Hét thuiszorgbureau voor particuliere cliënten!

Landelijk werkend met uitstekende zorgverleners...

Bekijk ons zorgaanbod

 

Waarom Zuster Jansen?

  • Kleine vaste zorgteams
  • Met professionele zorgverleners
  • Uitstekende referenties
  • Zorg met respect en aandacht
  • In uw eigen vertrouwde omgeving
  • Lid van branchevereniging
  • HKZ gecertificeerd
  • Lid van Waarschuwingsregisterzorg

Topvrouw NZa pleit voor een verpleegkundige in de raad van bestuur

dinsdag 08 januari 2019, Tijd 14:41 uur

Volgens Marian Kaljouw, bestuursvoorzitter van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), zouden de problemen op de arbeidsmarkt gedeeltelijk opgelost kunnen worden als de bestuurders beter gaan luisteren naar verpleegkundigen. Dit laat Kaljouw weten in het tijdschrift van V&VN, de beroepsvereniging voor verpleegkundigen en verzorgenden.

Kaljouw is ervaringsdeskundige, want ze is zelf verpleegkundige geweest. Ook is zij een van de oprichters van de gefuseerde branchevereniging V&VN. Maar liefst 36 organisaties voor verpleegkundigen en verzorgenden zijn samengevoegd en de branchevereniging bestaat nu uit ruim 100.000 leden. Kaljouw heeft de organisatie in de periode van 2005 tot 2012 geleid als bestuursvoorzitter.

Verpleegkundige in de raad van bestuur

Kaljouw benadrukt het belang van de verpleegkundigen en verzorgenden. Volgens haar hebben zij heel andere inzichten, oplossingen en resultaten; “Iedereen schreeuwt moord en brand over de arbeidsmarktproblemen, maar vraag nou eens aan verpleegkundigen en verzorgenden wat er nodig is om de uitstroom te beperken.” Kaljouw geeft aan dat medische specialisten al regelmatig te vinden zijn in de bestuurskamer. Verpleegkundigen daarentegen niet. Kaljouw zou graag een verpleegkundige aan de raad van bestuur toevoegen; “Verpleegkundigen vormen een kerndiscipline in bijvoorbeeld een ziekenhuisorganisatie. Als je zelf in de top zit en je geeft hun geen positie, vergeet je een heel belangrijk stuk. Dan doe je de patiënt te kort”.

Kaljouw voorspelt dat de rol van verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundige specialisten de komende jaren gaat toenemen. “Omdat ze 24 uur per dag die patiënt in de gaten houden, de context betrekken en als geen ander het totaalbeeld op tafel kunnen leggen. Zij zijn opgeleid om de brug te kunnen slaan tussen het technische deel – de behandeling – en de omgeving van de patiënt, de leefsituatie”, aldus de topvrouw van de Nederlandse Zorgautoriteit.

Juiste zorg op de juiste plek

Volgens het rapport “De juiste zorg op de juiste plek” krijgt het werk van de Nederlandse verpleegkundigen en verzorgenden nog meer gewicht. Die koers slaat Nederland in; “de NZa heeft drie jaar geleden al een visie neergelegd die gebaseerd is op het zo lang mogelijk thuis kunnen functioneren van mensen. Daar hoort een goed georganiseerd netwerk rond de patiënt bij.”

Auteur: Karel de Vries, redactie Zuster Jansen

Artikelen archief

error: