Hét thuiszorgbureau voor particuliere cliënten!

Landelijk werkend met uitstekende zorgverleners...

Bekijk ons zorgaanbod

 

Waarom Zuster Jansen?

  • Kleine vaste zorgteams
  • Met professionele zorgverleners
  • Uitstekende referenties
  • Zorg met respect en aandacht
  • In uw eigen vertrouwde omgeving
  • Lid van branchevereniging
  • HKZ gecertificeerd

Virtual Reality training dé oplossing om ouderenmishandeling te verminderen?

maandag 28 juni 2021, Tijd 10:48 uur

Ouderenmishandeling komt helaas (nog) veel te vaak voor. Maar liefst vijf procent van de thuiswonende 65-plussers krijgt te maken met een vorm van mishandeling. Dat is één op de twintig ouderen en volgens Maaike Brunekreef, aandacht functionaris huiselijk geweld & kindermishandeling binnen het Isala Ziekenhuis in Zwolle, kan dit percentage flink naar beneden door middel van VR-training.

Herkennen van huiselijk geweld

Brunekreef is al negen jaar bezig om zorgprofessionals te trainen in het herkennen van signalen van huiselijk geweld bij patiënten. Financieel misbruik is de meest voorkomende vorm, maar ook lichamelijke en psychische uitbuiting komt nog vaak voor. Het herkennen van huiselijk geweld is lastig, maar volgens Brunekreef niet onmogelijk. Het is alleen van essentieel belang dat zorgprofessionals weten waar ze op moeten letten.

Sinds kort is het mogelijk om met behulp van een VR-bril een realistische situatie rondom ouderenmishandeling na te bootsen. Tijdens de training in de virtuele wereld krijgen de zorgprofessionals steeds nieuwe keuzes waar ze op moeten reageren. Vragen die daarbij aan bod komen zijn bijvoorbeeld: “Wat zie je?” en “Wat ga je nu doen?”. Volgens Brunekreef is deze innovatieve en nieuwe training leerzaam, omdat je meteen ziet wat de consequenties zijn van je keuze: “Je voelt bijvoorbeeld dat het niet pluis is wat er tussen een bejaarde man en zijn dochter in de spreekkamer gebeurt, maar je besluit verder geen vragen te stellen. Door de VR-bril zie je dan direct wat de gevolgen zijn van jouw keuze. Het mooie van de training is, dat je daarna de situatie ook kunt overdoen en een andere keuze kunt maken. Je krijgt daardoor echt inzicht in wat jij als zorgprofessional kunt betekenen voor een patiënt die mogelijk te maken heeft met geweld achter de voordeur.”

Veilig Thuis IJsselland

 De scenario’s die in de training worden gebruikt, zijn geschreven door Brunekreef in samenwerking met zorgverleners uit de regio IJsselland en gebaseerd op eigen kennis en ervaringen met ouderenmishandeling. Ook Veilig Thuis IJsselland en het regionale programma ‘Geweld hoort nergens thuis’, hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van de VR-training.

Virtual Reality training wordt al langer toegepast in de (opleiding van de) zorg. Zo werden verpleegkundigen en artsen tijdens de coronacrisis virtueel voorbereid op een golf (IC) patiënten. Ook het Isala zal VR-training gaan toepassen in de Isala Academie.

Auteur: redactie Zuster Jansn

Artikelen archief