Hét thuiszorgbureau voor particuliere cliënten!

Landelijk werkend met uitstekende zorgverleners...

Bekijk ons zorgaanbod

 

Waarom Zuster Jansen?

  • Kleine vaste zorgteams
  • Met professionele zorgverleners
  • Uitstekende referenties
  • Zorg met respect en aandacht
  • In uw eigen vertrouwde omgeving
  • Lid van branchevereniging
  • HKZ gecertificeerd
  • Lid van Waarschuwingsregisterzorg

Patiënten moeten meer bewegen na operatie; van groot belang voor herstel

dinsdag 19 november 2019, Tijd 12:07 uur

Bewegen na een operatie is van essentieel belang voor het herstelproces. Als patiënten vijf dagen in bed liggen, kunnen zij zo’n tien procent van hun kracht en spiermassa verliezen. Toch liggen patiënten vaak langdurig in bed na een ingreep. En dat moet veranderen volgens experts van het Máxima MC.

Bewegen minstens zo belangrijk

Op veel ziekenhuisposters liggen patiënten in hun bed. En rust is natuurlijk goed, maar beweging is minstens zo belangrijk tijdens het revalideren na een operatie. Daarom geven veel artsen in het Máxima MC het advies; “Minder in bed en meer op de been na een operatie.” Patiënten kregen al een trainingsprogramma vóór een operatie, maar gaan nu ook sporten na de ingreep. Twee keer per week gaat er een oefenuur plaatsvinden op de verpleegafdeling chirurgie. Patiënten worden daarbij begeleid door fysiotherapeuten en bewegingsagogen.

bewegen

Olga Commandeur op beweegtour

Sportinstructeur  had de primeur; als bijzondere gast (Commandeur is bekend van het tv-programma Nederland in Beweging) deed zij een beweegtour langs de verpleegafdelingen. Ook Muriël Reurdink, arts-onderzoeker op de afdeling chirurgie benadrukt het belang van sporten na een operatie; “In Máxima MC proberen we patiënten fitter te maken voor een ingreep in de wachttijd voor de operatie. Bewegen tijdens een ziekenhuisopname is echter minstens zo belangrijk. Patiënten die vijf dagen in bed liggen kunnen wel zo’n tien procent van hun spiermassa en -kracht verliezen. Dit willen wij voorkomen.

De patiënten worden op alle mogelijke manieren gestimuleerd om te bewegen na een chirurgische ingreep; “Patiënten die ertoe in staat zijn worden geprikkeld om regelmatig een rondje te lopen, zichzelf aan te kleden in dagelijkse kleding, aan tafel te eten en zelf een kop koffie te halen. Als het kan wordt er zelfs een beetje gesport.” Het ziekenhuis heeft daarom hometrainers en gewichten aangeschaft voor op de afdeling. Daarnaast willen de fysiotherapeuten testen of het gebruik van spelcomputers een positieve invloed heeft op het beweeggedrag van de patiënten. Door de positieve resultaten en ervaringen is er op de afdeling cardiologie inmiddels ook een beweeggroep opgezet.

Auteur; Redactie Zuster Jansen

Artikelen archief

error: