Kwetsbare groep moet extra gaan betalen voor medicijnen en hulpmiddelen

vrijdag 07 september 2018, Tijd 11:12 uur

Patiëntenfederatie Nederland heeft, in samenwerking met KBO-PCOB, Per Saldo, Ieder(in) en LOC, een brief aan het kabinet gestuurd. Het plan van het kabinet is om de btw op gezonde voedingsmiddelen, hulpmiddelen en medicijnen met de helft te verhogen. Patiënten moeten deze extra kosten zelf gaan betalen. Wil het kabinet “gezond leven” wel stimuleren?

Dat vragen de organisaties zich sterk af. Het kabinet zegt te streven naar preventie in de zorg. Eén van de belangrijkste onderdelen van preventie is het promoten van gezonde voeding. Maar als gezonde voeding duurder wordt gemaakt, zullen mensen toch sneller de neiging hebben om voor minder gezonde voeding te kiezen. Het uiteindelijke gevolg hiervan zullen een verminderde gezondheid en hogere zorgkosten zijn.

Voor alsnog is er sprake van een btw-verhoging van 3 procent. Voorheen betaalde patiënten 6 procent btw en nu zou dat 9 procent gaan worden; “Jaarlijks gaat er in Nederland ongeveer tien miljard euro om bij genees- en hulpmiddelen. Drie procent meer btw betekent dat mensen jaarlijks een fors bedrag extra kwijt kunnen zijn aan de voor hen noodzakelijke medicijnen en hulpmiddelen”, aldus de organisaties in hun brief aan het kabinet.

Dat “forse, extra bedrag” moet betaald worden door de gebruikers van de geneesmiddelen; zieken, ouderen en mensen met een beperking. Kortom; een kwetsbare groep.

In de brief aan het kabinet luidt de boodschap van de organisaties als volgt;

“Maak een einde aan de stapeling van zorgkosten voor zieken, mensen met een beperking en ouderen. En zet in op preventie door gezonde voeding betaalbaar te houden. Wij vragen u met klem om genees- en hulpmiddelen en gezonde voeding uit te zonderen van de voorgenomen btw-tariefverhoging.”

Auteur: Karel de Vries, redactie Zuster Jansen

Artikelen archief