Auteur: redactie Zuster Jansen

Artikelen archief

error: