Hét thuiszorgbureau voor particuliere cliënten!

Landelijk werkend met uitstekende zorgverleners...

Bekijk ons zorgaanbod

 

Waarom Zuster Jansen?

  • Kleine vaste zorgteams
  • Met professionele zorgverleners
  • Uitstekende referenties
  • Zorg met respect en aandacht
  • In uw eigen vertrouwde omgeving
  • Lid van branchevereniging
  • HKZ gecertificeerd
  • Lid van Waarschuwingsregisterzorg

Studenten kiezen vaker voor HBO-Verpleegkunde

dinsdag 11 februari 2020, Tijd 9:25 uur

Uit de definitieve inschrijfcijfers van de Vereniging Hogescholen blijkt dat er in het studiejaar 2019-2020 meer studenten gekozen hebben voor de opleiding Verpleegkunde dan het jaar ervoor. Er is sprake van een flinke toename van maar liefst 8 procent. Deze stijging is voornamelijk terug te zien bij het aantal inschrijvingen van de voltijdopleiding. Voorheen was er sprake van een numerus fixus. Dat wil zeggen dat er slecht een beperkt aantal studenten wordt toegelaten tot de opleiding. Sinds dit jaar is de numerus fixus afgeschaft.

Extra personeel ziekenhuizen

Maurice Limmen, voorzitter van de Vereniging Hogescholen, is tevreden met de stijging; “Het is goed nieuws op termijn voor de ziekenhuizen en verpleeghuizen die zitten te springen om extra personeel. Het tekort aan verpleegkundigen en de krapte op de arbeidsmarkt raakt ons allemaal. Hogescholen voelen zich verantwoordelijk om ook bij te dragen aan een oplossing daarvoor. Ik ben blij dat we dat nu terugzien in de cijfers.

oudere dame met verzorger

De Vereniging Hogescholen liet in oktober 2019 de voorlopige inschrijfcijfers weten. Op dat moment was er sprake van een stijging van zelfs 12 procent (ongeveer 800 studenten). In vergelijking met de definitieve eindcijfers verschilt dat dus 4 procent. De verklaring voor dat verschil? Eva Kloosterman, woordvoerder van de Vereniging Hogescholen, legt het uit; “Het kan zijn dat studenten uiteindelijk toch niet beginnen aan een opleiding, doordat zij bijvoorbeeld toch niet voldoen aan de vooropleidingseisen of hun betaling niet in orde hebben. Studenten kunnen zichzelf ook terugtrekken als zij zich bijvoorbeeld voor meerdere opleidingen tegelijk hebben ingeschreven. Wat bij de opleiding tot verpleegkundige regelmatig voorkomt is dat studenten zich ook voor Geneeskunde inschrijven en Verpleegkunde als een tweede keus houden. Als ze vervolgens voor Geneeskunde worden ingeloot, vervalt hun inschrijving voor Verpleegkunde.”

Toename HBO-V studenten Rotterdam

In Rotterdam is de toename van het aantal hbo-studenten die de opleiding Verpleegkunde willen volgen, het grootst. Ten opzichte van vorig jaar begonnen daar dit jaar 228 extra studenten. Echter, de opleiding is niet overal in het land populairder geworden; bij de Haagse Hogeschool en Hogeschool Windesheim in Zwolle waren er dit jaar minder inschrijvingen voor de studie dan vorig jaar.

Auteur; redactie Zuster Jansen

Artikelen archief

error: