Hét thuiszorgbureau voor particuliere cliënten!

Landelijk werkend met uitstekende zorgverleners...

Bekijk ons zorgaanbod

 

Waarom Zuster Jansen?

  • Kleine vaste zorgteams
  • Met professionele zorgverleners
  • Uitstekende referenties
  • Zorg met respect en aandacht
  • In uw eigen vertrouwde omgeving
  • Lid van branchevereniging
  • HKZ gecertificeerd

Nieuw Alzheimermedicijn ‘Leqembi’ goedgekeurd door FDA

zaterdag 12 augustus 2023, Tijd 10:54 uur

Leqembi: een nieuw Alzheimermedicijn dat de potentie heeft om de hersenziekte te vertragen in een vroeg stadium. Dat klinkt natuurlijk als muziek in de oren, maar is niet helemaal zonder risico’s. Want hoewel de Amerikaanse toezichthouder FDA (Food and Drug Administration) volledige goedkeuring heeft verleend aan het geneesmiddel, is het nog de vraag wat het medicijn in de dagelijkse praktijk gaat doen.

Dinant Bekkenkamp, teamleider wetenschappelijk onderzoek bij Alzheimer Nederland, benadrukt dat het hier gaat om “groot wetenschappelijk nieuws.” Het middel zou het ziekteproces kunnen vertragen, maar verbetering is helaas nog niet mogelijk. “We zagen dat alle patiënten in het onderzoek achteruitgingen, maar bij de patiënten die het medicijn gebruikten verliep de achteruitgang minder snel”, aldus Bekkenkamp. Volgens de teamleider is het lastig te zeggen wat patiënten er zelf van zullen merken, maar positief is het in ieder geval wel: “Op basis van het onderzoek weten we dat het een vermindering van de snelheid van achteruitgang betreft van 20 tot 30 procent.”

Risico’s en bijwerkingen

Net als bij alle andere geneesmiddelen, zijn er ook risico’s en bijwerkingen verbonden aan het medicijn Leqembi: “Het aanzetten van het eigen afweersysteem kan bijvoorbeeld leiden tot zwelling van de hersenen en in zeldzame gevallen zelfs tot bloedingen, wat gevaarlijk kan zijn. We moeten echt gaan kijken naar wat het middel in de dagelijkse praktijk gaat doen.”

Na Amerika ook in Europa verkrijgbaar?

Het is nog niet zeker of Leqembi ook naar Europa, en dus Nederland, komt. Volgens Bekkenkamp moeten de Europese medicijnenautoriteiten hier nog over beslissen. Naar alle waarschijnlijkheid zal daar pas volgend jaar een uitspraak over zijn. Bovendien is het nog onzeker of het medicijn vergoed wordt: “Dat is een Nederlands proces en het zal nog minimaal een half jaar duren voordat hierover duidelijkheid is.”

Bekkenkamp benadrukt dat Leqembi een intensief geneesmiddel is. De patiënt moet namelijk iedere maand naar het ziekenhuis voor een infuus: “We zijn nog niet ingesteld op dit hele proces, dus waarschijnlijk zal de introductie met slechts enkele patiënten zijn.

Auteur: redactie Zuster Jansen

 

 

Nieuwsarchief