Hét thuiszorgbureau voor particuliere cliënten!

Landelijk werkend met uitstekende zorgverleners...

Bekijk ons zorgaanbod

 

Waarom Zuster Jansen?

  • Kleine vaste zorgteams
  • Met professionele zorgverleners
  • Uitstekende referenties
  • Zorg met respect en aandacht
  • In uw eigen vertrouwde omgeving
  • Lid van branchevereniging
  • HKZ gecertificeerd
  • Lid van Waarschuwingsregisterzorg

Ziekteverzuim onder zorgpersoneel stijgt; CNV maakt zich zorgen

dinsdag 21 april 2020, Tijd 8:56 uur

Uit cijfers van een onderzoek van Vernet (kennisnetwerk en expert op het gebied van verzuim) blijkt dat er afgelopen maart veel meer zorgpersoneel ziek was dan in maart 2019. Het percentage ziekteverzuim onder werknemers is ten opzichte van vorig jaar met maar liefst 40 procent gestegen. Door deze cijfers wordt er voor het eerst cijfermatig inzicht gegeven in welke tol corona eist van zorgmedewerkers.

Verzuimcijfers zorg

Volgens Anneke Westerlaken, voorzitter van CNV Zorg en Welzijn, ging het voor de uitbraak van het coronavirus eindelijk net wat beter met het ziekteverzuim. “We zien nu de eerste effecten van het coronavirus op de verzuimcijfers in de zorg. De cijfers over april zijn nog niet bekend, maar onze verwachting is opnieuw een substantiële stijging in het verzuim.

Iedere ziekmelding vergroot de druk op het zorgpersoneel dat nog wel aan het werk is. Bovendien is de stijging van het ziekteverzuim van zorgpersoneel mogelijk een bedreiging voor het opstarten van de reguliere zorg. Na de coronacrisis wordt er een zorgpiek verwacht en juist dan is er veel zorgpersoneel nodig.

Beschermingsmaterialen en testen

Afgelopen week stond in Nederland de teller op 27.419 besmettingen. Maar liefst 28 procent van die besmettingen betrof medewerkers uit de zorg. Westerlaken maakt zich zorgen over het toekomstperspectief; “Deze stijging in het ziekteverzuim is een enorme zorg. We vragen daarom aan alle betrokkenen om alles op alles te zetten om zorgpersoneel nog beter te faciliteren en te ondersteunen. We werken met man en macht om ervoor te zorgen dat meer mensen de zorg instromen in de strijd tegen het corona-virus. Daarnaast blijft de toelevering van beschermingsmaterialen en de beschikbaarheid van testen, vooral in de zorg buiten de ziekenhuizen, prioriteit nummer één.”

1,5 meter regel samenleving

Het is dus van essentieel belang dat alle inwoners van Nederland zich houden aan de 1,5 meter samenleving en de andere maatregelen die het kabinet getroffen heeft. Morgen, op dinsdag 21 april, zal minister-president Mark Rutte wederom een persconferentie geven. Dan wordt er weer een update gegeven over de maatregelen die het kabinet neemt om Covid-19 te bestrijden.

Auteur: redactie Zuster Jansen

 

Artikelen archief

error: