Goed nieuws voor verloskundigen; zij gaan meer verdienen!

vrijdag 20 juli 2018, Tijd 17:36 uur

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft de tarieven en beleidsregels gepubliceerd en de maximumtarieven voor verloskundige zorg gaan stijgen in 2019. En daar is de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) blij mee; “De verloskundigen lopen al jaren achter in de tarieven. Dat is inmiddels rechtgezet op basis van een onderzoek onder verloskundige praktijken door een onafhankelijke partij”, aldus een woordvoerder van de KNOV.

Bezwaar door zorgverzekeraars

Zorgverzekeraars hebben bezwaar gemaakt tegen de tariefvaststelling van 2018. Zij vonden de tariefstijging van 13% veel te hoog. Echter, dit bezwaar is niet gehonoreerd. Volgens Zorgverzekeraars Nederland (ZN) is het aantal geboortes (periode 2009 t/m 2015) in Nederland afgenomen met 6%, terwijl het aantal verloskundigen is toegenomen met 3%. De zorg voor hun clienten daalde met 4% per saldo.

Zorgverzekeraars vrezen voor een belemmering van de samenwerking binnen de verloskundige zorg door de verhoging van de tarieven. De organisatie ZN heeft nog tot eind augustus om bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven in beroep te gaan tegen de uitspraak van de NZa.

Substitutie

Daarnaast krijgen verloskundigen meer ruimte voor maatwerkafspraken, waardoor ze zelfs uiterlijk 10% boven het NZa-tarief kunnen gaan verdienen; “Als verloskundigen een mooi kwaliteitsproject hebben kunnen zijn hogere tarieven afspreken met de zorgverzekeraar. Dit biedt ruimte voor subsitutie”, aldus een woordvoerder van de KNOV.

Auteur, redactie Zuster Jansen

Artikelen archief