Ouderenzorg promoten door vernieuwde praktijkstages

vrijdag 14 september 2018, Tijd 18:05 uur

Treant Zorggroep heeft, in samenwerking met Hogeschool Windesheim, een nieuwe vorm van stagelopen voor hbo-studenten ontwikkeld. Het doel van deze innovatieve manier van stagelopen is om de ouderenzorg weer aantrekkelijker te maken, zodat de personeelstekorten zullen verminderen.

In eerste instantie gaat het om een pilot met zes hbo-studenten verpleegkunde uit verschillende leerjaren. De website van Treant meldt dat de studenten stage gaan lopen op twee verschillende locaties van de Treant Zorggroep; Weidesteyn in Hoogeveen en Tonckenshuys is Zuidwolde.

Tijdens de pilot wordt een andere stagemethode gehanteerd. Normaliter vindt de stage plaats op slechts één afdeling, waarbij de studenten individuele en persoonlijke (één op één) begeleiding krijgen. Vanaf september gaan de zes hbo-studenten beginnen met de nieuwe vorm van stagelopen. Daarbij werken ze gezamenlijk en afdeling overstijgend.

Gedurende de leerbijeenkomsten werken de studenten samen aan kwaliteitsverbetering in de zorg en zijn zij bewust bezig met het ontwikkelen van leiderschap. De stagiaires krijgen meer “vrijheid”. Daarmee wordt bedoeld dat zij zelf mogen bepalen wat ze willen leren om ouderen en hun naasten uiteindelijk van de beste zorg te kunnen voorzien.

Bettina Kluter, verpleegkundige bij Treant en initiatiefnemer van de nieuwe praktijkstages, heeft gegronde redenen om het stagelopen anders aan te pakken;

“Het valt mij op dat de studenten die bij ons komen stagelopen lang niet altijd enthousiast zijn over de ouderenzorg. Een gemiste kans, echt waar! Want ons werk zit – in tegenstelling tot wat veel mensen denken – vól met vakinhoudelijk uitdagingen.”

Het doel van Kluter is dus om studenten weer te enthousiasmeren over het werken in de ouderenzorg. Zij is ervan overtuigd dat studenten op deze manier beter kennismaken met de vakinhoudelijke aspecten van het beroep.

Auteur: Karel de Vries, redactie Zuster Jansen

 

 

Artikelen archief