Hét thuiszorgbureau voor particuliere cliënten!

Landelijk werkend met uitstekende zorgverleners...

Bekijk ons zorgaanbod

 

Waarom Zuster Jansen?

  • Kleine vaste zorgteams
  • Met professionele zorgverleners
  • Uitstekende referenties
  • Zorg met respect en aandacht
  • In uw eigen vertrouwde omgeving
  • Lid van branchevereniging
  • HKZ gecertificeerd
  • Lid van Waarschuwingsregisterzorg

Comfortwoningen tonen ouderen nieuwe snufjes om langer veilig thuis te wonen

dinsdag 10 december 2019, Tijd 10:06 uur

Rotterdam doet goede zaken wat betreft e-health. Na de wijk Overschie is er nu ook in Prins Alexander de mogelijkheid om een “comfortwoning” te bezichtigen. Een comfortwoning is een herkenbare, compleet ingerichte woning waar opties worden gedemonstreerd die de mogelijkheid bieden om langer, en veilig, thuis te kunnen wonen. De woning staat vol technologische snufjes om het dagelijks leven thuis makkelijker te maken voor ouderen.

Comfortwoning in wooncentrum

De nieuwe comfortwoning bevindt zich in wooncentrum Helga in Het Lage Land. Voor Damma Rosa (71 jaar) is deze comfortwoning een uitkomst. “Als ik niet meer thuis kan wonen, hoeft het voor mij allemaal niet meer”, aldus de vrolijke Rotterdamse. Ze kijkt blij terwijl ze het zegt, maar is bloedserieus. Doordat er nu ook een comfortwoning in Prins Alexander te bezoeken is, kan Rosa vanuit Krimpen aan den IJssel “gewoon” op de fiets stappen om de innovaties te bewonderen; “Ik wilde kijken wat allemaal straks kan helpen om thuis te blijven wonen.”

Rosa heeft er samen met haar man voor gekozen om haar woning te verruilen voor een seniorenappartement met handgrepen in het toilet en brede deuren. Toch is ze voornamelijk benieuwd naar de “magie van de techniek”. Zo is het mogelijk om met één knop de gordijnen te openen en lichten aan of uit te zetten.

“Het zijn zowel grote als kleine aanpassingen die het leven in huis makkelijker kunnen maken”, zo stelt Vincent Ferdinandus van Stichting Buurtwerk.nl. Denk hierbij aan een tafeltje met beugel om makkelijker overeind te komen vanaf de bank, een airbag voor om de heupen of een speciale alarmknop die ouderen kunnen indrukken als ze onaangekondigd bezoek niet helemaal vertrouwen. In dat geval luistert de alarmcentrale mee.

e-health in de zorg

De comfortwoning in Overschie wordt wekelijks gemiddeld door bijna dertig mensen bezocht. Volgens Ieke Wichers (ook van Stichting Buurtwerk.nl) is er dus behoefte genoeg. De bedoeling is dat er in 2020 nog drie extra comfortwoningen geopend worden in verschillende delen van Rotterdam. Ook de overheid staat achter het inzetten van e-health in de zorg. “We hebben bijvoorbeeld een website waarop ouderen slimme oplossingen leren kennen. Maar met een fysieke plek komt het dichterbij en kunnen ze het zelf zien”, zo stelt Janneke Sluiter namens Zorg van Nu, een landelijke bewustmakingscampagne.

Auteur: redactie Zuster Jansen

e-health

Artikelen archief

error: